Zebra na žutoj kocki

Ulica Braće Radića je do sada bila jednistvena u gradu po odsustvu bilo kakvih ograničenja za vozače, kada se ima u vidu njena dužina. Od Tokija do Senćanske crkve vozači su imali prednost i slobodu da opušteno jezde u svojim mašinama. 

 

To više neće biti tako jer je počelo crtanje pešačkih prelaza na žutoj kocki ove svimaznane ulice.

Brace Radic

Ovih dana u Subotici se intenzivno radi na farbanju pešačkih prelaza i ostale horizontalne signalizacije.

 

Ovi radovi se obavljaju sa priličnim zakašnjenjem.„Direkcija za izgradnju grada“ je još krajem februara, odnosno odmah nakon usvajanja plana poslovanja i plana javnih nabavki, raspisala nabavku za izbor izvođača radova, ali je zbog zakona o javnim nabavkama i birokratskog ponašanja Komisije za zaštitu ponuđača u Beogradu, posao odlagan do sada.

 

Iako se vodi računa da proces javnih nabavki prođe bez greške, ponuđači se često i neopravdano žale, i to bez ikakvih konsekvenci, a  zbog toga trpe građani jer se na rešenje komisije čeka mesecima.

 

Radove na osvežavanju horizontalne signalizacije u Subotici izvodi preduzeće SIGNAL iz Sombora.KOMENTARI

 1. JEDAN JEDINI kaže:

  Kvalitet horizontalne signalizacije odnosno zebri je katastrofalan!!!

  za mesec dana ce moci ponovo da krece!!!

 2. Loš Đak kaže:

  To “molovanje” žute kocke ipak neće ublažiti problem nedostataka pešačkih staza koje nisu ni bile predviđene projektom rekonstrukcije ove ulice. Prošetajte i pogledajte u čemu počinju i u čemu se završavaju pomenute “zebre”.

 3. Ivica kaže:

  Za zebru je potreban i asfaltiran ili popločan prilaz za pešake. Kako su oni ovo zamislili, da se gazi zeleni pojas da bi se prešlo preko nje?

 4. krass1 kaže:

  Kad su debili i oni sto su izdali nalog da se to uradi a i ovi sto su taj posao obavili.

 5. ...... kaže:

  Mene samo zanima kad ce biti nocne rasvete u ovoj ulici i ovom delu grada (Tokio)… Jezivo je. A ne znam kome da se obratim.

 6. Double P kaže:

  Ovo sam vec jednom rekao ali reci cu ponovo. 

  Kod kruznog toka kod Danila Kis-a, u centru grada, pesacke prelaze su obelezili sa nekom specijalnom farbom pre ohoho godina. Ta farba jos dan danas tamo stoji, jeste malo je ofucana ali stoji. 

  ZASTO SE TA FARBA NE KORISTI SVUGDE? 

  Samo mi nemojte reci da je skupo, molim vas. Zar se bolje isplati farbati sa ovim BELIM TEMPERAMA kao sada, pa izdri mesec dana ako nema kise? I onda ajmo ponovo da farbamo?

 7. Ivica kaže:

   

  ……:

  Mene samo zanima kad ce biti nocne rasvete u ovoj ulici i ovom delu grada (Tokio)… Jezivo je. A ne znam kome da se obratim.

   

   

  Da li mi pričamo o istoj ulici? Braće Radić noću (doduše zimska, bez lišća i senki):

  Tu je postavljena potpuno nova rasveta. Za Tokio ne zam, rekonstruisana jeste, ali zaista ne bi bilo loše da se postavi još koji stub više…

 8. Ivica kaže:

  @Double P

  To nije farba, već neka vrsta plastike…valjda se postavlja zagrejana, u tečnom stanju…

  I na radijalcu su je na jednom mestu stavili…ne mogu da se setim da li je to bio eksperiment ili prezentacija firme koja se time bavi. U inostranstvu sam video nešto još bolje, u plastiku su umešali fluorescentnu boju i baš se fino presijava, danju od sučeve svetlosti, noću od farova… Kontam da je jedini problem cena…

 9. djomla kaže:

  Ivice, DoubleP

   

  to je bio ekperimentalni projekat kako bi se tada nadlezni u Direkciji ubedili u svrsishodnost postojanja takvog pesackog prelaza.

   

  Direkcija bi u buducnosti morala da se pozabavi ovim problemom malo ozbiljnije i da realizuje takve pesacke prelaze bar na najprometnijim raskrsnicama u gradu.

 10. Anonimni kaže:

   

  Ivica:

  ……: Mene samo zanima kad ce biti nocne rasvete u ovoj ulici i ovom delu grada (Tokio)… Jezivo je. A ne znam kome da se obratim.

  Da li mi pričamo o istoj ulici? Braće Radić noću (doduše zimska, bez lišća i senki): Tu je postavljena potpuno nova rasveta. Za Tokio ne zam, rekonstruisana jeste, ali zaista ne bi bilo loše da se postavi još koji stub više…

    Pogresno sam se izrazio. Svetla ne rade nocu vec par dana. U nekim delovima ulice rade, ali to je blize Prozivci. Kod Prvomajskog terena ne rade, kao i u obliznjim ulicama… Ulica Ivana Gorana Kovacica, Pavla Stosa…

 11. urban kaže:

  Da ove zebre ne bi bile shvacene samo  kao sare na putu, potrebne su policijske patrole. Naivno je verovati da ce nesavesni vozaci koji voze oko 100/h preticuci u raskrsnici najednom shvatiti da moraju stati i propustiti pesake.

  Pristup pesackom nije nikako resen, sto je vec spomenuto.

  Sto se tice rasvete, poslednjih noci se ne pale kandelabri sa parne strane- od semafora do Gorenja. Nismo prijavili Rasveti,koji su inace veoma korektni i ekspeditivni, samo zato jer se po polumraku vozila krecu sporije, pa se mirnije spava.

  Molimo Policiju da sankcionise divljacku voznju, inace smo dzabe krecili.

   

 12. marko kaže:

  Cena je problem ako farbamo, kako je neko rekao temperama, pa onda kroz par nedelja možemo opet… Staro je pravilo da je manje – više… 

  Uostalom, ovi zaduženi za horizontalnu i vertikalnu signalizaciju… katastrofa… Kvalitet saobraćajnih znakova je takav da se noću ne vide, postavljeni su znakovi gde ne trebaju, a tamo gde ih treba, nema ih!! Čak ima primera da se postavljaju dvostruki znaci…ne znam je li tu u pitanju nestručnost ili uvaljivanje više znakova, pa…

  Treća tema je ko kontroliše pridržavanje tim znakovima… Mada, teško je očekivati da će kontrolisati oni koji su prvi u kršenju, no… ipak… Izgubila se kultura vožnje, nema više propuštanja, normalnog parkiranja, ne jurcanja…sve je dopušteno…eto primer i onog ludaka što je upucao ženu jer je sporo vozila za njegove potrebe…

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: