Zelić: Vakcinacija jedina sigurna odbrana od kovida

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije apelovao je danas na građane Srbije da se svi vakcinišu protiv korona virusa i ukazao da je do sada registrovan zanemarljiv broj neželjenih reakcija.

On je ukazao da se jedino vakcinacijom možemo zaštiti od kovida-19 i tako doprineti da se dostigne kolektivni imunitet i stvore uslovi za normalizaciju života u našoj zemlji.

“Do sada je evidentiran izuzetno mali broj neželjenih reakcija i u pitanju je zanemarljiv procenat od 0,00026 odsto. Takve reakcije mogu biti bol na mestu uboda ili blag otok, neznatno povišena temperatura, bol u mišićima ili zglobovima ili eventualno glavobolja ili mučnina. Ovakve reakacije nestaju same od sebe za dan ili dva, a ublažavaju se jednostavno – jednim antipiretikom ili analgetikom. Moja poruka je: ne treba se plašiti neželjenih reakcija, već kovida-19 koji odnosi živote ljudi”, poručio je Zelić u intervjuu za TV Prva.

On je ukazao da se reakcije na vakcinaciju pojavljuju kod svih vrsta vakcina, pa i kod vakcina protiv korona virusa, bilo da je reč o Fajzerovoj, AstraZenekinoj, Sputnjiku V ili kineskoj vakcini.

Međutim, podsetio je da u uputstvima za upotrebu svih lekova koji su u upotrebi postoji upozorenje na moguće neželjene reakcije, pa se ni vakcine po tome ne razlikuju od drugih medicinskih preparata.

“Pojavu težih reakcija na vakcinaciju evidentiraju i analiziraju Nacionalno stručno telo za procenu neželjenih reakcija i Institut Batut i potvrđeno je samo pet slučajeva težih reakcija, ali ni jedna hospitalizacija niti teže posledice. To je gotovo bez značaja kada znamo da se učestalo pojavljuju sve agresivniji sojevi korona virusa koji se lakše prenose, izazivaju težu kliničku sliku i imaju veću smrtnost”, predočio je Zelić.

On je dodao da kod nas nije evidentiran ni jedan slučaj sa negativnom reakcijom kod primalaca vakcine AstraZeneka i potvrdio da je vakcinisan veliki broj naših sugrađana koji će uskoro primiti i drugu dozu te vakcine.

“To je potvrdila i Evropska agencija za lekove koja je juče saopštila da ne bi trebalo ograničavati upotrebu vakcina AstraZeneka jer nije utvrđena uzročno-posledična veza između vakcine i stvaranja krvnih ugrušaka”, rekao je Zelić.

On je na kraju potvrdio da će naše nadležne stručne službe pažljivo pratiti sugestije i preporuke proizvođača da se ljudi vakcinišu i trećom dozom.

“Od proizvođača moramo dobiti dokumentaciju o sprovedenim istraživanjima i rezultate koji bi nam potvrdili da možemo da donesemo konačno odluku o davanju treće vakcine našim građanima. Najvažnije je da verujemo u vakcinaciju da bismo se zaštitili i doprineli da se stvori kolektivni imunitet. Onda bismo mogli da imamo rasterećeno leto i normalan život. Vakcine su u ovom trenutku najvrednija roba na svetu i svuda se traže. Mi i sada imamo dovoljno vakcina ali kada i kod nas bude počela proizvodnja to će nam omogućiti jedan viši nivo bezbednosti na duže staze jer korona virus neće nestati u skorije vreme”, poručio je Zelić.


TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 69 = 76