Završena Dužijanca

U Subotici su danas završene žetalačke svečanosti "Dužijanca 20l0", održane 99. put. Završna svečanost počela je jutros rano u katedrali Svetog Roka, gde je kardinal Vinko Puljić blagoslovio bandaše i bandašice.
Nakon toga je ispred katedrale formirana povorka zaprega koja je stigla do gradskog trga Sloboda.
Misa je održana u katedrali, a ne na obližnjem trgu.

Gradonačelniku Subotice Saši Vučiniću uručen je hleb umešen od novog žita, a zatim je sedam tamburaških orkestara "Bandaščinim kolom" na gradskom trgu označilo kraj ovogodišnje manifestacije.

Manifestacija je ove godine obeležena skromnije nego prethodnih godina i sa manje pratećeg zabavnog programa.

Organizator kaže da će posebna pažnja biti posvećena manifestaciji iduće godine, kada će "Dužijanca" zabeležiti l00 godina postojanja.

"Dužijanca", koja se slavi već čitav vek, je drevni običaj zahvale Bogu na plodovima zemlje, a posebno na rodu pšenice, koji su Bunjevci u Bačkoj oblikovali u svečanu priredbu koja pleni lepotom, bogatstvom, radošću, ljubavlju i religioznošću, navedeno je u saopštenju Turističke organizacije Srbije (TOS).

Reč je delu jedinstvenog kulturnog projekta, koji traje od 25. aprila do poslednje nedelje avgusta, a u tom razdoblju se održava niz manifestacija, koje imaju različite sadržaje.

Zajednička im je promocija stvaralaštva, običaja i tradicije.

Svečanost je počela u petak otvaranjem izložbi "Stari obrti i alati" i radova sa Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta u Gradskoj kući.

Uveče je održano tamburaško veče na Trgu Slobode, gde su se predstavili bandaši i bandašice, dodeljene nagrade aranžerima najlepših izloga i usledila smotra tamburaških orkestara.

U subotu je bila svečana večernja u katedrali Svete Terezije Avilske i Skupština risara sa gala koncertom folklornih ansambala.

Izvor: RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

82 + = 91

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: