Zelenović: S Palića niko nije otišao nezadovoljan

Festival evropskog filma Palić, 26. po redu, počinje 20. jula, ove godine ima više od 130 filmova, dve nove selekcije, a osnivač i direktor Radoslav Zelenović kaže da je najvažnije što nijedan gost nikada nije otišao nezadovoljan.

Foto: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Od novih filmova Pedra Almodovara, Kena Louča i braće Darden, koji su već ušli u istoriju filma, do debitanata koji pretenduju da se nađu tamo, od ostvarenja nagrađenih na velikim festivalima do dokumentaraca koji se bave gorućim problemima današnjeg društva, biće na programu festivala.

Svaki festival želi da na svom programu, u sedam dana ima Almodovara, Kena Louča i braću Darden. S druge strane, to je dobra mogućnost svima nama da vidimo nove autore, a njima opet da vide gde su u odnosu na velikane. Nažalost, najčešće kada odaberemo filmove na Kanskom filmskom festivalu u maju, nemamo vremena da kontaktiramo agente autora i dovedemo ih na Palić, ali iskustvo nam govori da mnogi mladi autori, koji su na festival došli pre desetak godina, sada su ono što čini esenciju evropskog filma, istakao je Zelenović.

Skreće pažnju na mogućnost da publika, ali i svi koji se bave filmom, vide gde se mladi autori kreću danas, koja su njihova interesovanja, sa kojim problemima se suočavaju na svom početku.

Ovogodišnji festival vidim kao dobro mesto gde ćemo se ponovo susresti sa evropskim filmovima koji otvoreno, kritički govore o vremenu u kome živimo, a problema kao što znamo, ima mnogo, istakao je Zelenović.

Teme koje preokupiraju evropske autore, primećuje, su sve ono što muči i Evropu i evropsku zajednicu i nas koji nismo deo te zajednice – od migranata do ličnih, intimnih problema i načina života, snalaženja u onome što se dešava u Evropi i izvan nje.

Godinama dobijamo primedbu da su filmovi na Paliću dosta teški, da ljudi izlaze izmučeni onim što gledaju, ali vremena su takva. Film je odraz i ogledalo vremena u kome živimo, a s druge strane svedoci smo da Letnja pozornica i svi ostali prostori budu puni i da za svaki film, bilo da dolazi iz Letonije, Rumunije, Španije, Makedonije, Slovenije ili Srbije, uvek ima zainteresovanih, rekao je Zelenović.

Primećuje mnogo mladih na Paliću, ali i onih koji su stasavali uz festival.

Ta vernost našem festivalu je deo edukacije koju smo godinama sprovodili na našem festivalu. Kada smo 2003. Blažo Perović i ja odlučili da naš festival bude isključivo festival evropskog filma, to je bilo veliko iznanađenje za sve i veliki rizik, jer evropski film nije imao sigurno utočište ni na bioskopskom repertoaru, ni na televiziji, ali se pokazalo da taj potez nije bio loš i 2017. smo proglašeni za najbolji evropski festival što je veliko priznanje za zemlju koja nije članica EU, istakao je Zelenović.

Možda preterano zvuči, ali mi jesmo bili perjanica tog ulaska u Evropu kroz film, kulturu što se pokazalo i ovom nagradom i svim onim što se dešavalo na festivalu, dodao je on.

Festival su u proteklih 25 godina posetili Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl, najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije kao dobitnici nagrade “Aleksandar Lifka” koju su ovoga puta poneli reditelj Rajko Grlić i scenograf Miljen Kljaković Kreka.

Ono što mene kao osnivača raduje, to je što nikada nisam čuo da je neko sa festivala otišao nezadovoljan, bilo da su u pitanju velike zvezde poput Brajana Koksa ili naši autori. To je prava satisfakcija za nas koji radimo festival, rekao je Zelenović.

Festival je tokom godina pomogao razvoj infrastrukture u Subotici i na Paliću kada je prikazivanje filma u pitanju, te je tako renovirana sala na Otvorenom univerzitetu u Subotici, bioskop “Abazija” na Paliću, Letnja pozornica je postala potpuno funkcionalna, a san organizatora je da Velika terasa postane festivalski centar.

Nadam se dobrom festivalu i da će ponovo svi otići zadoljni, zaključio je Zelenović.

 

TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR