Zatvaraju se granice Mađarske za putnički saobraćaj

Na teritoriju Mađarske ubuduće mogu ući samo mađarski državljani.

Zatvaraju se granice Mađarske za putnički saobraćaj, u toku su međunarodna usaglašavanja po tom pitanju. Sve manifestacije se otkazuju. Restorani, kafići, radnje mogu raditi do 15 časova – izjavio je premijer Viktor Orban u parlamentu u govoru pred početak dnevnog reda.

Na teritoriju Mađarske ubuduće mogu ući samo mađarski državljani.

Premijer Viktor Orban je pozvao na zajedničko delovanje, nacionalno jedinstvo u borbi protiv koronavirusa u govoru u parlamentu pre početka dnevnog reda.

Premijer je naglasio da su najbolje šanse ako se ujedinimo. Rešavanje epidemije koronavirusom će biti dugo i teško, život sledećih meseci neće biti onakav kako smo se navikli – rekao je premijer.

Orban je rekao da će sledećih meseci biti najvažniji angažman onih koji rade u zdravstvu i u oblasti redarstva. Premijer im se zahvalio na požrtvovanju, i zamolio građane da im pomognu u vršenju njihovih obaveza.

Od ponedeljka u ponoć će biti zabranjene sve manifestacije, sportski događaji se mogu održati eventualno bez publike, ako se organizatori toga prihvate – najavio je Orban.

Zatvoriće se mesta za zabavu, bioskopi, kulturne institucije će uvesti opštu zabranu posećivanja – dodao je premijer. Restorani, kafići, radnje mogu raditi samo do 15 časova, izuzev prodavnica hrane, drogerija i apoteka.

Cela mađarska privreda će imati problema, ali ne istovremeno: postoje grane gde je zlo već „pokucalo na vrata“ – rekao je Viktor Orban u parlamentu.

To se pre svega odnosi na turizam i ugostiteljstvo. Ministar bez portfelja Andrea Bartfai-Mager je već zamoljena da se konsultuje sa predstavnicima ugroženih grana da bi što pre mogli uvesti mere pomoći.

Orban je posebno naglasio potrebu da se sačuvaju radna mesta, ali je rekao i da epidemija prekraja i budžet i privredne planove. Budžet se na svim nivoima mora nanovo planirati, što je zadatak ministra finansija.

Premijer je predložio da se zbog epidemije koronavirusa osim porodičnih okupljanja otkažu svi sastanci. Poručio je starim osobama, roditeljima, dedama i bakama da su oni posebno izloženi opasnosti od zaraze, i zbog toga ih je zamolio da budu posebno oprezni.

 

(MTI/vajma.info)KOMENTARI

 1. Zoran sretenovic kaže:

  Pozzz za orbana, tako se to radi, bravo care ee da je Jo’s takvi

 2. Croat kaže:

  Samo je zaboravio dodati da su migranti krivi za sve, onako po obicaju.

 3. Srboljub kaže:

  O1G

 4. ludak kaže:

  Kako ce ljudi nabavljati robu za buvljak?
  Otice cene u nebo:-(

 5. Oki kaže:

  A kad picousti to uradi onda je to da bi sadio opozicionare po Fruškoj gori, da odloži izbore, da može krasti, itd
  Jao kako ste vi bre smešni ljudi, ništa vam ne valja, bitno je samo srati po svojoj državi. Ili to rade oni koji imaju rezervnu???

 6. Goran kaže:

  Svaka drzava ima plan za vanredne situacije. Novinarski tekst odlican.

 7. ludak kaže:

  @ oKI

  Da zna taj picousti kako ga zoves, odavno bi sisao sa liste botova. Ovako jos i dalje botujes ali neces dugo

 8. Hvala Bogu kaže:

  ludak – nećeš ni ti dugo, za tebe i slično poremećene naći će se mirno i tiho mesto gde ćete moći o svojoj opsednutosti botovima sve da ispričate čikama u belom i primite odgovarajuću terapiju.

 9. Nebojsaivanov91 kaže:

  Pa lepo

 10. Oki kaže:

  @ ludak
  Nikad bio član ni jedne stranke u Srbiji, niti ću ikad biti, protiv botova se borim poodavno, i onaj ko prati moje komentare zna da nikad nisam navijao ni za ove a ni one
  Ako neko nešto dobro uradi podržavam, ako ne, kritikujem.
  To što se pojedincima ne sviđa moje pisanije, mene to ne dotiče.
  A ako neko nešto piše i meni se nesviđa, kritikovaću, uz argumente.
  Imam svoj stav, i nizašta na svetu ga se neću odreći.
  Kad nisam u pravu ja priznam.

 11. Vanja kaže:

  Da li neko zna da li idu autobusi iz Nemacke i da li oni imaju mozda pravo da predju granice?

 12. Inspektor.. kaže:

  Šta se zatvara ?Nehigijenske pečenjare -i napučene šverc-komerc radnje sa robom sumnjivog porekla je i dalje u funkciju na buvljaku. Koga briga da iz kontajnera nadomak tih pečenjara curi fekalni talog po asfaltu. Koga briga da su pečanjare bez higijenske zaštite od prolaznika-hrana se nalazi na tezgama blizu prolaznika koji neretko svojim odečama se žuljalju po tim namirnicama itd,itd,itd

 13. Weng kaže:

  Bolje Perite ruke umesto sto se lupeta.
  Za Srbiju.

OSTAVITE KOMENTAR