Zaveštanje organa

Udruženje bubrežnih bolesnika u Subotici okuplja 86 članova stim da je više od polovine na hemodijalizi. Predsednik udruženja, Zoran Mišković je rekao da je do sada sedam članova imalo je transplantraciju bubrega. Da podsetimo, pre dve godine Donatorska mreža Vojvodine kroz projekat “Šansa za život” Kliničkog centra Vojvodine pokrenula je projekat za donorstvo organa.Broj građana koji žele da se priključe akciji je u porastu u protekle dve godine i sada oko 4500 građana ima donatorsku karticu.
Predstavnici centra stalno održavaju prezentacije kako bi edukovali građane I otklonili predrasuda oko zaveštanja organa. Praksa pokazuje da je jedna transplantacija jeftinija od godišnje dijalize jednog pacijent, kažu stručnjaci.
" U svetu svakih 18 minuta po jedna osoba nađe se na listi čekanja za transplantaciju organa, a svakih 11 minuta jedna osoba sa liste i umre. Samo 10 odsto njih doživi transplantaciju organa. Statistike govore da je 20 puta veća mogućnost da čovek postane pacijent koji čeka na transplantaciju nego da postane donor!".KOMENTARI

  1. jugobasic kaže:

    Bilo bi dobro upoznati ljude gde i kako mogu zavestati organe.
    Ja sam proceduru obavio 2009 u Novosadskom klinickom centru za minut i po koliko je bilo potrebno sluzbenici da zabelezi moje podatke. Posle toga dobijate karticu koju uvek nosite sa sobom. Neznam dali je u medjuvremenu procedura omogucena i kod nas i zamolio bih bilo koga ko ima informaciju da je postavi ovde zbog svih potencijalno zainteresovanih.

OSTAVITE KOMENTAR

46 + = 50

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: