Zatvaraju dečje ambulante jer nema pedijatara

Decu u pojedinim ambulantama subotičkog Doma zdravlja umesto pedijatra pregleda lekar opšte prakse, dok su pojedine ambulante zatvorene dok traju odmori.

foto-biljana-vuckovic-001
Subotički Dom zdravlja trebalo bi da ima 144 lekara, ali ih trenutno ima 10 manje, i to tri pedijatra, tri ginekologa i četiri lekara opšte prakse. Zbog manjka lekara i godišnjih odmora, mnoga deca ne mogu na pregled u svojim ambulantama.

Do kraja ove nedelje u zdravstvenim stanicama u Bajmoku i Čantaviru pedijatri uopšte neće raditi, a u Donjem Tavankutu i drugim naseljima već godinama pedijatar radi jednom nedeljno. Rukovodstvo mesne zajednice je upućivalo dopise nadležnima u Subotici i Beogradu, ali do promena u organizaciji rada nije došlo.

– Imamo uređeni objekat pedijatrije i ginekologije, ali se on koristi samo jednom nedeljno. Žene moraju da idu u grad na preglede. Radio sam kao medicinski radnik u vreme kada smo imali sve lekare u selu, ali smo u 21. vek ušli bez medicinske zaštite – kaže Josip Petreš, predsednik Skupštine MZ u Donjem Tavankutu.

Tavankućanima je objašnjeno da bi za stalnog pedijatra trebalo da bude više pacijenata, odnosno kartona.

foto-biljana-vuckovic-002

– Zbog vakcinacije su roditelji morali da prenesu kartone u grad. Imamo dovoljno dece jer u Donjem Tavankutu gravitiraju i meštani Ljutova i Gornjeg Tavankuta, što znači da je lekar potreban deci iz tri vrtića i tri škole – kaže Nataša Stipić iz Tavankuta i dodaje da je potreba za ginekologom velika. Da bi selo dobilo stalnog pedijatra neophodno je da ima 1.500 kartona školske dece, odnosno 800 predškolaca.

U Domu zdravlja kažu da roditelji imaju razumevanja za trenutno stanje i da oni jedino mogu da zamene pedijatre lekarom opšte prakse. Kako navode, lekar opšte prakse može da ispiše recept za dete, a u slučajevima kada je to potrebno, deca se šalju u Suboticu na specijalistički pedijatrijski pregled.

– U slučajevima odlaska lekara na godišnji odmor pacijenti se upućuju u najbližu ambulantu. Imamo dovoljno medicinskih sestara, ali nedostaje 10 lekara. U sezoni odmora lekari koji idu u zamene su više nego opterećeni. U penziju je za poslednje dve godine otišlo 10 lekara, a isto toliko je zatražilo prekid radnog odnosa – kaže dr Mila Bogdanović Dujmić, direktorka Doma zdravlja.

 

BLICKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR