Zašto regionalna deponija kod Subotice još nije počela sa radom?

Još uvek nije poznat početak probnog rada Regionalnog centra za upravljanje otpadom između naselja Orom i Bikovo, u blizini Subotice. Postrojenje je izgrađeno i opremljeno, ali nije obezbeđeno priključenje na struju, a bez toga nadležni organ ne može da izda dozvolu za probni rad.

Kako bi dugoročno rešio problem otpada, grad Subotica i opštine Bačka Topola, Kanjiža, Senta, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka zajednički su izgradili savremeni regionalni sistema za upravljanje otpadom, u skladu sa standardima Evropske unije. Postrojenje je dakle izgrađeno, mehanizacija je isporučena, a u toku je pribavljanje dokumentacije za električnu energiju. Kada se dakle obezbedi priključenje na struju nadležni organ, u ovom slučaju pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine biće u prilici da izda dozvolu za probni rad. Kada će to biti za sada nije poznato.

RTV (Kristijan Takač)

“Teško je definisati neki rok, tačan rok, tako da to ne mogu u ovome momentu da potvrdim. Što se tehničkih uslova tiče, ako ne govorimo o električnoj energiji, posrtojenje je izgrađeno i spremno je za probni rad”, objašnjava Čila Goli, direktorka Regionalne deponije.

Kada se obezbede uslovi za probni rad preduzeće treba da reši problem zapošljavanja 66 radnika, kako u Senti, Kanjiži i Bačkoj Topoli, tako i na samoj Regionalnoj deponiji. To je kako ističe direktorka dodatni izazov, jer se radi o javnom preduzeću, za koje takođe važi Zakon o maksimalnom broju zaposlenih. Čila Goli takođe upozorava, da u slučaju da deponija u dogledno vreme ne počne sa radom, Evropska unija, kao glavni finansijer može našoj zemlji izreći sankcije.

“Postoji mogućnost da ćemo dobiti dodatne sankcije, da nam neće odobriti buduće projekte, da nekoliko godina budu stopirana finansijska sredstva iz Evropske unije. Ja se ipak nadam da toga neće doći i da ćemo rešiti ove problem koje smo već ranije detektovali, id a ćemo krenuti bez problema”, dodaje ona.

Izgradnja Regionalnog sistema upravljanja otpadom, započeta 2015. godine. Vrednost projekta je više od 24 miliona evra. Od toga je oko 20 miliona obezbedila Evropska unija, 3 miliona Vlada Republike Srbije, a oko jedan million grad Subotica i pomenute opštine u region.

 

RTVKOMENTARI

 1. Subotican kaže:

  Deponija je formirana u centru grada, zelena fontana , pozoriste Dom Vojske itd

 2. Gost kaže:

  Pitajte Andreu Kikic gde su otisli milioni eura do sada, a deponija nije ni pocela sa radom?

 3. vaše ime kaže:

  Deponija će svečano biti otvorena istog dana kada i pozorište i kasin bazen. Što se mene tiče, taj dan ne mora nikada da osvane, jer će od tog momenta sve ove “grandozne ivesticije” postati crne rupe za novac poreskih obveznika Grada Subotice …

 4. Istina... kaže:

  Regionalna deponija nije počela sa radom jer još nema dovoljno đubreta. Još se nije potrošilo postojeće, a pošto novoproizvedenog nema (jer ste ispljuvali i najurili one što stvaraju), biće samo sve više đubreta. Kada ga bude u dovoljnim količinama, a prolazno vreme je za sada odlično, proradiće deponija đubreta iz pola Vojvodine i nadviti “grad” Subacu opojnim smradom i otrovima.

  Grohotom se smejem. I vama i vašim “genijalnim” “doktorima” i “magistrima”, što ni ku*cu ne vrede.

 5. Oki kaže:

  Ček,ček, šta oćete reći? Izgradili tamo nešto od betona, pa sad tražite papire za struju?
  A zar nemate projekte i dozvole?
  Pa na osnovu čega ste plodnu ravnicu preorali i izbezonirali?
  A gde planirate otpadne vode da izlivate? Ili će i to naknadno da tražite dozvole?

 6. Amelia kaže:

  A sta onda rade ovi sto su tamo zaposleni i primaju platu?

 7. Iskren kaže:

  Licno sam bio u kancelariji nadzornog organa gde je na zidu bio istaknut plan izvodjenja radova a na njemu je izsmedju ostalog bilo napisano da se dan kasnjenja
  izvodjenja radova kaznjava sa 70.000 eura, da dobro ste procitali.Samo sam se nasmejao na sve to.

 8. yu kaže:

  Odeš vidiš i sve ti je jasno,novu deponiju. Ništa tamo nije gotovo,jedino je korov u punom razvoju. Evropa zavrnula slavinu sa novcem. A zašto? Čik pogodi?
  Setite se teksta o obustavljanju finansiranja od strane Evropske unije.

 9. Easy58 kaže:

  Kolko li će ova skupit staža dok joj firma ne proradi ???? Možda 2-3 puta bude reizabrana na direktorsku funkcije bez ijednog zaposlenog, deluje smešno ali je zapravo veoma tužno i bezobrazno i baš se nešto pitam gde ovakve budalaštine još na svetu ima ????

 10. Dva u jedan kaže:

  Prvo, niko nije potrošio milione evra, pa ni Andrea Kikić, jer ih jednostavno nije ni bilo! Sve što je građeno plaćala je EU, kao i plate zaposlenih što je plaćala i sada plaća u preduzeću Regionalna deponija u izgradnji. Drugo, EU je odredila izvođača radova preko SVOG tendera i sada za zakašnjenja neće sama sebi da naplaćuje penale od 70.000 evra dnevno! Treće, “kvaka” u tome zašto deponija još ne radi je u tome da u isto vreme treba da bude u funkciji čitav sistem regionalnog upravljanja smećem, za koji treba da se obezbedi selekcija na mestu nastajanja smeća (u domaćinstvima) a za to je potrebna oprema (učešće naše države od 3 miliona evra, koje ne stiže!) i što je najvažnije organizovanje takvog sistema. Inače, na Regionalnoj deponiji neće biti profita od sekundarnih sirovina i može posle dva meseca da krahira! A niko ne zna kako to organizovati – kako mene i tebe da OBAVEŽE da selektiramo u posebnu kantu ono na čemu će oni zarađivati, a da nama povećaju cenu iznošenja smeća (Jer “Čistoća” treba regionalnoj deponiji da plaća 20 evra svaku tonu koju iznese, a to na nas treba prevaliti). Verovatno neko shvata da toliki MAJMUNI ipak nismo – da se prihvatimo da radimo za njih, i da im za to još i plaćamo dodatno, umesto da nam cena usluge bude jeftinija, kao što se prvo pričalo! Četvrto, i da hoćemo da selektiramo i kada iznesemo kantu sa selektiranim otpadom, šta mislite šta će biti sa njom pre nego što je “Čistoća” pokupi? Ne morate mnogo da nagađate, samo će “sekundarcima” koji i sada vršljaju po našim kantama biti olakšan posao! Ostaće im ŠIPAK. To niko ne može da reši i ušlo se u vrzino kolo iz kojeg nema izlaza. Kada će sa Regionalnom deponijom pući tikva definitivno, ostaje da se vidi, ali ovako neće moći još dugo. Peto, EU je u međuvremenu odustala od koncepcije izgradnje regionalnih deponija, nego je stav da se đubre rešava 100% na licu mesta selekcijom a ostatak u spalionicama, tako da za odlaganje bude NULA smeća, nema deponija, nema smetlišta, a tek to je sajns-fikšn za nas, tako da je cirkus potpun!

 11. Egidias kaže:

  Zivim u Nemackoj. Posedujem porodicnu kucu, i uz to i po jednu plavu kantu za papir, jednu zutu kantu za plastiku i ostalu plasticnu ambalazu iz samoposluge, jednu smedju kantu za biljni/bastenski otpad i jednu sivu kantu za ostalo kucno smece. Otpatke uredno sortiram kao svi ostali ljudi i sugradjani. Ja bih vam rado i objasnio kako i zasto svi to radimo i sve lepo i uredno sortiramo, ali nazalost vi u Subotici i Srbiji ocito jos niste dostigli taj nivo ekoloske svesti da bi imalo smisla da vam se to objasnjava.

 12. Baden Baden kaže:

  @Egidias

  Ne vredi se raspravljati sa ovim primitivnim izrodima o bilo kakvoj reciklaži niti redu. Evo onaj iznad vas piše o nekakvim “sekundarcima” a pojma nema o tome kako taj sistem treba da funkcioniše.

 13. Istina... kaže:

  @Dva u jedan

  Da li znate kako rade nadnacionalni cionisti!? Nacionalnim državama postavljaju uslove od kojih samo oni imaju korist i razlog za uvek nove pritiske na nacionalne vlasti koje ne pristaju na njih. Tako njihova tzv. Duboka država razdržavljuje nacionalne države i zaposedaju ih zbog teritorija i resursa na njima. Pravila igre postavljaju preko svojih agentura; SAD, SED (Sjedinjene evropske države – EU), MMF, Svetska banka, EBRD i hiljade NVO, fondacija, udruženja… Treba da znate da ono što važi za zapadnu EU ne važi za istočnu. Srbiju žele da ubiju otrovima i đubretom. Mentalnim i fizičkim. Obrazovanjem, medijima, hranom, vodom, lekovima, niskim platama i penzijama, visokim troškovima… Srbija je već sada deponija Evrope. U njoj završava sledeći otpad: tehnika, vozila, garderoba, hrana, lekovi… nuklearni otpad, društveni otpad…

 14. suboticanka kaže:

  U 21. veku problem obezbediti elektricnu energiju za objekat.. gde mi zivimo??
  A sto se tice zaposlenih..obezbedite im solidnu platu i naci cete bez problema tih 66 radnika

 15. SUBOTICAN kaže:

  SUBOTICANKA ,ZASTO UVEK KOD VAS PESIMIZAM.BICE SVE DOBRO

 16. stormwatch kaže:

  Ja mislio da je od 2012 pa do danas najmanji problem uvuci struju u neki objekat…posto vidim da su botovi svugde uvuceni.

 17. Dita kaže:

  @Dva u jedan
  Kikicka je samo trosila pare od nenormalno napumpane plate,koju nikako nije zasluzila.Tatica ex Parking guru,veliki zuti kadar namestio joj radno mesto sna.Sedis,godisnje das 3,4 puta neku bezveznu izjavu,a lova do krova.Tako vise od deset godina.A sad,kada bi trebalo da neko prikaze racune,odjednom prebace nju na drugo radno mesto.Naravno nije samo ona bila zakacena na finansijski vimen regionalne deponije,pa se sada jaci akteri lopovluka pokusavaju sve to bagatelizovati.Inace samo treba pogledati doticne osobe kako zive.Dolina lopova je puna njihovih vila.Voze besna kola,motore i smeju se u ruke kada vide sirotinju.

OSTAVITE KOMENTAR