Ženski fudbal sve popularniji, ali i dalje u senci “muškog”

Koliko god se trudile da izbore donekle ravnopravan tretman sa svojim muškim kolegama, žene u sportu su i dalje slabo vidljive. Možda je najbolji primer za to fudbal. Naše fudbalerke su sve bolje, ali se o tome veoma malo zna. Ženski fudbalski klub “Spartak” iz Subotice već godinama igra najjače evropsko takmičenje – Ligu šampiona, i to veoma uspešno, ali se u srbiji i dalje više govori o nastupima Crvene Zvezde i Partizana u muškoj konkurenciji.

Ženski fudbalski klub Spartak jedan je od najuspešnijih sportskih kolektiva u zemlji. Već godinama fudbalerke igraju Ligu šampiona, dakle sastaju se sa najboljim klubovima Evrope, ali se pored toga bore i za ravnopravniji položaj u odnosu na svoje muške kolege.

“Mislim da je ženski fudbal dosta napredovao u Srbiji. Pre to nije bilo tako, ali mislim da je sada podignut na jedna veoma visok nivo i da će svake godine biti bolje i da će što više devojčica početi da trenira fudbal. Ja mislim da tu nema velike razlike između muškaraca i žena više”, rekla je Tijana Filipović.

Igranje jakih Evropskih utakmica, protiv najboljih Evropskih klubova, pruža subotičkim fudbalerkama tačan uvid u to kako se u ostalim zemljama tretira ženski fudbal.

“U drugim državama se mnogo više ulaže i posvećuje pažnja ženskom fudbalu. UEFA je pokrenula par kampanja što se tiče popularizacije našeg sporta. Vredno rade na tome da i žene dobiju veću ulogu u svetu što se tiče svega. Mislim da i mi idemo tim stopama. Naravno malo kaskamo za Evropskim državam, ali se nadam da ćemo i na tom polju napredovati narednih godina”, smatra Milica Kostić.

Prošle godine je u Srbiji napravljen veliki iskorak kada je u pitanju ženski fudbal. Prvi put je zlatna lopta, namenjena najboljim fudbalerima dodeljena i u ženskoj konkurenciji, a prva dobitnica ovog laskavog priznanja bila je kapiten Spartaka, Violeta Slović.

“Pokazali su da postoji ravnopravnost između muškog i ženskog pola i jednostavno srećni smo što smo dobili priliku da e i mi možemo izboriti za Zlatnu loptu Srbije i veoma sam srećna i ponosna što je po prvi put u Srbiji dobijena Zlatna lopta za najbolju igračicu Srbije i verujem da će to biti dodatni podstrek za ostale fudbalerke da se bave još više ovim sportom i da uživaju u njemu”, izjavila je Violeta Slović.

Fudbalerke Spartaka već godinama suvereno vladaju domaćom scenom. I ove godine će najverovatnije osvojiti duplu krunu, a što se tiče Evrope, to već zavisi od mnogo faktora, ali je činjenica da ravnopravan tretman ove ekipe u odnosu na najbolje srpske muške ekipe može biti dodatni motiv za subotičku ekipu za postizanje još boljih rezultata.

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR