Zdravstveno osiguranje za sve

Izmenama zakona trebalo bi da bude omogućeno da svi građani budu zdravstveno osigurani bez obzira da li su zaposleni i da li im poslodavac uplaćuje doprinose ili ne. Svaki stanovnik treba da ima zdravstveno osiguranje samim tim što je građanin Srbije – rekao je juče ministar privrede Saša Radulović.

 

Ocenivši da nije fer da se na leđa zaposlenih prebacuje odgovornost poslodavaca koji im ne uplaćuju doprinose, Radulović je rekao da su ove izmene jedna od glavnih inicijativa predviđenih akcionim planom za realizaciju Strategije za razvoj preduzetništva i konkurentnosti, koju je donelo Ministarstvo.

 

– Predviđena je i izmena da Fond za zdravstveno osiguranje direktno isplaćuje porodiljsko bolovanje, a ne poslodavac, pa da se to naknadno refundira. Ključno će biti i rešavanje problema elektronskog poslovanja i izvoza, kao i reforma svih inspekcijskih službi, kako bi se suzbila siva ekonomija – objasnio je Radulović. On je dodao da će se na izmenama zakona raditi zajednički, jer se one tiču svih ministarstava.

knjizice

Radulović je ocenio i da je nacrt novog Zakona o radu, čija je javna rasprava završena upravo juče, "dobar i da mora da prođe". On je negirao da odredbe ovog zakona derogiraju prava zaposlenih, ocenivši da je, upravo suprotno, svaka odredba u interesu radnika. Upitan da li ima podršku u Vladi Srbije za predložene izmene, Radulović je rekao da "ne želi da licitira" i da će se to videti prilikom glasanja. Prethodno je potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ocenio da Radulović "u najvećem delu ima dobre ideje", ali da po pitanju Zakona o radu ministar mora da "pronađe najmanji zajednički imenitelj sa sindikatima". Taj imenitelj je izostao, pošto su sindikati napustili Radnu grupu, koja je pripremila novi zakon.

 

 KOMENTARI

 1. Neša kaže:

  Sve to suviše lepo zvuči da bi u ovoj banana državi bilo primenjeno u praksi. Sve mi se čini da će Radulović biti još jedan od smenjenih. Pa, ni njegov predlog da se smanje (ne ukinu nego smanje) nameti na zarade nije dobio podršku vlastodržaca. Dakle, nije za očekivati da će ovaj predlog, koji direktno utiče na disciplinu u izmirenju obaveza po osnovu osiguranja i visinu priliva budžetskih sredstava, biti prihvaćen. Robin Hud je otimao od onih koji imaju i davao onima koji nemaju a Srbija otima od onih koji nemaju da bi podmirila one koji imaju.

 2. shtrokavi kaže:

  Ova vest je izuzetno losa, ne govorim da neki ne zasluzuju zdravstveno osiguranje, vec govorim da ce ovaj potez dodatno ostetiti fond koji je na poslednjim izdasajima.

  Ovako cemo sami sebe dovesti u situaciju da ce drzavno zdravstveno osiguranje da se ugasi jer su troskovi svake godine sve veci i veci, a kada budu uveli privatno lecenje onda ce ljudi da kukaju kako nemaju para da se lece. Umesto da se nadje balans i da se sistem popravi, oni ga dodatno unistavaju ovakvim "popularnim" merama sve za licni imidz.

  Verujte da ce se uskoro ukinuti zdravstveno osiguranje.

 3. laki kaže:

  Ala se nalagao čovek… Zar ovaj smatra da smo baš svi telad? Kako to misli da svaka stavka u Zakonu o radu ide u prilog radnika? 'Ajde nek' pojasni ukidanje minulog rada, smanjenje naknada za prekovremeni rad, praznike, bolovanja, invalidnost, ukidanje otpremnine… to je vraćanje u robovlasnički poredak, a ne davanje povlastica radnicima. Lažovčina! Bez trunke stida i srama tako nešto javno izjavljuje, a mi smo najveći debili kad dozvoljavamo da s nama uopšte razgovara ovakva aroganta st..a.

  O "sivoj ekonomiji" ne vredi trošiti reči. Da se država SAMO MALO potrudi odavno je mogla biti suzbijena, a ne, kako oni kažu, dovedena u razumne granice. Kakva smo mi država kad imamo razumne i nerazumne granice nečega što je protiv Zakona. U državnim organima i ministarstvima koja je ovaj lik spomenuo je NERAZUMNA količina korupcionaštva. Bilo bi dobro za početak da se tim pozabavi gospodin zajedno sa kolegama iz vlade, jer nisu od juče na vlasti, nego već jednu i po godinu.

  U prilog tačnosti navedenog daću Vam jedan primer koji se dotakao mene lično. Na žalost neću navesti i imena vezana za isti, jer mi komentar neće biti objavljen, mada bi dobro bilo iz razloga da se nove naivčine ne bi opekle na sličan način. Naime, radio sam u jednoj lokalnoj izdavačkoj kući gde me poslodavac nije prijavio u radni odnos, a nije mi ni isplatio naknadu za obavljen rad od skoro dva meseca. Kad sam slučaj prijavio nadležnoj inspekcijskoj službi, isti poslodavac je prvo obavešten o nepravilnostima kako bi mogao da se pripremi za inspekcijski nadzor, mada je to Zakonom najstrože zabranjeno. Al' ko još kod nas "šiša" Zakon. Vlasnik firme je svim radnicima bez ugovora potom napravio rešenja na po 15 dana, a po odlasku inspekcije je nastavljeno sve po starom. Badava sam se obraćao i višim instancama… u ovoj državi takve stvari nikog ne zanimaju i niko nema nameru da se tim pozabavi.

  Eto jedan najobičniji primer "šlihtanja" poslodavcima (takozvanim investitorima), a takav je i ovaj Zakon o radu koji je u pripremi, pa vi sad verujte aktuelnom ministru da oni radnicima žele sve najbolje.

 4. dasHHa kaže:

  Ajde neka mi neko navede jos neku zemlju osim UAE,Katara i Bruneja koja daje zdravstveno osiguranje svim svojim gradjanima? Samo se vi sladie foteljama,brzo ce 2018.g!

   

 5. pera kojot kaže:

  NORVESKA

 6. dasHHa kaže:

  Svaki stanovnik Norveske,sto ukljucuje i strance sa boravistem ili prebivalistem placa Zdravstveno osiguranje kroz porez na prihod( NIS tax).

  "Public health care is basically free and is supported by the Government through the tax income scheme, while private sector health care is usually supported by patient fees.

  The NIS guarantees everybody a basic level of welfare and covers regular medical consultation (there is  a nominal fee that is paid by the patient), medical emergency and hospitalization.

  Anyone who is living and working in Norway is required to contribute through the income tax system to the National Insurance Scheme (NIS)."

   

 7. Neša kaže:

  "Posle svega što se dogodilo ova godina burna, prelomna… obećava da ćemo u najskorije vreme ispuniti sve naše probuđene nade. Ostvariće se puna zaposlenost, nikom nećemo biti dužni, socijalne razlike gotovo i neće postojati a cela naša domovina biće cvetna i lepo uređena bašta, složna zajednica naroda i narodnosti. Koji rok da stavim za ovo? Pet ili šest godina?"

  "Varljivo leto '68"

 8. Bunjevac kaže:

  Ustaj TITO…

 9. m kaže:

  to bi bilo jako lepo kad bi bila istina ali sumnjam.posto ja sam nezaposlena i ne mogu da dobijem overenu zdrastvenu knjizicu post imam malu basticu i rekli su da budem pojoprivrednik ili da trazim socialnu pomoc. to je u redu? kako da budem poljoprivrednik vise ce mi kostat porez nego tosto posadim.a pored svega jos ni moja cerka ne moze dobiti overenu zdastvenu knjizici bez obzira da ide u skolu.ovo je sramota

   

 10. laki kaže:

   

  dasHHa:

  Ajde neka mi neko navede jos neku zemlju osim UAE,Katara i Bruneja koja daje zdravstveno osiguranje svim svojim gradjanima? Samo se vi sladie foteljama,brzo ce 2018.g!

   

   

  Nisu tu fotelje u pitanju, bar što se mene tiče… boli me ona stvar za njihove fotelje.

  U ovakvom čudnom sistemu, kakav je naš, gde je do ne tako jako davno većina građana bila uposlena, a potom im je OTET posao kojekakvim mahinacijama političara i tajkuna, ne možemo dozvoliti da građanin ostane bez osiguranja. Ko će da finansira isto u ovoj besparici uopšte ne treba da zanima običnog građanina. O tome neka brinu pomemuti političari i tajkuni koji su ovu državu i građane doveli u ovakvu situaciju. Najbolje sad da ceh obesti svih ovih zlotvora plate građani. Dosta je toga bilo, pa po cenu i da se raspadnemo i da više ne bude ove države, makar ovakve kakva je sad, kakvu su nam je napravili tzv. patriote od političara, tajkuni i "uspešni" privrednici.

 11. zorandjala kaže:

  a kakve koristi od knjizice ,otidji iz opstine u kojoj si prijavljen i nevredi knjizica samo mito i korupcija.ja kao penzioner imam hronicno obojenje pluca i lek nece da mi ispisu nigde samo u ambulanti na halaskom putu.i kad ga ispisu nema na recept samo za pare i to u drzavnoj apoteci.zato sve jedno dali imas ili nemas knjizicu.

 12. Juli kaže:

  Nezaposlena sam i zivim sa roditeljima u domacinstvu i moram svakih 6 meseci da prikazem njihove prihode i ukoliko su manji od proseka po glavi, moram sama uplacivati zdravstveno osiguranje. Mnogi uplate samo kada im se nesto dogodi. Tako da nije istina da su svi nezaposleni zdravstveno osigurani!

 13. Milojicin mali kaže:

  Planiraju da ukinu doprinose za zdravstvo a da povecaju porez? To je resenje?

   

  I sta je rezultat? Oni koji rade ce placati lecene onih koji ne rade. To je suludo u drzavi koja ima nekoliko stotina "fiktivnih stavnika" sa Kosova koji neprivredjuju. Kaze da ce biti dovoljno samo licna karta kao dokaz drzavljanstva. O Boze…

   

  Ovaj ministar blage veze sa zivotom nema

 14. redovni pacijent kaže:

  Populizmu nikad kraja, još jedan predlog sličan plovnom kanalu "Morava Vardar Solun…" Ooo pameti, o stručnjaci u kakvoj li vi to državi ministrujete?

 15. zorandjala kaže:

  i krajnje vreme da se dozovemo pameti NIJE KRIVA DRZAVA nego mi mi smo ta drzava mi smo birali ove zakonodavce mi smo birali samo da bi prkosili onim drugim sad nam je k,,,c kriv dobili smo sta smo teli.Politika nam je takva da sve teramo uz kalimegdan sva ova sranja smo mi napravili nisu bili bugari da glasaju kod nas.

 16. freelancer kaže:

  E Đalinac, ovo si ubo… Evo ti zanimljiv link: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1163785 Sve rečeno… Dodaj tome Rajsovo "Čujte Srbi" ili možda pročitaj i Domanovića… OD NASTANKA, od kada je postala ova država (mislim na noviju istoriju, a ne na imaginarnu "istoriju" pre Kosova i blablabla), oduvek je ovde bilo nešto TRULO. Gde? U glavama naroda? Vodja? U čemu je problem? Koliko sam ono puta (MNOGO) pisao o problemu MENTALITETA? Mentalni sklop. Izgubljen u evoluciji… 🙁 A ovo gore sa tim zakonom (kao i svim ostalim) je budalaština. Igranka bez prestanka…

 17. ....... kaže:

   

  dasHHa:

  Svaki stanovnik Norveske,sto ukljucuje i strance sa boravistem ili prebivalistem placa Zdravstveno osiguranje kroz porez na prihod( NIS tax).

  "Public health care is basically free and is supported by the Government through the tax income scheme, while private sector health care is usually supported by patient fees.

  The NIS guarantees everybody a basic level of welfare and covers regular medical consultation (there is  a nominal fee that is paid by the patient), medical emergency and hospitalization.

  Anyone who is living and working in Norway is required to contribute through the income tax system to the National Insurance Scheme (NIS)."

   

   

  Ovo postoji u uredjenoj i bogatoj zemlji. Kakve veze Srbija ima sa ovim? Ni posla, ni para ni poreza, ali zato bolesnih i "bolesnih" imamo kao blata.

OSTAVITE KOMENTAR