Završena hala Norma grupe u Subotici

Uličnim slengom reklo bi se: „Leglo nam je ko budali šamar“…

.

Ako je nešto trebalo ovom gradu, trebala je jedna uspešno završena investicija, da koliko toliko ispravi gorak ukus nastao otvaranjem nekakvih poluzavršenih Velikih terasa, platoa Zorana Đinđića ili pak 12. faza izgradnje bazena. Neka smo dočekali da se otvori nešto što je zaista završeno, pa iz tog ugla ova investicija ima mnogo veći značaj, iako će najveće benefite osetiti zaposleni ali i gradska kasa koja će zbog poreza na plate postati punija. 

.

Priča o Norma grupi je ispričana toliko puta na ovom portalu, da nema više smisla ponavljati pa će se na kraju izgradnje ove investicije napomenuti samo to da se trenutno radi ugradnja opreme za proizvodnju i da će to trajati narednih nekoliko nedelja i meseci a da su građevinski radovi u 99% završeni. Tačnije ostalo je da se asfaltira samo prilaz fabrici sa glavnog puta.

22. januara nakon novogodišnjih praznika, radnici SMB gradnje su krenuli u izgradnju…

Nakon otprilike 5,5 meseci to danas izgleda ovako…

Unutar industrijske zone Mali Bajmok realizovane su saobraćajnice na kojima im može pozavideti 90% grada.

Jarbol – jedan od simbola grada

Čekajući Continental… (spreman plac)

Istorijat dešavanja na gradilištu Norma grupe:

20. novembar 2010. Pripreme za Normu

22. januar 2011.  Norma krenula u izgradnju hale

19. mart 2011. Nikla hala Norma grupe

19.april 2011.  Još malo pa gotovo

.

Srodne vesti:

29. novembar 2010. Da li je Norma grupa recept?KOMENTARI

 1. Suboticanin kaže:

  Svaka cast i sve naj, ali pitanja za nase predstavnike: zasto ne dajete i nasim investitorima te nenormalne subvencije?
  Zar smo mi toliko nesposobni sami od tolikih podsticaja izgraditi ovako nesto???
  Samo cujemo od Nemaca kako hvale Suboticu, pa kako i ne bi mi im damo pare da izgrade fabrike, zemljiste i komplet infrastrukturu, a oni da gazduju. Nikakve logike

 2. boki kaže:

  još ako im se daje i subvencija od par hiljada eura po radniku onda šta reći

 3. Anonimni kaže:

  Kojim nasim investitorima? Miskovicu, Beku, Kosticu, Jerkovicu, Djordjevicu, Toletu, Bati, Palimi… Neka hvala radije cu ja kod Nemaca.

 4. Bora kaže:

  Suboticanin:
  Svaka cast i sve naj, ali pitanja za nase predstavnike: zasto ne dajete i nasim investitorima te nenormalne subvencije?
  Zar smo mi toliko nesposobni sami od tolikih podsticaja izgraditi ovako nesto???
  Samo cujemo od Nemaca kako hvale Suboticu, pa kako i ne bi mi im damo pare da izgrade fabrike, zemljiste i komplet infrastrukturu, a oni da gazduju. Nikakve logike

   
  A na jeftinoj radnoj snazi zaradjuju.
  Nema veze barem su omogucili ljudima da rade.
  TO TI JE SRBIJA
   

 5. djomla kaže:

  Kako misliš da je Norma grupa dobila kompletnu infrastrukturu, ako su u izgradnju i opremanje fabrike uložili 11,2 miliona evra. Dobar deo tih sredstava je ostao u Srbiji jer su gradile domaće firme počevši od SMB, preko Vojputa do manjih izvođača radova na raznim instalacijama itd. Fabriku su projektovale domaće komapnije North inzenjering. Materijal (cement, staklo, metal, žicu ) su prodavale domaće kompanije itd… Kroz ovu investiciju nisu zaradili samo oni koji će tu biti zaposleni već i oni koji su radili na izgradnji, a tu činjenicu ste malo zaobišli.

  Takođe, Normi jeste poklonjena zemlja ali joj nije oprošten obaveza plaćanja poreza, a kroz porez i plate će se indirekton ili direkton državi vratiti uloženo kroz par godina. Jer pored plata, moraće da plaćaju i porez, ali i gas od Suboticagas, vodu od Vodovoda i struju od Elektrodistribucije, takođe i Suboticatrans će možda dobiti više putnika na mesečnom nivou itd… U toj celoj priči treba ubaciti i činjenicu da će Norma grupa sarađivati sa domaćim firmama po pitanju mnogih stvari i mogućnost dovlačenja svojim kooperanata…

  To što država podstiče investitore subvencijama, nije pogrešno jer se 5000 evra brzo vrati indirektno ili direktno (kao što napisah malo pre), to što je Subotica uložila u opremanje te industrijske zone takođe nije pogrešno, jer ako odu Nemci ta instalacija će ostati tamo nekome drugom, neće oni vaditi cevi iz zemlje i vucarati sa sobom. A što se tiče podsticaja za obuku radnika, to je tek pitanje za sebe. Umesto da postavite pitanje „Zašto država plaća 900 evra po radniku obuku“, postavite pitanje „Zašto naši ljudi ne znaju da rade na savremenih mašinama u proizvodnji? Šta mi to školujemo? Koliko smo mi tehnološki razvijeni kada svako sa strane mora da vodi ljude i da ih uči poslu, a nekada nije bilo tako„.

  Kao neko ko radi u industriji dobro znam na kom su nam nivou inženjeri a na kom nivou radnici na liniji. I dobro znam koliko znači i Loher i Norma za Suboticu. Onaj ko prodaje sladoled, peče hleb ili sedi u skupštinskoj stolici taj svakako ne može da rezonuje podjednako kao što rezonuje onaj ko radi u industriji.

 6. jasmina kaže:

  onako usput……….zasto jos nisu dobili upotrebnu dozvolu?

OSTAVITE KOMENTAR

+ 71 = 78

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: