Završetak restauracije unutrašnjosti Sinagoge do kraja godine

Restauracija unutrašnjosti subotičke Sinagoge, vredna dva miliona evra, trebalo bi da bude završena do kraja 2017. godine a na njoj rade domaći i stručnjaci iz Mađarske, izjavila je stručna saradnica na tom projektu Žužana Mate

Restauracija unutrašnjosti subotičke Sinagoge, vredna dva miliona evra, trebalo bi da bude završena do kraja 2017. godine a na njoj rade domaći i stručnjaci iz Mađarske, izjavila je stručna saradnica na tom projektu Žužana Mate.

Sinagoga4

 

Ona je za list “Mađar so” kazala da se restauracija delova tog objekta istovremeno obavlja na više lokacija u Subotici i u Mađarskoj.

“Kako bi proces bio brži, neke delove će obnoviti domaće zanatlije. Sređuje se unutrašnji enterijer, uređuje se objekat, farba se i obnavlja. Istraživanje nam je pomoglo da shvatimo kakva je bila originalna površina, koji materijali su korišćeni, što je sve uticalo na način našeg rada”, kazala je Mate.

Ona je navela da će unutrašnjost zgrade, gde god je to moguće, biti ostavljena u originalnom stanju, a da će ostalo biti vraćeno u prvobitno stanje.

“Ranije su korišćeni drugi materijali, tako da će restaurator kopirati dekorativne motive i ofarbati ih na osnovu uzorka što će se raditi na licu mesta”, rekla je Mate navodeći da je u toku i izgradnja ograde.

Po njenim rečima, najveći deo stolarskih radova biće urađen u Subotici, dok će se pojedini elementi obnavljati u Mađarskoj.

“Veći deo stolarije se radi u Subotici, dok će se veliki centralni luster, koji je ostao u originalu, i zidni ornamenti raditi u Mađarskoj. Delovi koji budu nedostajali izradiće lokalna preduzeća”, kazala je Mate.

Posao restauracije vredan je dva miliona evra, a finansira ga Vlada Mađarske preko Mađarskog nacionalnog saveta. Rok za završetak radova je 31. decembar 2017.

Evropska nevladina organizacija “Europa nostra” uvrstila je subotičku Sinagogu u sedam najugroženijih jevrejskih sakralnih objekata na svetu.

Sinagoga, kao zaštićen spomenik kulture, predstavlja uspomenu na subotičke Jevreje koji su živote izgubili u logorima u Drugom svetskom ratu. Sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, na osnovu projekta budimpeštanskih arhitekata Dežea Jakaba i Marcela Komora.

BetaKOMENTARI

  1. stormwatch kaže:

    Sve je to jako lepo da su se sad setili poubijanih Jevreja i Sinagoge. Ali tih 8000 sugradjana Subotice vise nema.

  2. rax kaže:

    stormwatch, to su bile druge generacije. sinagoga u segedinu, kao i ova se obnavlja i to od madjarskih para. nesto se nisu ni jevreji trudili do sada oko sinagoge.suboticka sinagoga je prepustena gradu, da je jevrejima stalo do sinagoge, skupili bi sigurno donacija iz celog sveta, jer svi znamo da je svetski kapital u jevrejskoj “ruci”. ja bih ovo uzela, ako bas nisam jako zlonamerna, da se ispravljaju greske predhodnih generacija. a ti sedis u sred berlina, mogao bi tamo malo da ukazes na gore navedeno, sto je poteklo bas otud.

OSTAVITE KOMENTAR