Žigmanov: Hrvatska zajednica i dalje stigmatizovana

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je danas u Subotici, povodom izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, da je hrvatska zajednica još uvek u društvu “stigmatizovana” i da prema njoj i dalje postoje “snažne negativne predstave i politike”.

“Za Hrvate u Srbiji posebno su važni delovi izveštaja koji se odnose na ljudska i manjinska prava, neophodnost integrisanja nacionalnih manjina u društveni i politički život Srbije, jer smo još uvek zajednica koja je u društvu stigmatizovana i prema kojoj i dalje postoje snažne negativne predstave i politike”, ocenio je Žigmanov u pisanoj izjavi.

Žigmanov je naveo da, kada je reč o bilateralnoj saradnji, takođe postoji zabrinutost, jer se u izveštaju o napretku Srbije spominje da pojedini međudržavni sporazumi i dalje čekaju da budu sprovedeni i izrazio nadu da će se odnosi između dve države kretati pozitivnim putem i da će vlasti u Srbiji implementirati navedene preuzete obaveze.

zigmanov

“Posebno je zabrinjavajuće da se više od decenije ne implementira sporazum o uzajamnoj zaštiti manjina sa Hrvatskom, čija se jedna od ključnih odredbi odnosi i na osiguravanje političke zastupljenosti Hrvata u Srbiji u predstavničkim i izvršnim telima na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou, kao i njihovo učešće u procesima donošenja odluka”, naveo je Žigmanov.

Dodao je da ne treba zaboraviti da su Hrvati u Srbiji zajednica čija je matična domovina članica Evropske unije i da saradnja i aktivan dijalog državnih sa manjinskim institucijama i organizacijama u pogledu integracije Hrvata u srpsko društvo može biti od ključne pomoći Srbiji na njenom putu ka EU.

On je pozdravio sve pozitivne korake koje Srbija čini u procesu evropskih integracija i dodao da članstvo u EU mora i dalje biti temeljni politički cilj na kojem Srbija treba da gradi svoju budućnost.

 

BetaKOMENTARI

 1. tito kaže:

  TKO vas stigmatizira da mi je znati : ))) majku mu boziju ((( :

 2. miklos kaže:

  pjhahahah nikad veca prava niste imali i vi se jos nesto bunite. trebali bi mozda da vam skidamo table sa latinicnim pismom kao sto to rade u hrv srbima? ili da izbacimo hrvatcke jezike iz skole? ne necemo mi to da radimo srbija je mnogo iznad hrvatske po moralnim i ljudskim pitanjima… uzas ko sve nece da provocira i da ucenjuje srbiju…

 3. Hrvat iz Tavankuta.. kaže:

  Nadam se da me uredništvo sajta neće izbrisati, te evo želim reći par riječi o svemu namjerno pisuči Hrvatskim jezikom da bi me gospodin Tomislav bolje raumijo, jer je njemu materinji jezik Hrvatski. Ajmo krenuti redom. Naime ako uzmemo neke institucije državne primjerice školu u Tavankutu tu možemo da vidimo svu neistinu koja je izneta od starne g. Žigmanova. Naime ondje radi sve Hrvatski kadar sa par izuzetaka, dakle dominira i čak što više djeca moraju svećenika oslovljavati sa župniče, te mu se moraju sklanjati sa puta kada prolazi, kuharica inače bliska rodica svećenikova te sestra rođena drugome svećeniku i da ne nabrajam na časovima koji se održavaju u pekari zaradi toga da se djeca nauče mjesiti kruh iste tjera da nesmiju reči HLEB no uz grdne kazne djecu tjera da govore kruh. Idemo dalje. ko je župnik da bude dežurni u školi? On je prosvjetni radnik? Zatim ako će mo ići dalje . da pitam . kome se i dokle gradila ona asvaltirana cesta? Ona pored etno salaša. Gradila se cesta do ulice gdje žive roditelji Žigmanovoga šuraka. I na koncu da neduljim. Po kom kriterijumu svećenik smije da tuče djecu? Kome se upućuje pomoć karitasa kada se pomoć dijeli putem Crkve? G.Žigmanov u čemu ste ugroženi? P.S-molim pučanstvo koje ovo čita da mi ne zamjeri jer pišući Hrvatskim jezikom želim da gospoda “ugroženi” bolje razumiju jer i Hrvatski jezik je u službenoj uporabi u R Srbiji.

 4. Mister No kaže:

  Za Hrvate u Srbiji je posebno zabrinjavajuće što ih odlikuje nesloga gora od srpske. Relativno mala zajednica dozvoljava sebi prevelik luksuz u vidu međusobnih obračuna ,gori smo od Srba. Alavost i nezajažljivost pojedinih dužnosnika hrvatskih institucija ,pomaže hrvatskoj sirotinji u Srbiji da budu šta jesu. Pojedini dušebrižni Hrvati patriote su svojima vodenični kamen oko vrata.
  Vilo Velebita….:)

 5. Alojzije kaže:

  Najveća krivnja Srbije je što je ideološki podijelila Bunjevce i Hrvate.Ovdje je riječ o tome d dražava generira inicijalnu podjelu,sve ostalo se samo od sebe kotrlja kao grudva snijega koja postaje sve veća,a završava međusobnom neslogom.Dakle zlo dolazi od države i političkog sustava,a ne od ljudi….

 6. Ja kaže:

  @Alojzije – moje komsije insistiraju na tome da su Bunjevci, a ne Hrvati – sta drzava imam s tim??

 7. Alojzije kaže:

  @Ja itekako ima jer problem ovog tipa politički nebi bio moguć ni u jednoj drugoj državi bivše Jugoslavije,osim u Srbiji.

 8. Megille kaže:

  @ Hrvat iz Tavankuta.. Gospodin Žigmanov je najveći hrvatski etnobiznismen. Naime on živi od ‘ ugroženosti’ a ne od rada. Zašto ? Jer na temelju ugroženosti žicari za novce i od Hrvatske države pa i od Srbije. On i njemu bliski slični dobro žive od tog novca ,ali kukati moraš svake godine da bi novci pristizali na račun Žigmanova. A koliko je on ugrožen treba samo pogledati njegov etnosalaš na Tvankutu i izgrađene komunalije na teret srpske države pa će svakom biti jasno ko je Gosp. Tomislav Žigmanov. Još ako se prisetimo da tako nedavno na tom etnosalašu sa svojom svitom tamo boravio i bivši predsednik republike Hrvatske Ivo Josipović ,ali onda niko nije bio ugrožen -interesantno . Zar ne ?

 9. Superhik kaže:

  @Alojzije – moje komsije insistiraju na tome da su Bunjevci, a ne Hrvati – sta drzava imam s tim??
  I moj kum al je otsao sa hrvatskim pairima da radi u Nemacku. Onda je valjda ipak Hrvat

 10. hrvat kaže:

  Treba zaista nakon ovakvih izjava jednog coveka napisati tekst u kojem pripadnici hrvatske manjine u Subotici i okolini iznose svoje misljenje, pa bas da vidimo sta oni kazu. Jer, iskreno, oni su bitni isto kao i ovaj gospodin.
  Svi smo mi jedan covek, bez obzira na funkciju, i svi zivimo u istom okruzenju.
  Ja sam odrastao na HRT i okruzen hrvatskom kulturom, i stvarno ovo sto je izjavio g. Zigmanov je krajnje neistinito.
  Postoji Hrvatska rijec, tv emisije na hrvatskom, nazivi ulica na hrvatskom, niko ne maltretira Hrvate…
  Mozda da promenimo naziv drzave u Hrvatska. Nisam pametan stvarno.

 11. Moje ime kaže:

  Biti Hrvat je jedno, biti Hrvat vernik može da bude nešto sasvim drugo. Interesantno je koliko se u celoj ovoj priči nerazdvojno i pod obavezno pojavljuje rimokatolička crkva. Nije zabranjeno, dakako, međutim, uliva sumnju – šta bilo koja crkva ima da radi u školama, u politici, u međunacionalnim odnosima ? Paralelu povlačim i sa SPC.

 12. Vudi Alen kaže:

  Žigmanov potrebno je tri puta da udariš svojim cipelicama i odmah ćeš iz Oza doći u realnost… i ne laži više smišan si! Pozdrav za tebe od Ljutovačkog Bunjevca

 13. srbenda iz b.topole kaže:

  Znaci li to da sam pod cenzurom.?????….mislim komentari objavljeni posle mog imaju prednost…!!

 14. administrator kaže:

  Ti komentari su poslati ranije ali su odobreni isto kada i tvoj.

 15. dobro znam. kaže:

  Lutovački Bunjevci??? smišni ste i vi. ko Vam je “PRIDSIDNIK”??? Nije malo “smišno” i što među silnim Bunjevcima Vi birate da ne spominjem nacionalnost čoveka koji pojma nema o Bunjevštini. Čibe bre i vi i ovaj komšija vaš.

 16. Dva u jedan kaže:

  @Alojzije – “Ja itekako ima jer problem ovog tipa politički nebi bio moguć ni u jednoj drugoj državi bivše Jugoslavije,osim u Srbiji“ – Vas odgovor je na pitanje kakve veze ima drzava sa tim sto se neko izjasnjava kao Bunjevac! Da li to znaci da bi bili zadovoljni kada bi drzava Srbija naterala sve one koji hoce da se izjasne kao Bunjevci da se izjasnjavaju kao Hrvati? Kao sto je to Tito uradio 1945. Da Vam nisu izrasli malo preveliki zubi?

 17. Bunjaku kaže:

  Da li bi mozda neko mogao ljubazno da objasni po kojim parametrima se “Bunjevci” definisu kao “nacija” odnosno “nacionalna manjina”. Unapred hvala na odgovoru.

 18. Daddy kaže:

  @Superhik
  “””@Alojzije – moje komsije insistiraju na tome da su Bunjevci, a ne Hrvati – sta drzava imam s tim??
  I moj kum al je otsao sa hrvatskim pairima da radi u Nemacku. Onda je valjda ipak Hrvat “””

  Ne bi ja i ti kumovali dugo. A i taj tvoj kum ako ima malo mozga ce te odma otkacit cim vidi sta mu iza ledja pricas.

 19. Dva u jedan kaže:

  @Bunjaku, ne bih znao ni po kojim “parametrima” se Crnogorci definišu kao nacija (kada je i Njegoš “Gorski vijenac” posvetio “svom srpskom narodu”!), Makedonci su genetski pola Bugari pola Srbi (dokazano!) a kao “nacija” se prvi put pominju na Drezdenskom kongresu KPJ 1928. godine, o tzv “Bošnjacima” da ne govorim dok je za muslimane tvrditi da su nacija van pameti jer je u pitanju religija, kao kada bi se neko nacionalno izjašnjavao kao “pravoslavac” ili “budista”. Znam i neke blese koje su se poslednji put po nacionalnosti upisali kao “Vojvođani”, e sad još samo nam fali nacija Šumadinac ili Vranjanac, pa ćemo doći i do nacionalnosti “Subotičanin” ili još bolje “Kerčanin”. A što se tiče Hrvata, prvi put se neko u Subotici izjasnio i upisan je kao Hrvat 1847. godine (to je zvaničan podatak!) i to jedan koji se doselio, mislim da je bio zanatlija, nemojte me hvatati za reč, negde iz Gradiške ili tako nešto, uglavnom sa teritorije današnje Hrvatske koja onda nije postojala kao država jer je bila Ugarska. Dakle, onda bar, 1847. godine i pre, nije postojala “velikosrpska hegemonistička Srbija”, ni Milošević ni Šešelj pa da su sprečavali Bunjevce da budu Hrvati. Kako onda nisu bili Hrvati, kako su mogli posle doseljavanja da ih nazivaju “katolikuš racok” (katolički Srbi), i to baš Mađari, koji nisu baš nešto simpatisali Bunjevce? Nisu, u stvari, nikoga, osim sebe, pa su dosta Bunjevaca i Srba mađarizovali, a za ostale im je bilo svejedno da li će biti Bunjevci ili Hrvati, a ne još da ih pritiskaju da budu Bunjevci! Zašto se krije dokument (crkveni) o prevođenju poslednjih pravoslavnih Bunjevaca u katoličanstvo iz 1779. godine, posle dobijanja statusa Slobodnog kraljevskog grada? Jer, po jednom članu Povelje, stanovnici Marija Tereziopolisa od tada su mogli da budu samo lica rimokatoličke vere! Pravoslavci su, naime, iseljavani! Na osnovu svega ovoga, eto (i još mnogo toga, bio bi jako dugačak tekst da se sve navede), a pre svega tradicije i imena pod kojim su doseljeni, i što su bili sve do posle Prvog svetskog rata kada u zajedničkoj državi počinje njihova kroatizacija, Bunjevci, smatram, pre mogu da budu nacija, ni Srbi ni Hrvati, od onih koje sam na početku nabrojao. O Hrvatima kao “naciji”, međutim, moglo bi se diskutovati, ali to sada nije tema. Koga interesuje, neka pročešlja period reformi Vuka Karadžića i njegovu saradnju sa Ljudevitom Gajem i saglasnost da se iz srpskog jezika izdvoji i formira hrvatski kao poseban jezik! Dakle, Vuk i Gaj, o čemu su paktovali i šta je Gaj posle uradio – to je ključno! Pronaćićete ako vas interesuje, ako ne, onda se i dalje zanosite sa “tisućljetnom kulturom”. Žao mi je, možda boli, ali to je istina.

 20. Daddy kaže:

  Postovanje @hrvat, @Hrvat iz Tavankuta i svim dobrim ljudima jer na ovoj stranici se vidi da hrvatski narod zeli da zivi u miru i slozi sa svojim komsijama i sugradjanima – sudrzavljanima u Srbiji a ne kao sto politicari zele da prikazu (zakuvavajuci kao Zigmanov), u stalnoj netrepljivosti.

  @Alojzije
  “””Najveća krivnja Srbije je što je ideološki podijelila Bunjevce i Hrvate.Ovdje je riječ o tome d dražava generira inicijalnu podjelu,sve ostalo se samo od sebe kotrlja kao grudva snijega koja postaje sve veća,a završava međusobnom neslogom.Dakle zlo dolazi od države i političkog sustava,a ne od ljudi…. “””

  Kazes: “podijelila Bunjevce i Hrvate”.

  Nije nas niko podelio, mi smo kroz istoriju dva razlicita naroda a komsije iste vere.

  Od Hrvata i Bunjevaca pre 330 godina doselili smo se u ove krajeve samo Bunjevci a ne i Bunjevci i Hrvati. Tako da posto Bunjevci nismo bili Hrvati ni pre 330 godina kad smo se odvojili od Hrvata, nismo ni danas?

  Nas Bunjevce medjusobno ne svadja Srbija, Kina el tunguzija vec nam zlo prave katolicka crkva, aktuelna hrvatska politika i nasi odvratni bunjevacki izrodi.

  Tako da @Alojzija ne lazi.

  A u soku sam da popo tuce decu! Da bog da da mu se ruke osuse! Ne daj mu boze da udari neko dete predamnom, necu ic u detalje…

  Pa to je kriminal, zar nema milicije u Tavankutu el bar socijalni radnika da zastite decu?

  Taj se popo “bas mnogo” trudi oko skole i dece, ja ji nasamo s njim ne bi ostavljo ne samo zato sto ce ji mozda tuc nego znamo svi da je najsigurnije skloniste za pedofile bas katolicka crkva.

 21. Bunjaku kaže:

  Ja sam postavio konkretno pitanje i molim konkretan odgovor. Obilazenje oko teme i trpanja KP kongresa i PP NJegosa, koji bi danas na osnovu svog knjizevnog dela bio zatvoren na psihijatriji ili sedeo u robijasnici zbog religioznog fanatizma, intolerancije, i huskanja na bratoubilacke ratove, ne dokazuje apsolutno nista. Dakle ko su i sta su Bunjevci i sta je njihova etnogeneza. Nisam pitao za Crnogorce, Makedonce itd. Rec je o poreklu i pripadnosti Bunjevaca i samo o tome i nicemu vise. Ili neko zna ili ne zna. Politicki hohstapleraj nije osnova za bilo kakvu diskusiju.

 22. Daddy kaže:

  @Bunjaku
  Ja sam postavio konkretno pitanje i molim konkretan odgovor. Obilazenje oko teme i trpanja KP kongresa i PP NJegosa, koji bi danas na osnovu svog knjizevnog dela bio zatvoren na psihijatriji ili sedeo u robijasnici zbog religioznog fanatizma, intolerancije, i huskanja na bratoubilacke ratove, ne dokazuje apsolutno nista. Dakle ko su i sta su Bunjevci i sta je njihova etnogeneza. Nisam pitao za Crnogorce, Makedonce itd. Rec je o poreklu i pripadnosti Bunjevaca i samo o tome i nicemu vise. Ili neko zna ili ne zna. Politicki hohstapleraj nije osnova za bilo kakvu diskusiju.

  Ti se malo pravis lud a jos malo vise si neothranjen i nekulturan. Mogo si coveku @Dvaujedan da kazes makar hvala sto ti je razjasnio neke stvari.

  http://www.bunjevci.net/istorija-bunjevaca

  Meni ne moras rec hvala, meni mozes p……

 23. Daddy kaže:

  Za gospodu moderatore:

  Mnogo je lepo od vas sto objavljujete komentare prilicno brzo. Svaka vam cast!

 24. Bunjaku kaže:

  @ Daddy,

  Ja sam prilicno dobro othranjen i vreme mi je za jednu dijetu. Sto se moje kulture tice, ona je takva kakva je i sta sad da se radi. Zahvalnost za nesto sto nista ne objasnjava ce ovaj puta morati izostati. Fotografija “Bunje” sa postavljenog linka je falsifikat kao uostalom i ceo link koji je jedna neupotrebljiva gomila svacega i nicega a najvise intelektualne bede. Na slici je originalni “Trulli” iz Italjanske pokrajine Apulije i sa Bunjevcima nema blage veze.

  Tebi ne moram niti zelim reci hvala, tebi mogu reci … da si jedna od najvecih sramota Subotice i ovog portala.

 25. Alojzije kaže:

  Baš je lio biti Hrvat.To je tako lipo da čim spomeneš ime Hrvat svi odmah iskazuju duboko poštovanje prema prastaroj kulturi,viteštvu itd….

 26. vokille kaže:

  I na kraju pitanje, što se svi redom iseljavaju? Kad su Žigmanov i ovakvi na glavnim funkcijama! I kako je dozvoljeno da neki sveštenik mlati decu. Da imam dete i da čujem da je dotični uradio tako nešto, samo bi mu nabio kandilo u analni otvor, oni stvarno vole zguza da ga dobiju!
  Koliko smo primetili na primeru i mog sunarodnika Pastora, a i ovakvih ljudi, čim nemaju funkciju, odmah kukaju da su ugroženi, i odmah dobijaju više para iz fondova iz države i sa strane, samo vidite taj pomenuti etno salaš…

 27. Alojzije kaže:

  Sutra je Kolona sjećanja u Vukovaru.Najavljeno je da dolazi 120.000 ljudi,više nego ikada.Među njima bit će i Bunjevci.

 28. Bunjevac kaže:

  Svim Subotičanima čestitamo 25.obljetnicu izborenog međunardonog priznanja Republike Hrvatske!

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 8 =