Zavičajni dani: koncerti “Legendi”, Dušana Svilara i “Jandrinog jata”

Na subotičkom Gradskom trgu u okviru Zavičajnih dana nastupiće „Jandrino jato“, Dušan Svilar, „Ex Yu bend“ i grupa „Legende“.

Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga organizuje druge „Zavičajne dane“ u Subotici od 5. do 12. septembra. Organizatori su najavili književni, edukativni, kulturno – umetnički i zabavni program.

658468_zavicajni-dani260815rasfoto-002_ff
Ovogodišnju manifestaciju je podržala lokalna samouprava sa 2,6 miliona dinara, a Saša Gravorac, predsednik UO SSUSBO, smatra da je ova manifestacija prošle godine održana na visokom nivou iako je bilo raznih kritika.

– Naš moto je „Ujedinjeni u različitosti“ jer jedino ako se međusobno dobro upoznamo možemo premostiti predrasude – kaže Gravorac.

Prvi put će u Subotici biti održana i „Konferencija beba“ u okviru koje će biti izabran najmlađi gradonačelnik, bebe će se takmičiti u puzanju, jedenju kaše, a roditelji u presvlačenju pelena.

– „Konferencija bebe“ je održana prvi put pre 16 godina u Republici Srpskoj i od tada se održava u 40 gradova. Pripremili smo bogat program za najmlađe u okviru kojeg će nastupiti pevači, pesnici i glumci – rekao je Tode Nikoletić, jedan od autora programa.

Otvaranje manifestacije je zakazano za 5. septembar u Gradskoj kući, zatim sledi „Zavičajni turnir“, promocija knjige „Prvi svetski rat“, istoimena izložba, predavanje, akcija dobrovoljnog davalaštva krvi.

Za 8. septembar je zakazano književno veče sa Matijom Bećkovićem, Slobodanom Vladušićem, Simom Golubovićem, Dijanom Uherek Stevanović, Suzanom Krivokapić i Selimirom Radulovićem.

658470_zavicajni-dani260815rasfoto-001_f

Naredna dva dana na Gradskom trgu, od 10 i 19 sati, održaće se programi posvećeni deci, a 10. septembra nastupaju folkolorne grupe iz Budimpešte, Beograda, Bačke Topole, Požarevca, Palića, Busija, Sivca, Gakova i „Jandrino jato“. Pre koncerta Dušana Svilara i „Ex Yu Benda“, 11. septembra, nastupiće KUD- ovi i pevačka društva iz Temišvara, Nevesinja, Subotice, Tavankuta, Kljajićeva, Inđije, Bečeja i poslednjeg dana iz Leposavića, Novog Sada, Brčkog, Temerina, Prigrevice, Stanišića, Kneževih Vinograda. Manifestaciju će zatvoriti „Legende“

 

 

BlicKOMENTARI

 1. root kaže:

  Bacanje para u prazno! Ova manifestacija se zasniva na koncertima ili na nekom programu? Koncerte imamo i bez bacanja para!

 2. Megatron kaže:

  Vratite se svi vi lepo u vas voljeni zavicaj i ostanite tamo.

 3. Čvarkov kaže:

  A ‘oćel biti i one muzike kad uvate za uši pa jaučedu? To zdravo volem da slušam .

 4. gonzo kaže:

  Ko ne zna, hit „Jandrovog jata“ je balada „Vuk magare na plot nagonio“ https://www.youtube.com/watch?v=DX7H3T7-9Ks

 5. Istoričar kaže:

  A da se i ti Megatrone vratiš isto odakle si i došao, ili da kažeš dedi svom to, jer i ti si odnekuda stigao… Hoćeš i ti možda ovde grafite da pišeš, a? Našao bih ti ja IP adresu da je države, pa na propitivanje. Nažalost, nemamo mi državu, sa nama se sprda ko kako hoće. Idi u Knin kao Srbin, pa reci Hrvatu koji se doselio nedavno tamo da se vrati odakle je došao.
  Pa da, mnogo manje je bacanje para kada ima folklora nekoliko zemalja na koncertnoj bini, sa vašarom u centru grada, ili dve dužijance sa takmičenjem u koji veći nacionalista, a ne šta je suština Dužijance, starog običaja koji je odavno postojao u Subotici, pre finansiranja od strane jedne države, a preko crkve i svih podela koje su nastale.
  U svim normalnim gradovima Vašari i pijace tog tipa nikada nisu baš u centralnoj ulici, već u nekom parku ili sporednoj ulici. Eto parka kod Železničke stanice totalno neiskorišćenog. Odvucite malo ljude sa Korza i Boss ulice.

 6. jasso kaže:

  Kako se lako pretvoriti od POVJESNICARA u ISTORICARA,zanimljivo…

 7. stormwatch kaže:

  @Istoricar

  Da se ja pitam, sve te manifestacije bi iz centra grada sklonio na hipodrom. Pogledajte samo taj ogroman prazan prostor. Ima mesta za sve multi kulti priredbe – za satore, konje, volove na raznju, rostiljeve, narodne igre, sve moguce vrstove muzike, defilovanje, svinjine dane, raznorazne priredbe, koncerte, cirkus….samo bi dan multi-kulti grada Subotice 1. Septembar, ostavio u centru, posto ta manifestacija i zasluzuje centar. Evo, kako braca Madjari slave najveci im praznik Sv. Istvana na Palicu i ne zauzimaju centar grada, lepo ljudi naprave slavlje uz setaliste i to odlicno izgleda, tako treba i ostali da se ponasaju…ni jedna nacija nema vece pravo od druge na multi-kulti Suboticu, pa je red da samo Subotica za svoj dan grada dobije mesto u centru.

  Samo gospodine Istoricar, imam neki cudan osecaj da vam se dizhe kosa na glavi kada se pomene rec multi-kulti, jer iz vaseg pisanja vidim da vam multi-kulti upravo smeta u Subotici.. No ne brinite, Subotica je na odlicnom dobrom putu da iz multi-kulti predje u mono-kulti….u stvari, na dobrom putu da bude samo mono, bez kulti.

 8. ivan kaže:

  Nekako mi uz sav taj folklor ide Tomsonova muzika. I taj je iz nekoga zavicaja.

 9. bac vranje kaže:

  @ ivan
  Pa verovatno ce im on biti sledeci jer ipak su njegovi koreni u tom zavicaja od 7 veka,a istoricarevi od 17.

 10. Megatron kaže:

  @Istoricar

  Slobodno ti meni nadji IP adresu pa kucnu adresu. Bez straha mozes i da zazvonis, ja cu ti napraviti dva sendvica da imas usput.

 11. ivan kaže:

  @Istoricar

  Slobodno ti meni nadji IP adresu pa kucnu adresu. Bez straha mozes i da zazvonis, ja cu ti napraviti dva sendvica da imas usput.

  O boze sad sam se bas nasmejao:)

 12. Pravdoljub kaže:

  Vidi ti klinca istoričara! On ništa prdi a mi ga krstimo, aj ti lipo pod badanj i ćuti.

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: