Završena grejna sezona, sledi dalja modernizacija

Grejna sezona u Subotici, duga 186 dana, zvanično je završena danas, a istovremeno počinju aktivnosti na remontu i pripreme sistema za narednu grejnu sezonu, dok se očekuje početak realizacije aranžmana s Nemačkom razvojnom bankom na daljoj modernizaciji sistema.

Kako je Tanjugu izjavio direktor JKP „Subotička toplana“ Pero Rikić, grejna sezona sa tehničkog i energetskog aspekta u Subotici bila zadovoljavajuća.

 

„Grejna sezona je bila prosečna, što znači da nismo imali duge periode sa ekstremno niskim temperaturama, tako da su postrojenja izdržala sezonu bez ozbiljnijih tehničkih problema. Što se energenata tiče, pretežno smo koristili gas, a njega je bilo sasvim dovoljno“, rekao je Rikić.

 

Potrošnja goriva nije bila veća od planirane, snabdevanje je bilo uredno, dok je u toku grejne sezone gas poskupeo, što je uvećalo troškove poslovanja.

 

„Očekujemo da ćemo, kao i u ranijim sezonama, tokom juna isplatiti kompletno sav preuzeti gas, što opet zavisi od naplate koja je trenutno na nivou proseka i po tom pitanju nema većih poremećaja“, rekao je on.

 

Do početka sledeće sezone, prema Rikićevim rečima, biće obavljen remont postrojenja prema unapred usvojenom planu aktivnosti, a očekuje se i početak realizacije aranžmana s Nemačkom razvojnom bankom KfW preko kojeg će biti uloženo oko 4,5 miliona evra u dovršetak i kompletiranje obnove daljinske mreže i sistema podstanica u gradu.

 

„Očekujemo ove godine da se značajan obim tih radova i obavi. U toku je tenderska procedura koju kooridinira Ministarstvo energetike i očekujemo da tokom maja budu zaključeni i prvi ugovori. Očekuje se da će prvi zemljani radovi početi tokom juna ili početkom jula“, rekao je Rikić.

 

On je dodao da je toplana do sada zamenila oko 70 odsto vodova u gradu, a da će ostatak zaključno sa 2014. godinom biti zamenjen kroz ovaj aranžman.

 

Pored toga, biće zamenjene preostale toplovodne podstanice i instaliran novi dispečerski centar, čime će se dobiti potpuno automatizovan sistem.

 

„Jedna smo od 18 toplana u Srbiji koje učestvuju u tom programu. Participiramo sa oko 4,5 miliona evra, što znači da nam je u tom iznosu odobren kredit, za koji garantuje Vlada Srbije, a koji ćemo vraćati zaključno s 2023, s tim da je grejs period četiri godine, a nakon toga sledi osam godina otplate“, objasnio je Rikić.

 

JKP „Subotička toplana“ greje oko 10.000 stanova i oko 400 poslovnih prostora, s tim da ovo preduzeće upravlja i sa dve kotlarnice u Bačkoj Topoli preko kojih greju oko 600 stanova i desetak poslovnih potrošača.

 

RTVKOMENTARI

  1. Kokan kaže:

    Da nema toplane, i njihovih reačuna  nebi od Pere Rikića saznali da je najhladniji zimski mesec u poslednjih 100 godina u Subotici bio  mart. Preduzeće koje ne naplaćuje po potrošnji već po potrebi. 

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: