Želimir Žilnik dobitnik nagrade Underground Spirit

Ovogodišnji Palićki filmski festival održava se već tradicionalno na Letnjoj pozornici od 17. do 23. jula 2010. godine.

Dobitnik nagrade "Underground spirit" je reditelj Želimir Žilnik, najavili su danas organizatori na konferenciji za novinare. Prestižnu nagradu „Aleksandar Lifka“, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, ove godine će dobiti francuski reditelj Konstantin Kosta Gavras i srpski reditelj Goran Marković. Prošlogodišnjem dobitniku nagrade "Aleksandar Lifka", Predragu Mikiju Manojlović, uručiće se nagrada u sredu 7. jula u Galeriji Otvorenog univerziteta u 12 časova.

Kako je izvršni direktor festivala Blažo Perović istakao, budžet festivala se iz godine u godinu smanjuje da bi ove godine iznosio 270.000 EUR, za 50.000 EUR manji od prošle godine a čak 130.000 EUR manji od 2008. godine. Bez obzira na ovaj trend opadanja, organizatori najavljuju jedan od najboljih festivala do sada sa kvalitetnim izborom filmskog i pratećeg programa.

Novina na ovogodišnjem festivalu je i izmena koncepta prilikom odabira filmova koji će ove godine većinom biti vedri i duhoviti.

Iako je za Festivalsku palatu proglašena Velika terasa, ona ni ove godine neće moći da posluži ovoj svrsi, a za alternativnu lokaciju izabran je Art bioskop.

Oko 80 filmova biće prikazani u 9 celina: Paralele i sudari – 10 filmova sa temom Istočne Evrope, Mladi duh Evrope, Omaž program posvećen dobinicima nagrade "Aleksandar Lifka", Novi mađarski film, Novi belgijski film, Ekološki dokumentarci, Dečiji program, Takmičarski program i Underground spirit.

Pored filmskog programa festival će, kao i svake godine pružiti i raznovrsan prateći program: "Pesničenje" – večeri sleng poezije, promocije knjiga u biblioteci, zabavni programi na Ženskom štrandu (Gabor Lengyel Retro Party, Perpetuum Mobile, Abba Real Tribute, Karaoke party, Zvonko Bogdan i vojvođanski tamburaši) kao i zabave na Jahting klubu sa čuvenim beogradskim Balanso DJ timom.

Program festivala pogledajte na zvaničnom sajtu festivala.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 83 = 92

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: