Zeleni Subotice uspešno završili projekat “Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu”

Projekat pod nazivom „Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu“, koji su Zeleni Subotice pokrenuli u septembru ove godine, uspešno je završen poslednjeg dana novembra.

Otpad koji se u Kelebijskoj šumi nelegalno odlagao decenijama uklonjen je sa površine od ukupno 1400 hektara, odneto je 125 kubnih metara komunalnog otpada, životinjskih ostataka i građevinskog šuta u ukupno 25 velikih kontejnera. U najvećoj meri dominira plastični otpad, što predstavlja jedan od najvećih problema kada je u pitanju zagađenje životne sredine.

Čitav zapadni deo Kelebijske šume, koji predstavlja oko 40 odsto ukupne površine ovog zaštićenog pojasa životne sredine pod šumom, očišćen je od divljih deponija i poslovi su uspešno privedeni kraju.

Projekat „Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu“ Zeleni Subotice su sproveli sredstvima Ministarstva životne sredine Republike Srbije, uz podršku Grada Subotice, Mesne zajednice Kelebija i Šumske uprave iz Subotice, te uz nesebičnu saradnju JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica, čijim su kamionima metalni kontejneri postavljani duboko u šumi, na mestima skrivenih nelegalnih odlagališta smeća.

Prva aktivnost na terenu je održana 23.09.2019. godine, u 39 radnih dana učestvovalo je 41 aktivista, volontera i simpatizera Zelenih Subotice, a tokom odvijanja aktivnosti pridruživali su se i pojedini meštani naselja Kelebija, kao i pojedinci iz drugih delova grada koji su o akciji saznavali preko društvenih mreža i medija.

Za naredni projekat ostaje uklanjanje otpada iz centralnog i istočnog dela Subotičke šume, koji su takođe na brojnim lokacijama zagađeni divljim deponijama.

Ispunjavanje svoje misije borbe za zdravu životnu sredinu Zeleni Subotice nastavljaju konkretnim angažmanom na terenu, uz izuzetno korektnu saradnju sa lokalnom samoupravom i nadležnim državnim organima.

Zeleni Subotice i ovu priliku koriste da pozovu sve ljubitelje prirode i ekološki svesne građane koji žele da se pridruže u narednim aktivnostima, da dostave svoje podatke putem e-maila (office@zelenisubotice.rs) ili putem poruke na zvaničnoj Fb stranici ZeleniSubotice.rs

Kao i uvek, apelujemo na građane da ne bacaju otpad na mesta koja za to nisu predviđena, da čuvaju svoj grad i svoju okolinu, a nadležne inspekcije pozivamo da oštro sankcionišu svakoga ko krši zakon. Za trajno rešenje problema namernog zagađenja Kelebijske šume potreban je mnogo veći angažman svih odgovornih u ekološkom lancu našeg grada, od inspekcija i komunalne policije koje represivnim merama moraju da spreče dalje odlaganje smeća na sada očišćenim površinama, do odgovornih u JKP „Palić-Ludoš“ koji bi morali fizičkim barijerama da zatvore sve putne ulaze u šumu za motorna vozila, kako bi neodgovorni pojedinci bili sprečeni da i dalje odlažu otpad.

Višedecenijski javašluk, nezainteresovanost i bahatost odgovornih dovela je do toga da nam je prirodna okolina izuzetno ugrožena i ako svi zajedno ne učinimo ono što možemo sada, sutra će biti kasno.

Gradski odbor Zelenih SuboticeKOMENTARI

 1. Pajo kaže:

  Ovo je laz .Sad bih mogao te higijenicare da povedem u sumu I pokazem kojiko je smeca jos u njoj.Ja Sam vec jednom pokupio pola kubika pa su me likovi koji zive pored sume skoro tukli jer ostavljam odpatke pored puta.A ovo za ciscenje sto radite svaka cast.Ali kako ste me poslusali da cistote sumu lepo od VA’s.Nego resite I ostale lokacije na koje Sam vam vec ukazao.

 2. Miki. kaže:

  Kada ćete očistiti milione tona industrijskog ,kancerogenog i kućnog smeće koju je ,JP Čistoća i Zelenilo’ zatrpao u iskopine i u delu nekadasnjeg korita jezera Palić blizu prečistaća. Jedan od glavnih razloga zagađenje jezera upravo to smeće koji je u kontaktu sa podzemnim vodama i inderektno zagađuje vodonosne slojeve…

 3. Dr sc. tro. Stormwatch kaže:

  Woooooooooooow…..Prva slika govori o procesu starenja i dimenziji dimenzije na najbolji moguci nachin…sad razumem Del Boya kada je chesljajuci periku izjavio “My wig is getting bold!!!”…..neko ladno periku bacio tamo u donjem livom dilu slike….a bash je autentichno napravljena……sa druge strane Renault Megane Grandtour II se opet pokazao kao neverovatno vozilo……svo to djubre stalo u gepek!!!!

 4. Pera kaže:

  Svaka cast ako je istina.Svako treba da se potrudi i da iradi neki dobar cin!A ne samo da se komentarise.

 5. Tarabic kaže:

  A gde vam glavni zeleni sns zeleni ovaj sns zeleni…..
  Pokupili ste dva kontenera u sumi, a po gradu i sirem centru svega na sve strane.
  Idea kod Gimnazije ispred ko teneri prepuni i okolo svega, istabta Idea na Trgu Zrtava Fasizma ista prica oko kontenera svega, oko Mlecne, pogledajte dudovu, Prozivku i Tokio uzas boziji…..
  Pogledajte zelene povrsine po Prozivci, nepropisno parkiranje i ostalo…. To vas ne i teresuje bitno da glavni siba platu a vi ostali riljajte i skupljajte smece….

 6. Milena kaže:

  Licno sam ucestvovala u skoro svim aktivnostima, preko 20 dana sakupljanja otpada. Detaljno sve obisli i ocistili. Sramota je da vi iz fotelje pisete ovakve komentare. Ako vec imate problem sami sa sobom ili privatnim zivotima, najbolje bi bilo da to resavate na drugi nacin, a ne da pisete lazi i obmanjujete narod. Pokusajte ponekad da se radujete tudjem uspehu, mozda vas promeni malo na bolje! Slazem se da upravljac sume mora pod hitno da zabrani ulaz motornim vozilima u sumu i da ih kontrolise a sve ostale koji bacaju djubre da strogo kaznjavaju!

 7. danilo kaže:

  Svaki dan trcim kroz sumu. Hvala sto ste sklonili sve ono sto sam gledao svaki dan 🙁 Nadam se da ovo sve vide one koji su bacali pa da se zapitaju

 8. Meritor... kaže:

  IDEA kod gimnazije…? smeće iz tih kontajnera smrdi kao da je ponovo u Subotici 1678 godina kada je izbila kuga i poharala pola grada.Samo da se ne dogodi ponovo pa da moramo graditi novu kapelu pa početku ulici Petefi Šandora nekim novim žrtvama poput onog ispred bivše robne kuće ‘Standard konfekcije’ na početku ulice MatkaVukovića…

 9. Trovach kaže:

  Meritor…Mislim da je ta kapela u vezi sa epidemijom kolere, ali moguce je da ste Vi u pravu.

 10. --------------------------- kaže:

  Eh besramne sluge nečastivoga vođe !!! Zar vi da se delima svojima hvalite???? besramnici nijedni !!!! Sram vas bilo, za Vama se širi smrad i ostaju odbačeni štenci u najlon kesama a VI VI upravo Vi sluge nečastivoga Vi ste hodali po toj šumi sa svojim doktor Mengelom iz mutne bare družbe…

 11. MILENIJA kaže:

  Kakvi su ovi bezorazni komentari?! Zašto niste očistili ovo ili ono!
  Pa zašto vi ne očistite?!
  Zeleni to rade iz dobre volje i zato što žele da svi živimo u zdravoj sredini. Nisu oni zaposleni da čiste smeće, a vi iz fotelje da o tome čitate i da zanovetate. Sram vas bilo paraziti jedni!

 12. 42 kaže:

  1400 ha ma daaaaj 😀 😀 😀 Kelebijska šuma ima površinu od oko 250 ha, uračunali ste i Daščansku i Krivoblatsku šumu i naseljena mesta. Vidi se na vašem sajtu (karta projekta) da uopšte ne znate kako se zovu delovi “Subotičkih šuma” i gde se nalaze. Površina pod šumom u naznačenom delu na karti je manje od 900 ha. Po uploadovanim video snimkama vidi se da uopšte niste upoznati sa zakonskim propisima i situacijom u javnim službama (nadležnosti, mali broj zaposlenih, stop zapošljavanja itd., itd.) (a ni formama i imenama, npr. JP “Palić-LudAš”, nije ni komunalno preduzeće). Čudim se da niste spomenuli obaveze i nadležnost JP “Vojvodinašume” (Šumška uprava u Subotici) , pošto oni su korisnici državnih šuma po zakonu…. Malo je licemerno da se ovako hvalite sa svojim “postignućima” i saradnjom sa nekim državnim službama a neke “nadležne/odgovorne” bez razmišljanja komentarišete/krivite.
  Bojane, kako je stanje na prečistaču inače? Kada da očekujemo sledeću havariju? Jojj kako sam bezobrazan i ja c-c-c.

OSTAVITE KOMENTAR