Zgrade među kućama

Iako Subotice nije doživela investicioni bum u meri u kojoj je to Novi Sad doživeo, njeno lice je u velikoj meri izmenjeno poslednje decenije. Izgrađeno je niz zgrada, marketa, hala, benzinskih pumpi ali i veoma lepih kuća širom grada. Ukoliko bi primera radi sve izgrađene višespratnice premestili na jedno mesto, dobili bi naselje veće od Prozivke, što govori o dosta visokom intenzitetu gradnje, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je u tom periodu broj stanovnika opao za nekih 3000.

.

Tokijska lepotica

Nikole Kujundžića

Međutim, trenutna situacija ne odaje takav utisak, iz prostog razloga što se gradilo širom grada na velikoj površini. Najviše se gradilo na potezu oko Radijalca, centra grada, Prozivke, ali i Kertvaroša u delu oko Kireške i Banijske. Razbacane na velikoj površini zgrade su često usamljene, okružene kućama u veoma uskim ulicama nekompletne infrastrukture. U takvom neurbanizovanom okruženju, stanarima često nedostaje redovan kolovoz, parking mesta, trotoar, ali činjenica da kada izađu na terasu ugledaju električne žice i bandere na svega par metara. Ono što dodatno otežava situaciju je činjenica da je potrebno porušiti ceo niz kuća u toj ulici kako bi ona bila proširena i sređena što može potrajati i nekoliko decenija.

.

Lep pogled sa terase u Ive Lole Ribara…

Čekajući proširenje ulice…

Planaska izgradnja pojedinih naselja je zaboravljena pre dve decenije, do kada su zbog Radijalca, Prozivke i Teslinog naselja rušeni celi blokovi, i kada se planski gradilo u širokim ulicama, sa velikim zelenim površinama, parkovima, mestima za pijace, škole, igrališta i svega onoga što čini život ugodnim.

.

UZROCI

.

Uzroka je mnogo a problem toliko kompleksan da ne može da stane u jedan tekst, već bi se njime mogao pozabaviti neki urbanista u magistarskom radu.

.

Svakako jedan od problema je zakonske prirode, tačnije Zakon o eksproprijaciji koji zabranjuje eksproprijaciju zemljišta i kuća za potrebe stanogradnje jer se stanogradnja ne smatra javnim interesom, poput puteva, škola, domova zdravlja itd… zbog čega su gradu u velikoj meri zavezane ruke. Takva situacija primorava investitore na praksu koju gledamo godinama, a koja se svodi na  direktnu pogodbu investitora sa vlasnikom placa. U gradu ne postoji gigant spreman da otkupi ceo blok, već niz manjih investitora koji kupuju taman toliko da mogu da krenu sa gradnjom.

.

Ono što bi grad mogao da uradi je primera radi, eksproprijaca placeva za potrebe izgradnje Severnog bulevara zbog čega bi se pojavio određeni broj placeva uz budući bulevar koji bi se nadmetanjem prodavali investitorima, ali je za to potrebna velika količina novca koju grad ne može da obezbedi.

.

Iz svega navedenog dolazimo do problema koji muči ceo grad, i one koji grade i one koji kupuju a on se ogleda u niskom nivou urbanizacije pojedinih delova grada u kojima se gradi, pa se davno formirana naselja sve više cene iako u njima preovladavaju starije zgrade.

.

GradSubotica je formirala mapu izgrađenih objekata u poslednjih 10 godina, koja nije dovršena ali u kojoj su navedene zgrade, marketi i hale nikle iz temelja izostavljajući benzinske pumpe, česme, tgove i šetališta. Mapu možete pogledati ovde:

MapaKOMENTARI

  1. i kaže:

    Mozda da je opstina davala neke povlastice investitorima u odredjenim zonama pa na taj nacin da su se investitori odlucili da tamo skoncentrisu gradnju a ne nasve strane?

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: