Zbog krađa gvožđa uvoz plastificiranih poklopaca za šahte

Zbog toga što sakupljači i preprodavci sekundarnih sirovina sve više kradu metalne poklopce šahti i kanalizacionih slivnika ubuduće bi u Subotici mogli biti postavljeni plastificirani poklopci koji ne bi imali nikakvu vrednost za otkupljivače, pa ih ni lopovi ne bi krali.

 

Prošle godine u Subotici je ukradeno oko 350 poklopaca za šahtove i slivničke rešetke, a gradu je naneta šteta od četiri miliona dinara. Pored toga, nisu retki slučajevi ni da Subotičani, a naročito vozači bicikla, upadnu u nezaštićene otvore, pa je samo pitanje dana kada će neko ozbiljnije nastradati.

 

– Odavno imamo velikih problema sa kradljivcima i stalno tražimo rešenje. Italijanska firma nam je dostavila kataloge sa potpuno plastificiranim poklopcima koji bi trebalo da izdrže opterećenje od 25 tona težine. Ozbiljno smo zainteresovani, ali problem je što ta firma tek treba da započne proizvodnju, pa zasada ne znamo detalje o ceni i roku isporuke – objašnjava Peter Blau, tehnički direktor u Direkciji za izgradnju grada.

 

Dodatni problem predstavlja i činjenica što mnogi otvori, nakon krađe poklopaca, ostaju duže vremena nezaštićeni, jer nije precizno definisano o čijem je vlasništvu reč i ko je obavezan da plati nabavku novog poklopca.

 

Zbog toga je formirana posebna radna grupa pri Direkciji za izgradnju grada koja treba tačno da utvrdi ko je nadležan.

 

Prema važećim propisima, poklopci koji se nalaze na gradskim saobraćajnicama su u nadležnosti Direkcije za izgradnju grada, oni na vodovodno-kanalizacionoj mrežu pripadaju Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, dok najveći problem predstavljaju oni u blokovima zgrada koji prema sadašnjem tumačenju pripadaju samim stanarima tih zgrada.

 

– Mi smo već imali sličan problem kada je ukradeno nekoliko poklopaca za slivnike. Slali su nas sa jedne adrese na drugu, a na kraju smo mi stanari sami skupili novac i rešili problem. Ipak, pošto je reč o javnim površinama, uvereni smo da lokalna samouprava i javna preduzeća moraju da vode računa o tome – naglašava Darko Stipanović, koji živi u bloku zgrada na Trgu Jakaba i Komora u naselju Radijalac.

 

BlicKOMENTARI

 1. Petar kaže:

  Siguran sam da u Zavodu za patente postoji izum za ovakav problem. Pitam se da li se iko setio da nazove i pita. Moguće je da je jeftinije i od naših ljudi stvoreno. 

 2. Milojicin mali kaže:

  Ako ostanu bez poklopaca počeće sa crkvi da skidaju.

 3. nekoime kaže:

  ne znaju da rese :D,da da… jednostavno – provera otpada!

 4. freelancer kaže:

  nekoime:

  ne znaju da rese :D ,da da… jednostavno – provera otpada!

  Pa naravno! I to je jasno svima od samog početka. Medjutim, kao i u mnogim drugim stvarima, mi se bavimo saniranjem i popravljanjem posledica, a nikako se ne preduzima ništa da se reši UZROK. U ovom slučaju, vlasnici otpada i privatnih livnica bi bili dužni, pod pretnjom drakonskih kazni, voditi evidenciju sa tačnim imenom i prezimenom i JMBG-om lica od koga kupuju „sirovinu“. Ako taj tzv. „sakupljač“ nema ličnu kartu, od njega se jednostavno NE SME otkupljivati i tačka. Kada u poslovnim knjigama precizno stoji navedeno ime i podaci „sakupljača“, kao i NAZIV „sirovine“, relativno je lako objasniti „nestanak“ poklopaca sa šahti. Pa niko normalan neće poverovati da vlasnik otpada „ne zna“ poreklo, kada mu ganci donese deset poklopaca (celih ili usput izlomljenih) sa izgovorom „našao na putu“ Ahm… Inače postoji ekipa koja, u dokolici eto, prosipa poklopce po putevima  😈

 5. Cinjenice su svete a komentari proizvoljni! kaže:

  freelancer:

  nekoime:

  ne znaju da rese :D ,da da… jednostavno – provera otpada!

   

  Pa naravno! I to je jasno svima od samog početka. Medjutim, kao i u mnogim drugim stvarima, mi se bavimo saniranjem i popravljanjem posledica, a nikako se ne preduzima ništa da se reši UZROK. U ovom slučaju, vlasnici otpada i privatnih livnica bi bili dužni, pod pretnjom drakonskih kazni, voditi evidenciju sa tačnim imenom i prezimenom i JMBG-om lica od koga kupuju „sirovinu“. Ako taj tzv. „sakupljač“ nema ličnu kartu, od njega se jednostavno NE SME otkupljivati i tačka. Kada u poslovnim knjigama precizno stoji navedeno ime i podaci „sakupljača“, kao i NAZIV „sirovine“, relativno je lako objasniti „nestanak“ poklopaca sa šahti. Pa niko normalan neće poverovati da vlasnik otpada „ne zna“ poreklo, kada mu ganci donese deset poklopaca (celih ili usput izlomljenih) sa izgovorom „našao na putu“ Ahm… Inače postoji ekipa koja, u dokolici eto, prosipa poklopce po putevima  :twisted:

  A nikome ,ama bas nikome nikada, nije palo na pamet da JKP „Vodovod “ mozda radi to u dilu sa sekundarcima..HA!?

 6. samo mišljenje kaže:

  Kada bi hteli uvatili bi kradljivce, ali verovatno tu imaju interes ongoga koji ih snabdeva. Sada se ne secam tacno, ali u ranijim clancima pisalo da je potroseno vec vise miliona dinara za zamenu ovih poklopca.

  Da hoce da uhvate kradljivce vec ih bi uhvatili. Postave mamce na nekokoliko lokacija i skrivene kamere. Ali nije nikome u interesu jer je to dobar biznis. 

 7. nekoime kaže:

   kada mu ganci donese deset poklopaca (celih ili usput izlomljenih) sa izgovorom „našao na putu“ Ahm…

  pa nije ni slagao, na putu je nasao 😛

   

  Cinjenice su svete a komentari proizvoljni!:

  A nikome ,ama bas nikome nikada, nije palo na pamet da JKP „Vodovod “ mozda radi to u dilu sa sekundarcima..HA!?

  ne kradu se samo od vik, krade se sva ziva metalna tvorevina, od sahti za vik, telekom, elvoj., preko razvodnih kutija za ptt, do zica iz trafoa (jos i malo cujemo o broju junaka poginutih u bitci za bakar)

 8. Don Kihot kaže:

  Kad uhvate lopova on im pokaze devetoro dece i kaze vodite me u zatvor a vi hranite decu.

 9. Sok kaže:

  Nisu plastificirani, nego gumeni!

 10. CIRINELA kaže:

  Nije mi poznato zbog čega se traži ponuđač čak iz Italije.

  U komšiluku u Hrvatskoj imate poklopce od fiberglasa koji mogu da izdrće teret od 40 tona. Cna po komadu cca 250 Kuna ili ti cca 3750 dinara. A na više?

  http://www.imaht.hr/poklopci.html

  Beogradski vodovod i kanalizacija jeveć sklopila ugovore sa MMZ PROMET d.o.o.Beograd o isporuci poklopaca od kompozitnog materijala

  http://www.ekapija.com/website/sr/page/638925

  Sem ako im nije „skupo“ pa žele da prođu „jeftino“.

   

OSTAVITE KOMENTAR