Završen 30. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Dodelom nagrada spuštena je zavesa na jubilarni 30. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, koji je po svim ocenama ispunio očekivanja. Kako kritičara, tako i publike.

Gran pri u Subotici odnela je predstava „Pradevojčica“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, čija autorka scenografije Irina Somborac je nagrađena i za najbolje rešenje lutaka.

„Dobiti konačno Gran pri na jednom ovako značajnom i jubilarnom Međunarodnom festivalu pozorišta za decu je stvarno velika čast, veliko zadovoljstvo i svakako potvrda našeg dobrog rada i svega onoga što smo uložili u ovu predstavu“, ističe pomoćnica direktora Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Ivana Kukolj Solarov.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Evgeniju Ibragimovu, za predstavu „Nokturno“, u izvođenju pozorišta „Leteća krava“, iz Talina, Estonija. Ova predstava nagrađena je i za najbolju originalnu muziku, odnosno originalnost i fantaziju.

„Bilo je zadovoljstvo videti toliko broj predstava, videti predivnu subotičku publiku. To se vidi da je obrazovana publika, i mala i velika, da znaju da gledaju predstave, da podržavaju glumce, a to nije svuda slučaj, tu moram Suboticu da pohvalim“, kaže predsednica Žirija Festivala Amela Vučenović.

A ta publika tokom šest dana festivala mogla je da uživa u 13 predstava iz 12 zemalja.

„Bilo je prepuno publike i tražilo se mesto više, što znači da je interesovanje subotičke publike veliko, kao i to da pozorište za decu, posebno ona lutkarska još uvek privlače veliku pažnju“, naglašava selektor Festivala Zoran Đerić.

Koju su u Subotici privukli i naučni forumi, promocije i izložbe kojima je upotpunjeno jubilarno izdanje festivala.

„Preko dvesta pozorišnih stručnjaka i drugih ljudi iz oblasti umetnosti, pune sale – pokazalo se da imamo toliko dobro odnegovanu publiku da bi nam zaista da su dupli kapaciteti bilo sve popunjeno“, s ponosom ističe izvršni producent Festivala Ilija Tatić.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

63 + = 71

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: