Žigmanov: „Multikulturalnost u Subotici je mrtva“

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov ocenio je da je u Subotici „multikulturalnost mrtva“.

zigmanov

On je rekao i da se to može videti po učešću, „tek u tragovima“, Hrvata u ovogodišnjem obeležavanju dana tog grada.

Žigmanov je na svom Tviter profilu napisao da se učešće Hrvata u obeležavanju Dana grada Subotice može videti „tek u tragovima“. „Učešće Hrvata u ovogodišnjem obeležavanju Dana grada Subotice se može primetiti tek u tragovima. Multikulturalnost je mrtva!“, napisao je.

Dan Grada Subotice obeležava se višednevnom manifestacijom u znak sećanja na 1. septembar 1779, kada je Subotica dobila status Slobodnog kraljevskog grada, u tadašnjoj Habsburškoj Monarhiji.

Kako je ranije najavljeno, 1. septembra na centralnom gradskom trgu nastupiće Budimpeštansko operetsko pozorište, kao i Peli Barna, rok pevač i kantautor iz Budimpešte, koji će održati koncert akustične gitare.

Za ljubitelje klasične muzike koncert će, isto veče, zahvaljujući prvenstveno Subotičaninu prof. violine Milošu Nikoliću, održati Vojvođanski kamerni orkestar.

Sutradan, 2. septembra, publici će se predstaviti grupa Perpetuum mobile i Leksington bend, najavio je na pres-konferenciji gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

 

BetaKOMENTARI

 1. De la Croix kaže:

  Gde je multikulturalnost mrtva ? Treba da se separatišemo svi po nacionalnoj osnovi i tako proizvodimo kulturu? Nije valjda kultura Dan grada i Leksinton bend ?
  U kulturi Subotice učestvuje svako na neki svoj način a kada bi svaki dan u svakoj prilici morali da ističemo koje smo nacionalnosti, to onda ne bi bila kultura.

 2. Klint kaže:

  Potrebno je pod hitno kao napr u Turskoj zabraniti sve partije sa nacionalnim predznakom. Kuda to vodi? Ljudi bi trebali da se okupljaju oko ideja a ne oko krvnih zrnaca kao sto ovaj covek radi…

 3. Cicko kaže:

  Multikulturalnost bi podrazumevala da ne prebrajamo krvna zrnca muzicarima, kulturnim radnicima, sportistimaa…

 4. Boškov 90 kaže:

  ee sad kad si ti to rekao onda mora da je tako…Malo morgen od tih ,,vaših,, ništa drugo nismo ni očekivali!

 5. Mister No kaže:

  Ajde !

 6. Bunjevac kaže:

  Šta drugo očekivati od države koja proizvodi izmišljene nacije kao n.pr.“bunjevačku“.

 7. buco kaže:

  I vaša dužjanca je bila multikulturalna?

 8. Đuro kaže:

  Upravo kao što „Klint“ kaže….uostalom ovaj gospodin zastupa jedan narod i bilo bi u redu da ocenjuje šta se dešava u okviru tog naroda a ne celog grada.Mislim i samo ime stranke je „u Vojvodini“ pa me zanima šta misli o manifestacijama u npr.Bečeju,Zrenjaninu,Vršcu ili Novom Sadu.Kako stoji multikulturalnost u ostalim gradovima???Šta si zapeo za Suboticu….

 9. Mister No kaže:

  Bože hvala Ti što sam Hrvat. Ova rečenica je nekima verovatno digla pritisak ,hteo sam da se našalim . Mislim da Hrvati u Srbiji dobrim delom mogu nekim svojim ljudima da zahvale što su tu gde su. Zagreb je malo rezervisan prema prisnim Hrvatima jer im je jasno s kime imaju posla, ne žele da bacaju pare u bunar bez dna. Bog !

 10. Dex kaže:

  Ukinuli ste Trenčtaun gde su dolazile grupe iz Srbije, Hrvatske, Bosne, Mađarske, Bugarske…Samo, to nije bilo multikulturno jer niko nije dolazio na koncert zato što je bend iz Hrvatske ili Slovenije. Kultura je nadnacionalna stvar.
  Išao sam na filmski festival da gledam mađarski film zato što je DOBAR, a to što je iz Mađarske ne bi mu pomoglo ništa ako je njesra.

 11. Bunjevac kaže:

  Danas je u Krivom Putu kod Senja osnovana Hrvatska bunjevačka stranka.Imate izvješće na direktno.hr

 12. SUBOTICANIN kaže:

  Pa ovaj nije normalan. Pored madjarskih srednjih skola ,hrvatskih razreda I da ne nabrajam sada njemu je manjak multikulture jer nema hrvata na proslavi grada? Pa gde ste bili? Postoji vreme za prijave,mogli ste prijaviti za ucesce bilo kojeg talentovanog hrvata ili vaseg aktivistu. Postalo je vec odvratno koliko manjine u Subotici koriste svaku priliku da zakeraju o ugrozenosti,vazno da su mene 4 puta odbili za posao jer u Srbiji ne pricam jezik nasih komsija a CV mi je da moze da mi pozavidi bilo ko iz DSHV i SZVM (zaposleni suboticani) .Prosao sam ,preplovio i preleteo pola sveta,pricam evo jos malo I treci jezik ali madjarski igrom slucaja nisam naucio i sada trebam da crkavam od gladi jeli tako? Malo tise sa ovakvim izjavama za javnost jer vec uzivate mnogo veca prava nego vecina. Evo jos jedan primer,upoznam nedavno momka gimnazijalca,rodjeni suboticanin a ne zna srpski jezik,sporazumeva se na engleskom??? Za njega ce biti posla u Subotici ako se ne preseli u inostranstvo,njega na razgovoru za posao niko nece pitati da li govori jezik zemlje u kojoj je rodjen. Multikulturalnost jeste mrtva jer grad vode fasisti.

 13. Anonimni kaže:

  ma dajte ljudi, ko još uzima za ozbiljno izjave i saopštenja bilo kojih lokalnih stranaka… pa čak i vladajućih. Žigmanov na Twiteru izjavio to i to, ju ju, mo’š mislit’.

 14. ivana kaže:

  Ja sam Hrvatica, ali smatram da tog Zigmanova treba ZABRANITI! Njega interesuje isključivo lični interes.

 15. MFG kaže:

  Ucesnici,tj bendovi koji ce nastupati u parku Rajh Ferenca nisu multi-kulturno-nacionalni? Svaki bend se sastoji od razlicitih nacionalnosti,znam ih sve,tako da…mrtva multikulturacija…koji lik,odavno nisam cuo takvo lupetanje.Verovatno bi mu bilo cool da tompson nastupi,ali sto nastupa bend iz zagreba na trgu(pobednici omladine)…i ovi ostali u parku….nikom nista Ali,sta reci, to su ovi kulturni,ustvari nadkulturni likovi i organizacihe nakaceni na gradsku sisu,koji nisu u stanju nista samostalno uraditi,samo potpaljuju,verovatno su im budzet skresali,pa sad nemogu uzivati u ne radu.puuuu bre

 16. Hrcko Prcko kaže:

  Ispričavam se, ali tko je ova neočešljana i neobrijana spodoba, koga predstavlja i što nam zapravo želi priopćiti?!

  a) Da je multikulturalnost samo onda ako pjeva Tompson?
  b) Da se Dan grada treba proslavljati 10. travnja?
  c) Da se nije uspio ugraditi u proračun za Dan grada kao što se nesebice ugrađivao prigodom Dužijance?
  d) Da nije izravno dobio mjesto u Saboru?
  e) Da je običan, primjerice, himbenik ili bedak arlekin?

  Po mojoj prosudbi subotički HDZ, pardon DSHV, sa ovako glasovitim jedinkama i priopćenjima za pučanstvo, iz kojih kulja skrb za sopstvene interese, već dugo iskivaju lijesove za multikulturalnost Hrvata u ovome gradu… Teško nogama pod ludom glavom (narodna izreka)!

OSTAVITE KOMENTAR

66 + = 75

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: