Završetak radova na Vodotornju na Paliću do kraja godine

Predsednik Skupštine preduzeća „Park Palić“ Ištvan Pastor izjavio je danas da će radovi na Vodotornju, jednom od simbola Palića, biti završeni do kraja ove godine.

Sredstva za radove obezbedjeni su iz pokrajinskih izvora u iznosu od 21,4 miliona dinara, a radove obavlja „Ornament inženjering“ iz Beograda uz nadzor Medjuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica.

„Biće zamenjeni svi oštećeni drveni elementi, delovi opeke, biće urađena potpuna zaštita fasade i osvetljenje čitavog objekta. Objekat je zaslužio da dobije novo ruho, da bude obnovljen i priveden onom stanju u kakvom je bilo pre 111 godina“, rekao je Pastor novinarima ispred palićkog Vodotornja.

Od 1910. godine, kada je završen, Vodotoranj krasi centar Palića i njegov je zaštitni znak. Izgradjen je u stilu secesije prema projektu poznatih budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Dežea Jakaba. Sačinjen je od dve arhitektonske celine – tornja i kružnog paviljona, čija je izvorna namena bila tramvajska čekaonica.

Ovaj objekat, zajedno sa Velikom terasom, koja je takođe izgrađena početkom 20. veka, predstavlja značajan segment kulturne baštine Palića i njegovom obnovom biće znatno unapredjena turistička ponuda Palića.

Vodotoranj se nalazi u sklopu zaštićenog jezgra Palića, proglašen je za kulturno dobro 1983. godine.

Pastor je govorio i o rekonstrukciji pešačke staze na Paliću, koji je započet u julu, a kako je najavio, biće završeni do kraja avgusta.

„Do sada je postavljeno 770 metara nove opeke i preostalo je još oko 250 metara, a istovremeno se sa ovim radovima postavlja i mobilijar u istom stilu u kom je i u Velikom parku, ukupno 13 klupa i 16 kanti za otpatke, što će doprineti ukupnom vizuelnom doživljaju Palića“, poručio je Pastor.

 

(Beta, 08.09.2023)KOMENTARI

 1. VojvodinaVojvodjanima kaže:

  Kako to kad nas ide, i jadan vodotoranj ce biti pod skelama verovatno cele sledece godine…

 2. Anonimni kaže:

  A joooj,samo da ne bude uradjen „kvalitetno“ kao Bagolyvar. Vidim nadzor je isti pa me malo strah fuserskih radova!

 3. Maksima kaže:

  Strasno

 4. Avet kaže:

  Ako me sećanje ne vara, kada smo leti čekali tramvaj za povratak u grad baš ispred Vodotornja, sedeli smo na belim klupama i posmatrali kada će da se pojavi tramvaj iz Splitske Aleje, a u kružnom paviljonu su jedno vreme čak prodavali i sladoled.

 5. Tramp kaže:

  Pazi ovo, rekao Pastor. Ha ha ha. Pa taj laže i kad cuti. To im je familijarno.

 6. Branislav kaže:

  Sve je to lepo pozdravljam napredak u svim pravcima i pohvaljujem aktivnosti i za aqva park i vodotoranj.Mislim da bi prioritet trebalo da bude zavrsetak pesacko biciklisticke staze sto bi obradovale sve koji vole da djogiraju,trce,voze bicikl i setaju.Nazalost neke deonice su zaoustene cak i opasne i preti mogucnost povredjivanja .Pre svega to je deo istocne obale kod stanista ptica gde neretko imamo slucajeve da biciklisti padnu ,i zgrazavaju se stanjem na putu. Mislim da bi zavrsetak staze znacajno obogatio turisticku ponudu Palica.samo napred.Branislav

 7. Punisher kaže:

  Kad čujem pastor onda prvo što mi pada na pamet to je laganje.
  Čovek je postao sinonim za laž

 8. pista kaže:

  Ajd ne cackajte to… nahranite josag i ne dirajte pucad.

 9. Branko Vujicic kaže:

  Bravo za radove bitno je da se uradi kvalitetno
  Bravo za Pastora

 10. Palotay kaže:

  @ Branko Vujicic

  Priatno ti bili, mislim..sandwichi…

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: