Zatočenom medvedu spas u novom zatvorenom prostoru, na Paliću

Zološki vrt Palić. Nova kuća za jednog od tri medveda, koji je godinama bio u zatočeništvu. Trenutno je u zatvorenom prostoru.

On će tu provesti još neko vreme, dok traje period privikavanja, a to je otprilike 15 dana. Nakon toga, biće mu na raspolaganju sav ovaj otvoreni prostor ovde u zoološkom vrtu, što su daleko bolji uslovi od onih u kojima je živeo prethodnih godina.

A prethodnih godina živeo je u kavezu. Taman tolikom da je u njemu mogao da leži, ne i da se uspravi.

Tri medveda, koje je godinama protivzakonito u nehumanim uslovima držao vlasnik u Srbobranu, pokrajinska inspekcija oduzela je ove nedelje.  Protiv vlasnika je podneta prekršajna prijava a nadležni kažu da je na istom mestu držan i jedan jaguar za koga se sada ne zna gde je.

medved
“Psihička kondicija medveda isto je loša. To znači da je bio godinama u nekom malom kavezu, malo veći kavez nego što je on. Non stop napolje, na snegu i na kiši, na suncu i on je morao da trpi sve to”, rekao je veterninar u Zoo vrtu Palić Tibor Janoši.

Medved tokom zatočeništva hranjen jednoličnom hranom. To potvrđuju i njegovi zubi, u veoma lošem stanju. U donjoj vilici ima svega nekoliko. To upućuje da je grizao kavez i tako pokušavao da se oslobodi.

“Ono što smo još primetili, možda je to opasnije, da jezik mu je isto u lošem stanju, prednji deo jezika fali. Meni se čini kao veterinaru, kao da je bio vezan, kao da su sa manilom ili nekim kanapom to vezali”, dodao je Janoši.

 

B92KOMENTARI

  1. Istina kaže:

    Neka je on nama ziv..doce sebi…pa da ga gledamo na prolece kako uziva u slobodi (vecem prostoru )!

  2. taadaa kaže:

    A bivseg vlasnika mozete odmah staviti u isti taj kavez gde je on drzao medvede

  3. Megatron kaže:

    Ja bih ga stavio u migrantski centar

OSTAVITE KOMENTAR

16 + = 22