Zelena ekonomija: Jesi li uključen?

Subotičani su, u utorak, 5. juna, na Svetski dan zaštite životne sredine, uživali u jelima koja su od organskih sirovina pripremili kuvari, a posluživali mališani PU „Naša radost“. Naime, Udruženje TERRA’S je, u Ekološkoj ulici organizovalo Bazar organske hrane, poslednju aktivnost u okviru projekta „Organica.net“ koji realizuju u saradnji sa Udrugom Slap iz Osijeka, uz podršku Evropske unije preko IPA programa Srbije i Hrvatske.

Cilj ovog projekta jeste da se ojača kapacitet organskih poljoprivrednika iznalaženjem tržišta, što se uklapa u ovogodišnji moto Svetskog dana zaštite životne sredine koji glasi: „Zelena ekonomija: Jesi li uključen?“ Zelena ekonomija se definiše kao ona koja emituje malo ugljenika, efikasno koristi prirodne resurse i koja je socijalno inkluzivna. Koncept zelene ekonomije podrazumeva široko korišćenje obnovljivih izvora energije, povećanje broja radnih mesta i investicija u takozvanim zelenim granama privrede, u koje spada i organska poljoprivreda.

 

Deca su sa vaspitačicama napravili kecelje i kuvarske kape od reciklažnog papira, te za posetioce upriličili muzičko-recitatorski program. Naučili su šta je to organski proizvod i pohvalili se da su među prvima u Srbiji dobili organski obrok u svojim vrtićima i obdaništima.

 

Pored toga služilo se i sveže povrće, a radi što bolje informisanosti o značaju konzumiranja organske hrane i pridržavanja principa pravilne ishrane, delile su se brošure „Hranom do zdravlja“, lifleti i informatori. Organizovana je i prodajna izložba organskih proizvoda poljoprivrednika iz okoline Subotice i Novog Sada. Najveće interesovanje je bilo za štandom Vlade Vozara iz Kisača gde su mogli da degustiraju jednu od stotinu vrsta salata koje ovaj poznati organski farmer proizvodi.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR