Zbog rutinske prodaje zemlje ostao bez imovine

Kada je pre pet godina Subotičanin Laslo Boni odlučio da proda zemlju u Verušiću, nije ni slutio da će upasti u sudski spor sa prvim komšijom, koji ga je koštao i njive i vremena, a možda i još milion dinara.

Laslo-Boni_620x0

Kada je poželeo da proda parcelu od skoro devet hektara, Boni ju je ponudio komšijama, a zvanično jedini zainteresovani bio je Toma Šarčević, koji je tu zemlju godinama uzimao u arendu, te je mesec dana kasnije između njih sklopljen kupoprodajni ugovor.

Nedugo pošto je napravljen ugovor, Bonijev prvi komšija Miroslav Vukov podiže tužbu protiv njih, jer nije ispoštovano pravo prečega pri prodaji zemlje. Istovremeno, na račun suda uplaćuje depozit od dve trećine cene zemljišta, jer je to bio uslov za podizanje tužbe.

– Prosto nisam verovao šta se dešava, ali ročište je ubrzo počelo i kada sam video kuda to ide, odlučio sam da poništim ugovor između mene i Tome, vratio sam mu novac koji mi je dao i rešio da zemlju ne prodajem nikome, da stavim tačku na tu priču – objašnjava Laslo Boni.

Osnovni sud je mislio drugačije. Posle četiri godine od pokretanja tužbe, sud se izjasnio da raskinuti sporazum između Bonija i Šarčevića smatra fiktivnim, da kao takav ne može izvoditi pravno dejstvo, jer se njegovim raskidom htelo izigrati pravo prečega. Budući da je ugovor raskinut posle pokretanja postupka, da je Šarčević već u posedu parcele i da je platio veći deo kupoprodajne cene, sud je primenio član 103. Zakona o obligacionim odnosima i naložio obojici da predaju zemlju Vukovu. Presudu je potvrdio i Apelacioni sud u Novom Sadu, dok je Ustavni sud odbio žalbu. Tokom sudskog spora Boni je izdao zemlju trećem licu, jer nije želeo da se ona zaparloži, a sve vreme uredno plaćao porez na zemljište

– Raznim mahinacijama sud mi je oduzeo zemlju, isplatili su me, ali po ceni od 45.000 evra, jer je tada hektar koštao oko pet-šest hiljada evra, a sada je on duplo skuplji – ogorčeno dodaje Laslo. – Ali tu nije kraj. Sada komšija, opet sudskim putem, traži odštetu od milion dinara koje je navodno izgubio jer nije odmah ušao u posed zemlje da je obrađuje. Bilo mi je svejedno kome ću je prodati, nisam ni slutio da će ovako nešto ispasti. Dešavalo mi se da pomislim da sam u „Skrivenoj kameri.“

 

ADVOKATI: NARUŠENA IMOVINSKA PRAVA

 

BONIJEVE reči potvrdila nam je i advokatska kancelarija „Batinić“ koja ga zastupa, tvrdeći da su njihovom klijentu narušena imovinska prava građana i da je trebalo da sud uvaži njegovo odustajanje od prodaje.

– Zahtev za odštetu smatramo neosnovanim jer do pravosnažne odluke suda i uknjižbe u katastar, Vukov nema pravo materijalne dobiti – objašnjavaju u advokatskoj kancelariji.

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. bac vranje kaže:

  cek,cek malo pa ko tu laze i folira??? „Kada je poželeo da proda parcelu od skoro devet hektara, Boni ju je ponudio komšijama, a zvanično jedini zainteresovani bio je Toma Šarčević“ -pa zatim „Nedugo pošto je napravljen ugovor, Bonijev prvi komšija Miroslav Vukov podiže tužbu protiv njih, jer nije ispoštovano pravo prečega pri prodaji zemlje“ ovo je malo ili laz ili ne znam!!. Zvanicno ponudio ovaj nije hteo pa se sutra predomislio, to su ne bi uvazio ako je tako kako gosp, Boni kaze ili mozda neko malo laze i folira

 2. Dylan Dog kaže:

  Taj propis o obaveznom pribavljanju saglasnosti suseda da nije zainteresovan, nije baš najjasniji svakom. To bi u suštini trebalo da predstavlja jednu formalnost. Ne mora se prodati susedu ako neko treći ima bolju ponudu. To je samo jedan potpis na formular gde je komšija obavešten da se prodaje.
  E sad, šta se dešava ako sused nije u zemlji, ili ako je više vlasnika, ako oni ne mogu da se slože, ako ne možeš da ga nađeš na adresi…? Šta ako nisi u dobrim odnosima sa njim pa on izbegava da potpiše ili opstruira na neki način. Ispada da tamo neko može da te zajebava samo zato što je njegov posed pored tvog.
  Neki pravnik sigurno zna više. Mora da ima neki izlaz.

 3. kolinda kaže:

  Dajte, molim vas, Boni Laslo je jedan hohstapler i prevarant

 4. ivan kaže:

  Stavis u ugovor realnu cenu i sta te briga ko ce zemlju da kupi. Jedino sto ce se onda i realni porez morati platiti. Realno zakon bolji za prodavca nego kupca, ako se komsija buni skupis zainteresovane i napravis licitaciju pa ako komsija neda visu cenu nema sta da place.

 5. mutno kaže:

  „Bilo mi je svejedno kome ću je prodati, nisam ni slutio da će ovako nešto ispasti. Dešavalo mi se da pomislim da sam u „Skrivenoj kameri.““

  Pa ako vam je bilo svejedno kome ce te prodati sto onda niste prepustili zemlju Miroslavu nego ste usli u spor od 4 godine?!? Boni Laslo opet nesto muti.

 6. Komsija kaže:

  Gde si nasao advokata Batinica nesretnice ? Taj nijedan spor jos nije dobio.

 7. mahinacije kaže:

  „Raznim mahinacijama sud mi je oduzeo zemlju“, a jel mahinacijama?!? Obicno se zemlja u ovakvim slucajevima oduzima po sudskim presudama. Izgleda da su sudske presude za Laslo Bonija mahinacije.

  „Zbog rutinske prodaje zemlje ostao bez imovine“ Zanimljiv naslov, kada se nesto prodaje obicno se ostaje bez imovine koja se prodaje. Iz ovoga sto je napisano jasno se vidi cim se pojavio drugi kupac Laslo Boni se predomislja i zemlja vise nije na prodaju. Dakle prodaja je bila namestena Tomi Sarcevic. Ovo sto je Laslo Boni uradio definitivno nije po Zakonu. Svi imaju pravo da ucestvuju u kupovini ali ocigledno da kod Laslo Bonija to nije slucaj. Pa da kad ne moze njegovom kupcu onda nikome. „rešio da zemlju ne prodajem nikome“ Malo prodajmo pa malo se predomosljamo, pomeni previse je providno … Pojavio se drugi kupac pa Laslo Boni ulazi u spor 4 godine samo da mu ne proda zemljiste, zar je to normalno?!? I jos govori kako mu je bilo svejedno ko ce zemljiste kupiti?!? Sad se Laslo Boni cudi sto komsija koji je dobio spor trazi odstetu jer nije bio u posedu zemljista tokom sudjenja. Tako i treba sledeci put nemoj da namestas prodaju i mani se mahinacija ….

 8. Megille kaže:

  Boni Laslo ? ,malo ispitajte kako je taj ‘poslovni čovek’ mutio uz pomoć Kern Imreta kada je dobio poslovni prostor na uglu Albe Malagurskog i Štrosmajerove ulice. Pa onda kako je dobio staru školu na uglu kod Birografike ,koju je kasnije porušio i odneo stari građevinski materijal ,sada je sve zarastao u travu. Napominjem da je škola kao spomenik kulture iz II svetskog rata bila zaštičena. O tome je svedočio i mermerna ploča na fasadi tog objekta. I to je gospodin Boni uništio.

 9. Boni i Klajd kaže:

  Šta se ti Meggile cimaš oko te table na srušenoj kući. Ona je bila antifašistička a ti si deklarisani naci-fašista. Raduj se.

 10. Megille kaže:

  @ Boni i Klajd , ja bi bio malo oprezniji sa ovakvim kvalifikacijama ,naime ovakva pisanja raspiruju mržnju i podležu krivičnom gonjenju.

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: