Zavod za zaštitu: Stari deo pozorišta u maniru eklektike

Radovi na fasadi koja gleda na ulicu Ive Vojnovića su pri kraju. Na fasadi iznad ulaza u kamernu scenu pa do Korzoa se kače kamene ploće. Pored toga ostalo je da se odrade detalji na krovu pozorišta i kompletan eksterijer će biti završen.
narodnopozoriste05
Radovi neće tu stati. Pokrajina je već izdvojila finansije za sedmu fazu, radove na unutrašnjosti zgrade. Predviđeno je završavanje enterijera starog dela pozorišta, najverovatnije ulazni hol, glavno stepenište, komunikacije, balska dvorana. Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika ima urađen projekat balske dvorane i pristupnih holova ka scenama. Oni bi trebali da budu izvedeni u maniru eklektike sa plastičnim vencima, pilastrima, dekoracijama na plafonu, lusterima.
Balska dvorana
scen

Što se tiče ostalih komunikacija i prostorija oni bi trebali da budu u savremenom stilu. Hodnici će biti urađeni u najsavremenijim materijalima, ambijentalnom osvetljenju i savremenom nameštaju. Projekat su uradile arhitekte sa Fakulteta Tehničkih Nauka u Novom Sadu.
Enterijer pozorista

scen

Završavanje i opremanje najskupljeg i najvažnijeg dela enterijera pozorišta, scene, je predviđeno u narednim fazama. Ostaje da se vidi da li će i gde biti “zategnut kaiš” što se tiče savremene opreme.KOMENTARI

 1. Dva u jedan kaže:

  Što se tiče Pozorišta, to ukrštanje papagaja i ćurke, starog i novog, biće tako “ukusno” – do povraćanja! Kao i pogled na ovu “sandučaru” od dogradnje, genijalne “kreacije” one copine Ranka Dinulovića ili kako se već zvao taj arhitekta kojem je dato u ruke da nas “prosvetli” svojom “maštovitošću” i “lucidnošću” i da isprojektuje kocku. Ej, kocku projektovati, skockati, pa to nije lako, to ne ume svako…uostalom, šta znamo mi zaostali malograđani kojima se sviđaju dorski stubovi, barok, klasicizam, eklektika (mešavina) – u svakom slučaju STILOVA a ne projekata koji su posledica lošeg varenja onih koji sebe ponosno nazivaju “arhitektima”. Ovde će se unutar Pozorišta koliko ja vidim pomešati ambijent starog, klasičnog enterijera i ambijent koji imate kada odete u prostorije zubarske ordinacije “Nordent” u “Galeriji”.

 2. Pametnjaković kaže:

  U potpunosti se slažem sa komentarom 2in1.
  Mišljenja sam da je ovakvo rešenje obnove i izgradnje Narodnog Pozorišta ubedljivo najveći promašaj svih vremena u oblasti arhitekture u Subotici, ovakvu budalavštinu još niko nije do sada projektovao kod nas.
  Sad zamislite, u prošlom veku svi su donekle pazili šta će da se gradi u centru grada i da se to uklopi sa okolinom, sa komšijom.
  Ljudi vodili računa o tome, i onda došao neki koji je spojio klasiku sa ni ne mogu objasniti sa čime, kockom na 6 spratova , a u okolini sve prelepe palate i zgrade koje su sada zaklonjene od očiju prolaznika.
  Da se ja pitam, srušio bih ovaj novi kockasti deo, pa koštalo makar koliko.
  Sledeća pokolenja će jednog dana sa pogledom na pozorište da pitaju gde su vam bile oči i mozak, kada ste dozvolili da se neko ovako arhitektonski iživljava nad gradom i da na ovaj način siluje najuži centar Subotice.

 3. Zorica kaže:

  Sad ce dezurni protivnici svega dobrog u subotici malo da pametuju to im je valjda posao sta ce reci kad se zavrsi fasada? ili kad se zavrsi gro posla na unutrasnjosti jedva cekam da cujem. Bravo i samo napred da sto pre bude gotova….

 4. croat kaže:

  Ovde će se unutar Pozorišta koliko ja vidim pomešati ambijent starog, klasičnog enterijera i ambijent koji imate kada odete u prostorije zubarske ordinacije „Nordent“ u „Galeriji“. Neverovatno sve dobro objasnjeno u jednoj jedinoj recenici! Ceo saziv lokalnog parlamenta koji je glasao za ovo s..e bi mi visio naglavacke a od njihove oduzete imovine bi sve vratio u prijasnji izgled! Mislim da se mora negde staviti tabla sa imenima onih koji su ovo uradili.

 5. Dva u jedan kaže:

  @Croat, mislim nije da nije lepo u Nordentu, daleko od toga, ali brate izmešati p…e i paradičke nekako ne ide a taj prof.dr koji je uspeo kao vrhunac svoje kreativnosti da osmisli kocku samo je jedan među arhiTETKAMA koji su “zdravo škulovani” na modernoj osnovi i za razliku od nas znaju šta su “prave vrednosti” a ne ono što se nama, narodu prostom, eto sviđa i što nam je lepo. Lepše mi je bilo ono prandavo pozorište kakvo je bilo samo ga je trebalo popraviti-renovirati-rekonstruisati=ako treba i od temelja ali svaku ciglu poljubiti i vratiti na mesto! Manje bi koštalo. Inače su te cigle bile večite i neuništive a sada ih možete videti “izložene” na jednoj “veeeličanstvenoooj” ogradi na putu kad krenete prema Bikovu, odnosno aerodromu. Pozorište pod vedrim nebom.

OSTAVITE KOMENTAR