Zemljište i podzemne vode zagađene kod Zorke

Studija o stanju zagađenosti zemljišta i voda na lokaciji bivše fabrike Zorka pokazala je da kod pojedinih lokacija kod objekta su primećena značajna zagađene zemljišta i podzemnih voda. Poseban problem predstavlja opasan otpad, gde od uzetih 20 uzoraka, 18 nije bilo ispravno.
Član Gradskog Veća za ekologiju i komunalije, Suzana Dulić objašnjava da se ne sme zanemariti dugogodišnje zagađenje okoline, jer fabrika postoji 102.godine i bavila se proizvodnjom mineralnih đubliva i pesticida.

Slika

– Poseban problem je istorijsko zagađenje zemljišta i podzemnih voda. Objekat se prostire na 55 hektara i utvrđeno je da postoje lokacije gde je došlo do značajnijeg zagađenja podzemnih voda i zemljišta. Radioaktivnog otpada nema, ali poseban problem je opasan otpad. Najveći sadašnji zagađivači su pirit, fosforgips, otpad mineralnih đubriva i drugo. Sledeći korak je izrada druge faze Studije koja bi dala rešenje za sanaciju postojećeg zagađenja – objašnjava Suzana Dulić.

Da podsetimo, septembra 2010.godine naručena je Studija o zagađenosti objekta kod fabrike Zorka koja se nalazi tri kilometra od centra grada. Čitav vek fabrika je proizvodila mineralna đubriva i pesticide i zbog toga je bilo bitno da se dobije uvid u stanje životne sredine i kako moguća zagađenja mogu da utiču na zdravlje ljudi. Studiju je izradio Zavod za javno zdravlje iz Begrada, a sarađivao je sa Zavodom za javna zdravlja iz Subotice i Geomeganičkim zavodom. Izrada prve faze studije koštala je 4,5 miliona dinara.KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Ako je neko imao prilike da šeta tim kompleksom i sam bi se mogao uveriti u to. Dok su još i postojale hale, kompleks je bio idealan za snimanje nekog horor filma ili naučno fantastičnog filma na temu kraja sveta, mada je mogao da deluje i inspiratorno ljudima iz Pixara koji su pravili animirani film "Wall E".

  To je to odprilike.
  Slika

 2. lena kaže:

  Zagađeno zemljište kod fabrike Zorka ne utiče na kvalitet vode na Vodozahvatu 1, gde se nalazi fabrika vode. Vodonosni slojevi na 200 metara od kojih se proizvodi voda za piće na Vodozahvatu 1 nisu bili pod uticajem spoljnih faktora ni kada je fabrika Zorka radila, a kamoli od kada ne radi u proteklih šest godina, rekla šefica lobarotorije Vodovoda, Renata Radulović Novak.

 3. Dule kaže:

  Čakanju i toj DS firmi grad plaća studiju????? Ko je ovde lud?

 4. Filip kaže:

  Mi smo ludi. Tu smo samo mi ludi, svi ostali su pametni.

 5. Gost kaže:
  Dule napisao:Čakanju i toj DS firmi grad plaća studiju????? Ko je ovde lud?

  Nemaju dovoljno para, pa im država pritiče u pomoć. Razumi ih.

 6. Anonimni kaže:

  :mrgreen: video je super

OSTAVITE KOMENTAR

40 + = 48

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: