Žigmanov kritikovan zbog izjava o Hrvatima

Hrvatski demokratski forum (HDF), Savez bačkih Bunjevaca i Zeleni Subotice oštro su, u odvojenim saopštenjima, kritikovali predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova zbog otvorenog pisma predsedniku Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Vučiću u kojem je naveo da su odbornici SNS-a u Subotici pretili Hrvatima.

Potpredsednik HDF-a Zvonimir Perušić ocenio je da takve izjave predstavljaju “još jedan beskorisni performans” Tomislava Žigmanova, koji može da izazove ozbiljne negativne posledice.

zigmanov

“Žigmanov već godinama u svoje lične frustracije pokušava da uvuče celu hrvatsku zajednicu u Srbiji. Pozivati se na ugroženost, i to cele jedne nacionalne zajednice, samo zbog toga što gubi funkciju i privilegije, krajnje je licemerno, no sasvim je svojstveno Žigmanovu koji treba da se stidi čistki neistomišljenika u hrvatskoj nacionalnoj zajednici”, naveo je Perušić.

On je kritikovao i “diplomatsku garnituru” Hrvatske u Subotici, za koju je rekao da nije zainteresovana, niti sposobna, da ostvaruje svoju ustavnu ulogu pomoći za 56.000 pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji, već od Žigmanova pokušava da napravi “hrvatskog Pupovca”, što se, po njemu, pokazalo kao “propao projekat”.

“Žigmanov nije predstavnik Hrvata u Srbiji, niti su ga oni ikad za bilo šta birali. Žigmanova su izabrali i na poslaničku listu stavili kadrovici Demokratske stranke i može da govori samo u njihovo ime, a Hrvate u Srbiji bi trebalo da ostavi na miru, snalaze se oni već i bez takvih kao što je on”, poručio je Perušić.

Savez bačkih Bunjevaca (SBB) najavio je da će na sledećem zasedanju Skupštine grada Subotice predložiti da se formira anketni odbor i da “presluša” sve istupe svih odbornika, pa ako se ne ustanovi da je bilo uvreda na račun Hrvata u Srbiji, da se Tomislavu Žigmanovu izrekne odgovarajuća mera u skladu sa Poslovnikom Skupštine grada.

Pismo Tomislava Žigmanova upućeno Aleksandru Vučiću SBB nazvao “licemernim” i naveo da odbornici SNS-a nisu verbalno napali ni Žigmanova ni Hrvate u Srbiji.

“Moguće da Tomislav Žigmanov ovakve istupe čini pod dirigentskom palicom opozicione DS sa kojom je u koaliciji, kako bi ocrnio aktuelnu vlast u Srbiji, Vojvodini i Subotici, ali verovatnije je da on istupa samostalno u svoje ime, u nemoći da na odgovoran i ozbiljan način zastupa interese hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, te provocirajući tenzije na međunacionalnoj osnovi želi da se dokaže”, naveo je SBB u saopštenju.

Zeleni Subotice optužili su Žigmanova da svojim izjavama i javnim delovanjem pokušava, “ne prvi put, da poremeti skladne međunacionalne odnose u gradu”.

“Posebno je neprimereno poigravati se međunacionalnim odnosima, jer ne tako davna prošlost nas upozorava da i najmanja varnica na tom polju može da uzrokuje požar koji Žigmanov i njemu slični neće znati da ugase”, piše u saopštenju Zelenih Subotice.

 

BetaKOMENTARI

 1. Daddy kaže:

  Koji odvratan covek?! Nikakve veze sa tim sta je nego jednostavno odvratno, ljigavo, ne-stvorenje

 2. burduš kaže:

  još kad to kaže daddy onda je to cigurno tako.

 3. Vlasnik otpada kaže:

  Zeleni svi znamo ko ste vi nemojte se mesati u nesto sto neznate i nerazumete! Znamo kako ste usli u skupstinu ! Sps ?Zelena ekoloska partija ? Pa sada SnS? Gde dajete postotak odbornicke plate govori sve o vama!:-)

 4. Megille kaže:

  U Srbiji je jenoumlje i jednopartijski sustav , a Perušić bolje da se ne iskaće i da šuti jer se dobro uhljebio na državnim jaslima Srbije kao režimski Hrvat…Očito da je mnogim takozvanim hrvatima sada se poremetio politički san ,posle istupa Žigmanova u koju su ih ‘uljuljali’ njihovi SNS ‘dadilje’…

 5. Duddy kaže:

  “Savez bačkih Bunjevaca (SBB) najavio je da će na sledećem zasedanju Skupštine grada Subotice predložiti da se formira anketni odbor i da „presluša“ sve istupe svih odbornika, pa ako se ne ustanovi da je bilo uvreda na račun Hrvata u Srbiji, da se Tomislavu Žigmanovu izrekne odgovarajuća mera u skladu sa Poslovnikom Skupštine grada.”

  Ha, ha, ala sam se slatko nasmejao.
  SBB bi da možda da izigrava dežurnog policajca.
  Najbolje da se tamo izglasa da odgovarajuća kaznena mera za rđave bude čupanje brkova iz korena.
  Šta ste toliko svi navalili na tog čoveka, samo je izneo svoje mišljenje i svoje lično viđenje situacije. To je samo njegov stav.
  Valjda čovek ima pravo da se dopisuje sa premijerom, a ovaj će svakako reći svoje mišljenje o svemu tome.

 6. Daddy kaže:

  @Bofla Bunjevac

  I ti si mene dobro nasmijo.

  Balvan u oko vam je gospodin Mirko Bajic, taj nepobedivi bunjevacki vitez!

  Njemu ce spomenik bit u Subotici jednog dana, ju sto ce vas izrodice to grist? U,la, la

  A to sto kazes da Zigmanov ima pravo da iznese svoje misljenje i stav to si skroz u pravu sve dok ne izaziva netrepljivost i vredja.

  “””„Žigmanov već godinama u svoje lične frustracije pokušava da uvuče celu hrvatsku zajednicu u Srbiji. Pozivati se na ugroženost, i to cele jedne nacionalne zajednice, samo zbog toga što gubi funkciju i privilegije, krajnje je licemerno, no sasvim je svojstveno Žigmanovu koji treba da se stidi čistki neistomišljenika u hrvatskoj nacionalnoj zajednici“, naveo je Perušić.”””

  Fala bogu jedan pametan i razuman hrvatski politicar, takvi trebaju za mir i suzivot.

  Ne znam sta ce radit u buducnosti ali za sad najbolje zelje gospodinu Zvonimiru Perusicu.

 7. Daddy kaže:

  @burduš
  “””još kad to kaže daddy onda je to cigurno tako.”””

  Moro sam ti ipak dat plus.

 8. Daddy kaže:

  Ako mogu pohvalit ovde gradsubotica (bez da ko misli da se uvlacim) na toj extra opciji da promenimo misljenje i damo plus umesto vec dat minus a kad smo vec kod tog moram rec da je forum i komentarisanje najbolje organizovano i izuzetno jednostavno i citko, ja stvarno ne znam bolje a svracam i tu i tamo.

  Jos kad bi malo olaksali postavljanje fotografija, kao na primer direktna opcija umesto slati mejlom?

  Oseca se paznja prema posetiocima i komentatorima, sve zajedno, jedan super site, sve najbolje zelje!

  Ne znam sta mi bi, al istina!

 9. Bunjevac kaže:

  Samozvani potpredsednik nepostojećeg Hrvatskog demokratskog foruma. Bolje proveriti da li takvo udruženje uopšte i postoji. I kad se to sazna biće i lakše izjave navodnog potpredsednika.

 10. White-Man kaže:

  Ovaj Žigmanov je pobegao iz ludnice

 11. ataka kaže:

  A, sad se vratite i pročitajte sve komentare, pročitajte današnje Subotičke novine, i ostale portale, tj. komentare, pa ćete ipak možda zaključiti, da je Žigmanov u pravu. Ako bilo koji Hrvat nešto progovori o položaju, kako on shvata i zaključuje, sledi kanonada iz svih pravaca! Znači da demokratija za na koju se svi prozivaju, i nije baš na delu!

 12. Daddy kaže:

  @ataka

  Ne lupetaj, samo pomazes tom ljigavom manipulatoru

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 2 =