Zeleni list i za Subotičanku

Pre 30 godina Drugi program Radio Beograda je pokrenuo akciju traženja nаjvećeg zаgаđivаčа, kаo i nаjvećih zаštitnikа životne sredine. Od pre četiri godine akciji se pridružio Pokret gorana Vojvodine, a od ove i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Svečana dodela zelenog i crnog lista održana je u petak, 17. maja,  u Sremskim Karlovcima u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije sa početkom, simbolično u pet do 12.

 

Među deset dobitnika plakete zeleni list je dipl. žurnalista, Snježana Mitrović, iz Udruženja TERRA’S, predložena od strane članstva na Skupštini ovog udruženja i to za 20 godina angažovanja na zaštiti i unapređenju životne sredine u Srbiji, posebno u oblasti ekološkog informisanja i obrazovanja.

 

U obrazloženju je navedeno da je pokretač i inicijator mnogobrojnih akcija, manifestacija, realizovala više desetina projekata, a jedan od  najvažnijih rezultata u 2012. godini je taj da je preko IPA programa EU Srbija – Hrvatska i projekta „Organica.net“ uspelo višegodišnje nastojanje da se uvede organski obrok u obdaništa i vrtiće PU „Naša radost“ i „Naše nade“, po čemu je Subotica prva i prepoznatljiva, ne samo u Srbiji, već i u regionu. U planu je da se organski obrok i užina uvedu i u druge ustanove, kao što su škole i Gerontološki centar. Na taj način se jača kapacitet eko-farmera i stvaraju uslovi za razvoj organske poljoprivrede kao privredne šanse grada. Ovaj program „Hranom do zdravlja“ se širi i dalje, priključilo se Smederevo, a u planu je Bečej i Kanjiža. Cilj je očuvati zdravlje stanovništava i životnu sredinu.

 

Zahvaljujući se na priznanju, Snježana Mitrović, je između ostalog, rekla:

 

-„ZELENI LIST“ posvećujem mojim Subotičanima i kolegama novinarima koji su me prihvatili pre 20 godina, a odužila sam im se boreći se za što kvalitetnije uslove življenja. Zahvaljujući novinarima koji prate aktivnosti na zaštiti životne sredine, Subotica je grad sa razvijenijom ekološkom svesti u odnosu na druge u Srbiji, što mnogobrojne analize i ankete pokazuju.

 

Ostali dobitnici plakete zeleni list su: OŠ ”Dušan Popović” opština Rekovac, Petar Lalović, autor filmova posvećenih ekologiji,  Jovan Memedović, autor dokumentarnih TV ekoloških emisija i serija, Sektor za vanredne situacije MUP Republike Srbije, Gimnazija iz Sjenice i profesor fizike Tikvet Zeković, Filip Vukša, student iz Beograda, Nevena Kljajić, autorka i urednica „Zeleni sat“,  Koordinacioni odbor za zaštitu reke Lim, Re Can – fondacija za reciklažu limenki Beograd.

 

CRNI LIST  je pripao KONCERNU FARMAKOM MB, Zajača: za zagađenje vazduha i zemljišta olovom i ugrožavanje zdravlja dece – najosetljivijeg dela populacije Zajače;KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR