Zašto iz JKP saopštenja šalje privatno lice

Gradska vlast je u proleće 2009. godine, kako bi izašla u susret novinarima i učinila efikasnijim javno informisanje, uredila poseban pres centar, u kojem je pored adekvatnog prostora za konferencije za štampu postavljeno i par kompjutera i zaposleno dvoje ljudi kao neposrednu vezu s novinarima. Iz tog centra, koji sam za sebe funkcioniše veoma profesionalno, od tada stižu pravovremene i detaljne informacije o događanjima i aktivnostima lokalne uprave. No, očito da su pojedine javne ustanove i preduzeća smatrala da to nije dovoljno, te su za svoj groš, i za svoje pare, koje inače dobijaju iz gradskog budžeta, angažovali privatnu agenciju za PR i marketinške usluge da za njih obavlja taj posao.

Agencija u stvari samo prosleđuje saopštenja iz tih javnih ustanova i preduzeća medijima, i prvo pitanje koje se postavlja je da li se za to mora angažovati posebna služba. Novinarima je u principu svejedno ko im pruža pravu informaciju ako je ona tačna i blagovremena, ali je u ovom slučaju za novinare svakako zanimljivo u kom svojstvu i pod kojim uslovima neko obavlja taj posao.

Kako je došlo do toga da pored već postojećeg pres centra, koji je jedno vreme „opsluživao“ i javna preduzeća i obaveštavao i o njihovim aktivnostima, sada bude angažovana privatna agencija, koliko je plaćaju za to i da li je bilo tendera nakon što je odlučeno da se privatna firma uvede u delatnost javnih preduzeća, pitanja su na koja Danas nije uspeo da dobije odgovor, iako je ih pre gotovo mesec dana uputio gradonačelniku, i upravi nekih javnih preduzeća. Njihovo ćutanje može biti indikativno i izazvati sumnju da se radi o nezakonitom potezu, iza kojeg ne stoji ni odluka nadležnih organa, niti stvarna potreba. Pogotovo je takav potez neshvatljiv ako se zna da većina preduzeća u svojim sistematizacijama i svojim budžetima, ima predviđenu službu za informisanje, komunikaciju s javnošću i slično…

List Danas je o tome uspeo da dobije samo par nezvaničnih reakcija, koje kažu da je takvo „naređenje“ stiglo iz Gradske kuće. Ili da, pak, nadležni nemaju pojma kako se u njihovim saopštenjima pojavljuje potpis dotične agencije.

A i honorar verovatno nije veliki, pa ne treba praviti problem oko toga… Ali, dinar po dinar, kako se kaže u onom vicu, nakupi se tu dosta. Mada je veći problem što je ovo još jedan dokaz kršenja pravila igre u javnom prostoru.

Inače, pomenuti pres centar u Gradskoj kući otvorila je pokrajinska sekretarka za informacije Ana Tomanova Makanova, koja je tada novinarima poručila: „Ne dozvolite da ostanete bez odgovora – prozivajući vlast, mediji mogu ubrzati promene.“ A gradonačelnik Subotice Saša Vučinić najavio je da će predložiti svim javnim preduzećima i ustanovama da susrete s novinarima održavaju u kancelariji za medije.

 

V. L. (Danas)KOMENTARI

  1. covek iz mase kaže:

    kako se zove ta privatna agencija, zna li ko?

  2. Savo kaže:

    agencija Piar

OSTAVITE KOMENTAR

+ 53 = 61

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: