Zdravstvene knjižice menjaju čipovane

Do kraja sledeće godine svi građani zdravstvene knjižice treba da zamene čipovanim karticama čija izrada košta 400 dinara, rekli su nam u Fondu za zdravstveno osiguranje. Nadležni kažu da bi to trebalo da olakša posao zdravstvenim radnicima, a pacijentima da skrati vreme čekanja.

knjzica-zdravstvo-overavanje-doktori-lekari-zdravstvena-jpg_660x330

Dom Zdravlja „Novi Sad“ dobio je 370 čitača za nove zdravstvene kartice, a u toku je njihova instalacija. Zaposleni se nadaju da će te kartice olakšati bar administrativni deo posla.

„Očekujemo da će se pacijenti kod sestre zadržavati znatno kraće, jer će se svi potrebni podaci učitavati direktno sa kartice, odnosno, sestra više neće imati potrebu da ručno kuca podatke u kompjuter i isto tako očekujemo da ćemo mnogo lakše videti podatke o osiguranju pacijenta“, kaže Tatjana Egić, načelnica opšte medicine Doma zdravlja „Novi Sad“.

Kako bi se iskoristile prednosti koje nudi novi sistem, sve zdravstvene ustanove, uključujući i apoteke, treba da budu umrežene, kao što je u inostranstvu. Lekari se nadaju da će tako biti i kod nas.

„Na priemr, pacijent koji ima visok krvni pritisak dođe kod lekara, dobije terapiju, i ukoliko je on dobro regulisan i pije tu terapiju mesecima, lekar će ispisati nalog, on sa knjižicom ode u apoteku, podigne terapiju ovog meseca, a sledećeg meseca sa tom svojom zdravstvenom karticom ponpovo podigne terapiju bez potrebe da dolazi kod lekara“, objašnjava Tatjana Egić.

I dok deo građana već ima nove zdravstvene knjižice, neki za njih nisu ni čuli, ali se nadaju da će biti funkcionalnije od sadašnjih.

Do 31. decembra 2016. godine sadašnje zdravstvene knjižice svi građani treba da zamene čipovanim zdravstvenim karticama, rekli su nam u Fondu za zdravstveno osiguranje. Troškovi izrade iznose 400 dinara, a plaća ih osiguranik ili poslodavac kao obveznik plaćanja doprinosa. Za socijalno ugrožene i novorođenčad kartica je besplatna. Overa će se vršiti elektronskim putem bez dolaska na šaltere.

 

RTVKOMENTARI

  1. Vesko kaže:

    Samo da uzmeto po 400 dinara od svih zdravstvenih osiguranika. Lecili smo mi nekada jos bolje nego danas, dobijali lekove, isli kod lekara specijalista po celoj Jugoslaviji na osnovu jos starijih knjizica, bez davanja mita lekarima. A sada nove knjizice i kompjuteri, a moras cekati mesecima i godinama za preglede kod specijalista kao i za razna snimanja, ili se leciti privatno, ko ima para.

OSTAVITE KOMENTAR

73 + = 82

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: