Žensko preduzetništvo – ekonomski pokretač Srbije

Tribina na temu „Ekonomsko osnaživanje žena na selu i razvoj ženskog preduzetništva“ koja je održana u petak 18. marta u punoj Sali Doma kulture u Bajmoku, okupila je veliki broj zainteresovanih žena iz Bajmoka i Subotice, koje žensko preduzetništvo vide kao perspektivu razvoja zajednice i celokupnog društva. GostitribinebilesudrAleksandraTomićrepubličkaposlanica i članicaGlavnog odbora i MirjanaĐurđević, predsednicaUdruženjaprivrednica i preduzetnicaSrbije.

Still1201_00009

Vlada Srbije je ove godine, putem Razvojne agencije obezbedila preko 100 miliona dinara za nove kreditne linije za žensko preduzetništvo. Za sve one koji se budu opredelili za podizanje kredita, biće omogućeni subvencionisani krediti sa učešćem države od 30 posto u vidu poklona, a 70 posto će biti sam kredit,  rekla je drAleksandraTomić.  Ona je dodala, da su Vlada Republike Srbije i  Ministarstvo privrede proglasili  2016.  Godinom preduzetništva   i daje u pravcu ekonomskog oporavka zemlje opredeljeno  16,06 milijardi dinara za podršku i razvoj preduzetništva. Kroz 33 različita programa pomoći, koja u sebi sadrže različite vidove finansijske i nefinansijske aktivnosti, omogućuje se ojačanje preduzetničke snage, kao i pomoć preduzetnicima koji počinju posao ili su ga, do određenog nivoa,već razviliali i da se pruži oslonac za dugoročni razvoj preduzetničkog duha.

Still1201_00001

U godini preduzetništva treba afirmisati upravo žensko preduzetnišvo, navela jeTomić i dodala da su oko 30 posto malih i srednjih preduzeća ženska preduzeća i da u budućnosti treba raditi na tome da ih bude još više. Ekonomska nezavisnost uslov je da žena bude ravnopravna u društvu, a preduzetništvo je najefikasniji način da žena postane samostalna . Mirjana Đurđević, predsednica Udruženja privrednica i  preduzetnica Srbije je svojim ličnim primerom pokazala da žene mogu da budu značajan ekonomnski pokretač Srbije. Ona je uputila poruku ženama da ne odustaju pred životnim preprekama. Kako je istakla, važno je  I neophodno jačati lične i profesionalne kapacitete preduzetnica kroz izgradnju samopouzdanja, istrajnosti  i stalnog usavršavanja. Učešće žena u kreiranju poslovnog okruženja i razvoju privrede je od velikog značaja. Ženska intuicija, visprenost, snaga i znanje, vrednosti su koje su potrebne razvoju srpske privrede, zaključeno je na ovom skupu ,koji je organizovala Unija žena GrO SNS Subotica u sradnji sa Unijom žena MO SNS iz Bajmoka.

Info služba SNS                      Subotica, 19.03.2016.

Still1201_00004

Still1201_00010

 

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR