Završetak Ženskog štranda ove godine?

Druga faza rekonstrukcije Ženskof štranda na Paliću se neće u mnogome razlikovati od prve. Nakon zauzimanja gradilišta, krenuće se sa demontažom drvene kontrukcije pri čemu će se svaki element označiti, proveriti i složiti ukoliko se utvrdi da se ponovo može iskoristiti. Radiće se na preostala dva krila.

.

Novina se odonosi na noseće stubove. Na delu objekta uz samo šetalište na koji se nadovezuje mol kao oslonac podne drvene konstrukcije primenjeni su drveni stubovi uklješteni u betonske temelje. Mesto njihovog kontakta je u zoni stalnog vlaženja usled talasa i periodičnog spuštanja i dizanja vode, tako da su svi stubovi osetno istrulili po obimu u zoni tog kontakta.

.

Sanacija će kao i u prvoj fazi podrazumevati razbijanje postojeće armirano betonske ploče, pobijanje novih šipova i izlivanje nove ploče na koju će se vratiti drveni elementi. Nakon toga slede finiji i precizniji radovi koji su se prošle godine ispostavili i duži, a odnose se na stilizovanje novih elemenata. Radovi na rezbarenju, farbanju i ukrašavanju štranda trebao da vrate autentični izlged ovog zdanja.

.

Sredstva druge faze su odobrena još tokom prošle godine iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, ali pošto nisu utrošena ista su prebačena u ovu budžetsku godinu. Tender za ovu fazu je okončan, a radovi su povereni firmi “Javornik” koja je realizovala i prvu fazu.

.
Oprez pri izradi šipova!
Crtanje po Ženskom štrandu
Okončana prva faza Ženskog štrandaKOMENTARI

 1. mo kaže:

  Bilo bi veoma sramno da se ne dovrsi strand ove godine. Zar nije obecano da ce da 1. maja biti i otvoren (2011.)?

 2. djomla kaže:

  Radovi jesu tekli sporije nego što je prvobitno bilo najavljivano, ali sam generalno zadovoljan kako to na kraju izgleda. O svakom detalju se vodilo računa.

  Na žalost, štrand će izubiti još jednu sezonu…

 3. Beli kaže:

  Ne znam zašto su naši neimari uvek zguza okrenuti problemu. Lepo sam snimio ispod ploče i pod vodom sve oštećene stubove. Svaki ima svoj broj i detaljan opis stanja. Ploča koja je relativno sigurno stajala, prva je rađena. To je centralni deo. Levo krilo, nedirnuti deo, je taj zbog kojeg se i digla uzbuna. Glava mola je otišla u levo za skoro 1 metar. Ima stubova koji nisu više ispod mola, nego pored. Za razliku od centralne, ova ploča će se stvarno trebati dići i iznova postavljati.

 4. Beli kaže:

  Pa g. Djomlo ni oko ovih drvenih stubova se nismo proslavili. Džabe smo govorili onda “Integralu” da stavi obične bagremove šipove jer su oni tu stajali 80 godina . Naravno bili su adekvatno impregnirani , zaštićeni , pripremljeni. To traje barem godinu dana. Ovi drveni stubovi su uzeti iz drvare , odsečeni na komade i postavljeni sa običnom siladekor zaštitom. Toliko oko stručnosti. Sve sam to ja postavljao sa svojim ljudima uz stalno kukanje nadzornom organu da je ovo jako kratkog veka. 
  Bolje da se na javljam više po ovom pitanju jer ću pasti u iskušenje da ovakva događanja nazovem pravim imenom.

 5. No name kaže:

  za oko dve nedelje ce biti stavljeni novi sipovi, i do prvog maja treba da zavrsimo. 🙂

OSTAVITE KOMENTAR