Žena se šlogirala, hitna stigla po petom pozivu

Prema rečima Marije Dragojlović, penzionerke iz Subotice, koja se požalila našoj redakciji, protekle srede, u gerontološkom klubu „Bajnat” čiji je ona član, desio se veoma neprijatan događaj, koji je jednu stariju ženu, mogao koštati života.

Marija nam je ispričala da je šezdesetogodišnja Mileva Kovač, koja je kao članica kluba tog dana prisustvovala proslavi, zamalo umrla, jer joj je naglo pozlilo, a da službe Hitne pomoći nije bilo 45 minuta i pored pet poziva koji su upućeni kao hitan apel za pomoć.

hitna pomoc

— Milevi je naglo pozlilo.  Zvali smo odmah Hitnu pomoć, na šta su nam rekli da dolaze odmah. Međutim, kako je vreme prolazilo, a ženi bilo sve lošije, shvatili smo da moramo zvati ponovo. Uradili smo to još pet puta i dobijali iste odgovore „kola su na putu, stižemo”. Ali, nije bilo tako. Shvatili smo da moramo sami nešto preduzeti, a u strahu da će žena umreti, jedan čovek je vlastitim automobilom prebacio do bolnice. Tek nakon 45 minuta, stigla je Hitna pomoć, a vozač je samo okrenuo auto, videvši da žene nema. Ono što nas je najviše zabolelo je da se on na naša uplašena lica, samo nasmejao. Jesmo li mi to građani drugog reda? Zašto odmah nisu rekli da ne mogu stići brzo, nego prepuštaju ljude neizvesnosti i čekanju, pa šta bude, iako smo upozorili da je žena u kritičnom stanju. To je potvrdio i kasniji nalaz, koji je dobila u subotičkog Bolnici, jer je dijagnoza bila da je usledio šlog, od kojeg se sada leči. Ogorčeni smo na Hitnu službu i nemamo poverenja u njih, jer smo ovo doživeli i premrli od straha za našu sugrađanku. Svakome od nas to isto sutra može da se desi — tvrdi Marija.

Hitna služba: Preopterećeni smo

U Službi za Hitnu medicinsku pomoć evidentiraju sve primljene prijave, ali kako kažu i dalje su im linije „usijane“. Sa ovim slučajem su upoznati, a izjavu, povodom ovog slučaja, dobili smo od nadležnih iz te ustanove:

– U dispečerskom centru rade medicinski tehničari sa dugogodišnjim iskustvom. Po prijemu poziva, neophodno je vršiti trijažu, te se ekipe raspoređuju u zavisnosti od hitnosti stanja pacijenata.  Ne retko se dešava, da se za kratko vreme prime dva ili više poziva sa urgentnih terena, a da su ekipe već zauzete. Tada se ekipa, koja se prva oslobodi, šalje na urgentni teren koji ima prioritet po pozivima. Na teritoriji Grada rade dve lekarske ekipe i ponekad je, na žalost, neophodno da pacijenti čekaju, jer su ekipe već na drugim terenima – objašnjava dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja.

 

Subotičke novineKOMENTARI

 1. Stevo kaže:

  Zalosno je,i poznata situacija….
  u 21-om veku kod nas ovakve stvari desavaju.
  pre 30 godina kada su sve fabrike radile, vise i naroda i slucajeva su bile,ovakvih problema nije bilo.
  Nebih ni cudio da je dispecer pitao koliko ona ima penziju……

 2. STeve kaže:

  To se desilo i sa mojim starim. Kada su stigli, rekli su da oni ovde zvone vec preko pola sata, ne znajuci da sam na svakih par minuta izlazio na ulicu da vidim da li stizu.

 3. zorandjala kaže:

  Zasto vas to cudi? Oni su vec presli na najnoviji sistem pruzanja pomoci .Salju pacijente SMS porukama.Dali neko kontrolise koliko vozila ima sluzba i gde se nalaze tokom 24 sata.Onda bi sve bilo jasno.

 4. ekisu kaže:

  Za grad od oko 100.000 stanovnika,dve lekarske ekipe…MALO JE!!!…Zaposlite lekare,tehnicare,vozila!!!Obezbedite stanovnistvu da ne moraju cekati satima da stigne hitna!

 5. Kertvaros kaže:

  @ Zorandjala,

  Za sumu od 300 – 400 € se moze bez problema ugraditi u svako vozilo GPS uredjaj i tako imati kontrolu vozila, i znati u svako doba gde se vozilo nalazi, koliko se zadrzava i gde se zadrzava, kuda se krece, odnosno ne krece.

 6. Gojko kaže:

  Jednom recju mi nemamo hitnu pomoc nego neku vrstu odlozene pomoci, pod uslovom da obolelo lice prezivi odlaganje. I naravno po cemu smo prvi u svetu za nerad , neodgovornost, nesposobnost uvek imamo izuzetno dobar izgovor.

 7. zorandjala kaže:

  Kertvaros. 90 posto vozila hitne pomoci je donacija europske zajednice gde je bio ugradjen GPS samo to sad arci ko stigne. Broj dobijenih vozila u Subotici je interesantan, dali to neko od odgovornih moze kazati?.I za cega sluze kada bolesnika sa kancerom koji je slucajno iz Pacira a lezao je u Sobotici Ponesu za Kamenicu odnesu do Topole i predaju ga njima da ga oni nose.

 8. Filip kaže:

  Ostavke i odgvornost. Vreme je da se probudimo pre nego što svu budemo mrtvi.

 9. pepi kaže:

  Najbolje da ce priznat da su oni krivi. Uvek su azurni i trude se i stizu na vreme po njihovom

 10. magda kaže:

  Dispecer je morao da pogleda film do kraja….Treba samo videti kako se ponasaju i kada im na noge dodjete,dispeceri se ponasaju kao da su u svojoj dnevnoj sobi i vi ih ometate u odmoru!

 11. evgenije kaže:

  …samo kad PRa imaju……

 12. genije kaže:

  sve su vam to vezarosi, neznalice i teski neradnici kamoli da bar nesto znaju

 13. Smena i odgovornost Načelnice Hitne službe kaže:

  Protiv načelnice su već podnošene prijave Ministarstvu zdravlja,Lekarskoj Komori,kao i krivične prijave Tužilaštvu,zbog nesavesnog lečenja pacijenata sa smrtnim ishodom.Nažalost svi nadležni koji su trebali da sankcionišu ovakva krivična dela,ili su nastojali da ih prikriju ili su se solidarisali da zaštite počinioce. Pacijenti u Subotici nemaju nikakvu zaštitu,iako formalno na nivou grada postoji Savetnik za zaštitu prava pacijenata.Organizacija Službe hitne medicinske pomoći je katastrofalna,a struktura zaposlenih,medju kojima ima i narkomana,a lekari su uglavnom početnici,je takodje na veoma niskom nivou.Vozila dobijena kao donacija se zloupotrebljavaju u privatne svrhe,umesto za prevoz pacijenata kojima je to zbog njihovog urgentnog stanja neophodno.Naravno,u Gradu ,pa i šire,nikoga nije briga što pacijenti,uglavnom stariji,zbog neblagovremene i neadekvatno pružene medicinske pomoći umiru,važno da pacijenti decenijama plaćaju doprinose,a i sa strane kapne uvek nešto,naravno bez plaćanja PDV-a.Pod hitno da se promeni naziv Hitne pomoći,koja već odavno to nije,a i stručnost zaposlenih je u mnogim slučajevima diskutabilna.

 14. silvia kaže:

  da nas komsija nije vozac hitne pomoci i ne gledamo ga svaki dan kao nema vozila a on je kuci non stop sa slubenim vozilom oni su vrlo drski prema narodu nemaju oni toliko posla koliko kao PREOPTERECENI SU ne izlaze ni starijima ni mladima BRUKA ZA NAS GRAD

 15. stormwatch kaže:

  Draga gospodo, ako u gradu cija Hitna pomoc pokriva 120.000 ljudi i od jednog do drugog kraja ima dobrih 22km, a ima samo 2 ekipe koje rade danonocno non stop onda to znaci da je vlasti u Srbiji lecenje i briga za gradjane poslednja rupa na svirali. Grad te velicine i te razudjenosti treba da ima bar 9 ekipa sa tri punkta na kojima se dezura, a to sto se tamo radi je blago reci uzas. Drugo, i vi bi trebali biti malo finiji, kulturniji, solidarniji i obrazovaniji pa nauciti osnove davanja prve pomoci – pravilan polozaj bolesnika, masaza srca i ostalo, jer ste upravo vi prva linija pomoci dok ne dodje hitna pomoc, mislite i o tome nekada, ljudski zivoti su daleko vazniji od 4 fiktivne kokoshke.

OSTAVITE KOMENTAR