Željezničar profitabilan uprkos krizi

Суботичка фабрика „Жељезничар“ опстаје на тржишту упркос кризи и јакој конкуренцији, захваљујући томе што су, уз уобичајене производе, на тржиште пласирали и униформе за државне институције.

 

– Од октобра смо добили субвенције од око 20 милиона динара, обезбедили материјал и део опреме за наставак производње, сашили униформе за београдске апотеке и неке покрајинске институције. Такође, дали смо најбољу понуду и цену на тендеру за униформе Народне банке Србије. Држава је ове године стимулисала домаћа предузећа текстилне индустрије и омогућила да у директним преговорима са институцијама обезбедимо нове послове. „Жељезничар“ је опстао на тржишту упркос огромној турској и кинеској конкуренцији – каже Александар Матковић, председник Управног одбора „Жељезничара“ и Заштитне радионице „Жељезничар“.

 

Foto: Pravda

Он истиче да су радници упослени захваљујући и дугорочним пословима, попут оног са фирмом „Леџенд“.

 

– Са „Сименсом“ је договорена испорука заштитних униформи, које праве наши запослени са инвалидитетом из Заштитне радионице, па то предузеће не мора да плаћа држави доприносе за инвалиде, које је у обавези да запосли. Уговор са „Жељезничаром“ ослобађа их те законске обавезе – каже Матковић.

 

Фабрика је опстала захваљаујући шивењу униформи за војску, полицију, пословне одеће за покрајинске и градске службе, а тендери су дошли у правом тренутку, када је већ била на ивици опстанка.

 

– У Суботици су отворене три кинеске робне куће, па из кризе нисмо изашли, али очекујемо да ћемо на тржишту опстати, упркос конкуренцији – прича Матковић.

 

Фабрика „Младост“, чији је већински власник био Матковић, од априла је изашла из стечаја и ради у кругу „Жељезничара“.

 

– Предузеће није отишло у банкрот. Повериоци су поднели план реорганизације, и од априла „Младост“ поново производи завоје, компресе, газе, санитетски материјал, пертле и другу позамантерију. Дошло је до физичког спајања са „Жељезничаром“, што сам и обећао пре пет година, када сам преузео обе фабрике. Запошљавамо стотинак радника и од ове фабрике живи више од 400 Суботичана. Фабрика је преживела упркос томе што још враћамо кредит Светске банке и раније прихваћене обавезе – прича Матковић.

 

Он додаје да фабрика има и посебан цивилни програм бенда „Крамер“, али да тек планирају улагања у ту производњу.

 

– Новим законом фирме у оквиру предузећа су посебна правна лица, а у „Жељезничару“ је то Заштитна радионица. У њој су запослене 23 особе с инвалидитетом, уз још 22 радника, што нам обезбеђује посебну законску стимулацију да директно уговарамо послове. Директним преговорима смо добили и тендере за униформе у Електродистрибуцији, али и обукли комуналне полицајце у модерне униформе – каже Александар Матковић.

 

Н. Харминц

Pravda
KOMENTARI

  1. bob kaže:

    zar nije to poenta jednog preduzeca ili je ovo cudo da imamo i profitabilnih preduzeca koji jos odolevaju u ovom bolesnom drustvu!?!? Dokle smo mi dogurali, strasno!

  2. Kirdžijaš kaže:

    Nema krize za kirdžijaše,uvik se nađe posla.

  3. kalimero kaže:

    Kako mogu tako bezobrazno da lažu !? Pa ti jadni radnici koji ne pripadaju zaštitnoj radionici njihova plate kasne 4 meseca ! I da primaju minimalac već godinama ! radnici ne mogu da podignu nikakav kredit jer ih odbijaju zbog poslovanja njihove firme ! A da ne pričamo o tome koliko je radnika otpušteno !! osamdesetih godina bilo je zaposleno blizu dve hiljade radnika , A sad ? 100 ?

OSTAVITE KOMENTAR