Zavarivači i pekari traženi u Subotici

U Subotici su najdeficitarnija zanimanja poput finansijskog administratora ili zavarivača, a suficitarna zanimanja poput prehrambenih tehničara, rečeno je Tanjugu u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u ovom gradu.

 

pekara-pekare-pekarska-industrija-testo-vojvodina-gov-rs-jpg_660x330

 

Kako je izjavila šef Odseka za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere Verica Kaloserović, deficitarna i suficitarna zanimanja se određuju na osnovu pokazatelja kojima raspolažu, a to su potrebe poslodavaca i stručna sprema nezaposlenih.

 

Prema tim pokazateljima, u oblasti ekonomije suficitarna su zanimanja hemijskih, prehrambenih i poljoprivrednih tehničara, zatim bankarskih i carinskih tehničara, kao i tehničari drumskog saobraćaja, dok su deficitarna zanimanja poput finansijskog administratora.

 

"Imamo sve više i više mladih na evidenciji koji su nezainteresovani, gube motivaciju, poverenje u sistem i prelaze u dugoročnu nezaposlenost, samim tim im zastarevaju znanja i veštine, a mogućnost zaposlenja je znatno teža", rekla je Kaloserovićeva Tanjugu.

 

Govoreći o deficitarnim zanimanjima, ona budućim srednjoškolcima preporučuje da se školuju za konobare, kuvare, farmaceutske tehničare, zavarivače, stolare, metalostrugare i metaloglodače, koji se traže već duži niz godina.

 

Prema njenim rečima, traženi su pekari i mesari, ali je problem u tome što poslodavci od kandidata za ove poslove traže – radno iskustvo, koje svršeni srednjoškolci nemaju, što se može "premostiti" kroz programe stručne prakse.

 

Ona je dodala da su deficitarni i komercijalisti, ali je uslov za zapošljavanje često posedovanje sopstvenog vozila, odnosno drugi visoki zahtevi kako bi došli do zaposlenja, čime nezaposleni odustaju već na početku.

 

Za neka zanimanja, prema njenim rečima, može se reći i da su suficitarna i da su deficitarna, kao što su neka zanimanja iz građevinske struke – i ponuda poslova i broj nezaposlenih je veliki, ali zbog rada "na crno" ne dolazi do smanjenja ponude, odnosno tražnje.

 

"To je mač sa dve oštrice, jer te osobe rade u oblasti sive ekonomije ili rade na crno kod onih poslodavaca koji bi inače stvarno imali potrebu za tim građevinskim radnicima. To su moleri, tesari, zidari. Njih imamo na evidenciji, ali se oni u stvari ne zapošljavaju zbog rada na crno ili je niska cena rada i oni ne žele da rade pod tim uslovima", rekla je Kaloserovićeva.

 

Prema njenim rečima, slična je situacija i sa zanimanjima kao što su frizer, manikir i pedikir.

 

Prema najnovijim podacima, u Subotici je evidentirano 11.515 nezaposlenih.

 

Tokom ove godine, posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje, zaposleno je 4.722 ljudi. Od toga, najviše sa četvrtim stepenom stručne spreme, a najmanje sa šestim stepenom.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR