Zašto se ne podižu vetrozaštiti pojasevi?

Zelena ekološka partija- Zeleni, ovim putem želi da podseti, kako javnost, tako i nadležne organe, u vezi (ne)podizanja vetrozaštitnog pojasa na teritoriji grada Subotice. Kada je reč o njihovom podizanju  i održavanju, lokalnoj samoupravi je, iz razloga što je realizacija prethodnog projekta ravna nuli, naneta šteta od preko 24 miliona dinara.

suma

Da pojasnimo, skupština grada donela je odluku ove godine i usvojen je budžet, pod stavkom, “poljozaštita“ u iznosu od 41 milion dinara, između ostalog, i za podizanje vetrozaštitnog pojasa. Prethodnih godina, iz budžeta su odvajana ogromna sredstva, grad je izdvajao milione, a projektovana cifra je bila oko 30 000 sadnica, koje je odavno trebalo da razgrana svoje krošnje, a kao što vidimo, ni sadnica ni krošnji, a ni pojasa NEMA. Bliži se jesen, niti su počeli radovi, niti iko od nadležnih organa najavljuje početak isith.

Čisto da podsetimo javnost, da je 2014. godine gradonačelnik Jene Maglai, u obraćanju javnosti povodom ovog projekta izneo podatke vezano za projekat i program koji je usvojen. A evo, samo podsećanja radi, taj Program zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Subotica 2010. kojim je bilo predviđeno davanje ukupno 395,05 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na korišćenje bez naknade za pošumljavanje, u tri katastarske opštine: KO Đurđin 203,25, KO Bikovo 89,38 i KO Žednik 102,42. Dakle, na osnovu ovog programa, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dalo je na dugoročno korišćenje, na 10 godina, 395,05 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i ugovor je sklopljen sa JKP „Čistoća i zelenilo“, s tim da je, na osnovu ovog ugovora, JKP „Čistoća i zelenilo“, bilo u obavezi da u roku od 4 godine na predmentnom zemljištu podigne zasad šume. Treba naglasiti i to, da je prvi izvođač projekta još 2007. Godine trebalo biti “Vojvodinašume”, a kako projekat nije bio isplaćen, oni su se povukli.

Dakle, Zelena ekološka partija- Zeleni, ne bavi se time, ko nije uradio, da li je bilo malverzacija ili pojedinih grešaka u prošlosti, toga smo svakako svi svesni da je bilo, ali time neka se bave nadležni organi, a naš put delovanja je uvek bio i ostaće, zaštita životne sredine, zeleni poslovi i ekologija. Zeleni samo postavljaju pitanje, zašto se sada ništa ne radi ako je već novi budžet usvojen i sredstva su obezbeđena, jesen je uveliko i vreme sadnje je davno počelo.

zeleni

Zato zahtevamo od gradske uprave, da nam odgovori na pitanje, koje je vrlo jednostavno, kada će početi sadnja, jer Zeleni će vrlo rado pružiti ruku pomoći bilo kome ko započne taj plan, i naši volonteri su spremni da pomognu u sadnji.

Ovo je veoma važno spomenuti, jer verujemo, da nikada više nećemo saznati koliko košta angažovanje vojske, policije, spasilačke brigade, tenkova, helikoptera kako bi se izvukli zatrpani iz snega. Zar nije jeftinije ponovo posaditi drvorede i vetrozaštitne pojaseve pokraj puta, nego svake zime rizikovati ljudske živote?

 

ZeleniKOMENTARI

 1. Pajo kaže:

  E baš ste zeleni…

  Sami rekoste da je za VZP (vetrozaštitne pojaseve) još 2010. godine Grad dao zemljište BEZ NAKNADE…
  1) Da li znate KOME je dato zemljište bez naknade?
  2) Da li znate KOLIKO je budžetskih para izdvojeno za VZP?
  3) Da li znate KO je odlučivao?
  4) Da li ste videli KAKO danas izgleda to zemljište?
  5) itd. itd. itd….

  Naravno da NEĆETE da znate jer ste se odmah ogradili: „Zelena ekološka partija- Zeleni, ne bavi se time, ko nije uradio, da li je bilo malverzacija ili pojedinih grešaka u prošlosti, toga smo svakako svi svesni da je bilo, ali time neka se bave nadležni organi, a naš put delovanja je uvek bio i ostaće, zaštita životne sredine, zeleni poslovi i ekologija…“

  Dakle, ZELENI, nemojte vi mnogo da pitate i nemojte da se bavite teorijama, da previše politizirate i da mnogo brinete koliko koštaju tenkovi i helikopteri… mislim, ako već postoje nadležni organi koji o tome brinu.

  Bolje bi bilo da se zapitate otkuda tolika ambrozija na VZP i da ste se malo ANGAŽOVALI na njenom uklanjanju… Ali još uvek nije kasno!!!! Tek je prošlo 5 godina – a vi se sada setili. Svaka vam čast….
  Evo vam fotografija da vidite kako izgleda VZP:
  http://www.dodaj.rs/f/3T/cI/GCeHqDK/dsc0268.jpg

  Vidi se da će skoro izbori…

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: