Zbogom tramvaju i do viđenja Paliću

Tramvaj za Palić je vožnja koje se stari Subotičani najradije sećaju. Pogotovo leti, u otvorenim vagonima. Boško Krstić u „Senkama“ veli da je stari trandža putovao pola sata a da se peške stizalo za sat (proverio). Dečaci su se biciklama trkali sa njim, izlazilo se na bunar da se pije vode, iskakalo… ali to uopšte nije bio problem već svojevrsni PROGRAM.

Ako je ta atraktivna destinacija mogla biti sačuvana te 1974. godine, možda čak i argument za preispitivanje odluke o ukidanju, jedna druga činjenica je bila neumoljiva.

Palića tada više nije bilo. Isušen 1971. godine je zamro kao banja, čija je tramvaj bio organska celina.

Tako su čuveni letnji vagoni parkirani na slepi kolosek a potom rasprodani i odnešeni po vikendicama i imanjima izvan grada.

Vađenje šina

Bio je to kraj jedne ere ali i početak nove. Jedna nova mladost uložiće svoj rad i udahnuti Paliću novi život.

 

Vidi o tome : https://www.gradsubotica.co.rs/smrt-jezera-palic-i-njegov-nestanak-sa-lica-zemlje/

 KOMENTARI

 1. Ljubica kaže:

  Kada pomislim da ste sve stare slike stavili, vi me demantujete.  😀

 2. Subotica kaže:

  E sad neka isuse Palic ponovo, lepo ga srede i uvedu tramvaje nazad.

 3. mibl kaže:

  Ne razumem sve te polemike oko isušivanja i svega drugog što je vezano za jezero, pa u sklopu toga i ovo oko tramvaja.

  Potrebno je u što kraćem roku napraviti “ Aqua park na Paliću“ (ne čekajući stalno na strane investitore) a tek onda se zanimati jezerom i  vratiti tramvaj.

  Naravno, najbolje bi bilo raditi sve to zajedno i time zaokružiti turističku ponudu ali ako nema sredstava treba izabrati ono što je primarno!

  Ovako silna sredstva odlaze na sanaciju jezera, vode se polemike (bez ikakvih garancija) koji način je najbolji, problem ostaje, građani nemaju gde da se okupaju a da ne pričamo o razvoju turizma na Paliću i u Subotici.

 4. ss kaže:

  i zbogom raspust dođe škola -.-„

 5. naIvan kaže:

    Tobogan sa fotografije za spustanje u vodu na jezeru bas i nije bio idealan. Na tom velikom toboganu je bilo nekoliko ispupcenja i udubljenja u limu, pa su te neravnine, osim moje velike brzine spustanja u vodu, bile jedan od glavnih razloga sto su mi onda zapele i ostale gore na vrhu tobogana kupace gace. Hteo sam biti glavni frajer. Skoro da sam i uspeo.
   Bas je nezgodno bilo izici iz vode. Da ste samo videli taj smeh posmatraca.

 6. merhaba kaže:

  Razmišljao sam, da li postoje negde arhive starih redova vožnje, sećam se pre par godina kad sam imao onako 10 godina a našao sam kući jedan od pre još 10 godina pa je bilo onako kao neka knjižica, jer ima neko nešto od toga da se postave kakvi su bili polasci pre, i linije.

 7. TRAMVAJ SUBOTICA kaže:

  NAMERNO I KRIMINALNO UNISTAVANJE TRAMVAJA!!!

 8. Jovgen kaže:

  Uvek kada mi na ulici zazvoni levo uvo,pomislim da ide tramvaj.Svestan sam da je svojevremeno jednoglasno ukinut (taj jedan glas je i bio presudan),ali za svaki slucaj,pruzim korak.Sta ja znam,moguce je da se taj nas,nikad prezaljeni „Tramvaj zvani zelja“ povampiri,i iz mracnog nam depoa „Narodnog pozorista-Nepszinhas“ u izgradnji,izidje medju onaj isti narod koji ga se odrekao,pa potom „puj-pike ne vazi“,pozeleo.A onda,da vidite rodjeni moji…Autobusi zbog smrznutog goriva,k’o mecke ni makac do proleca,a on,Njegovo Velicanstvo Tramvaj,polako klaj-klaj,od pozorista do fontana od „Zolnai“ keramike,pa krugom oko parka i Gradske kuce do Sinagoge…Za sada.
  Naravno,prvih dana bi ispred njega isao kondukter sa crvenom zastavicom dok se ljudi ne priviknu,a posle…-ihaaaj!Cingl-dongl!Cuuvaaaj, prijatelju,nije sala!Pazi,molim te,ide Tramvaj?!A u tramvaju bi konferansije,recimo,objavljivao:“Narodno pozoriste-Nepszinhas.Molimo putnike iz partera malo napred!“…“Gradska kuca,svecana sala.Molimo ne razgovarajte sa vozacem…pardon-glumcem!“Ili,pak:“Dragi putnici,Sinagoga.Neka se spreme oni koji izlaze (sta,zar ima i takvih?!).-No,sta kazete,ako necemo sa neizvesnim investicijama,mogli bi smo sa reziserom i pozorisnom scenografijom.Bilo bi to zaista cudo od Drame i „Narodnog pozorista-Nepszinhas“ iz Subotice.

 9. Kirdžijaš kaže:

  Kompletna sanacija jezera Palić i izgradnja ukupne infrastrukture bio bi „mačiji kašalj“ za šeike Katara ili Emirata.Pogledajte šta su napravili u Dubaiju.Dakle,nije istina da je nemoguće samo triba toliko novaca koliko ova država nema i nikad neće ni imat.Jedino,ako požurimo u EU da nam Bruxelles odriši kesu…..

OSTAVITE KOMENTAR