Život i smrt Grge, sina jedinca

Nije da su se Andrija i Marta štogod baš znali, al tako je vrime bilo da se nije moglo vinčavati sa sirotinjom ako si bijo iz gazdačke familije,tako su se uzeli i Andrija i Marta ,a da se maltene nisu redovno ni poznali. Udajom je Marta u kuću donela oko pedeset lanaca zemlje dok je Andrija od baće dobijo oko dvisto lanaca i tako su lipo oni spojili gazdašag.

Imali su svega, i mašinu vršalicu i prvi traktor i limuzinu su prvi imali i imali su jednog sina, Grgu.

knjiga 2

Rodila bi Marta još dice, al doktori su joj kazali da je zdravo velik  rizik ako rodi još koje dite, kazali su joj da mož na njezinu odgovornost jel ako ostane trudna mož umrit. I tako je u njevoj avliji i po ledini trčkaro mali Grgo. Kako je Grga raso tako se baćo njegov sve više ponosijo sa njim, vodjo ga i u mijanu i na vašar, sav svit mu je bijo njegov Grgo.

Kad je Grgo završjo osnovnu škulu  baćo je dao dva jutra zemlje nikom fiškalu i Grgo je bijo upisan da uči vojne škule. Krenijo je Grgo, al nije dugo išo u škulu i manijo se, nimu je išla ne toliko škula koliko disciplina, na koju razmaženi Grgo nije naviko ama ni koliko je crno pod noktom.

Kad je baćo to čuo nimu baš bilo drago, al kaže on Grgi „Aj ti na salaš, ti si sad naučijo tamo za te dvi godine bar komandovati. Ja sam već omatorijo a triba držat kajase i kandžijat ove naše radnike da nekažem neradnike, furtom bi nika prava …eeeeeee neće moć triba nji zauzdat !!! „

Grgo ku da se ponovo rodijo, tako je zdravo bijo ponosan da nije znao ku čovik ni ić već se šepurijo kugud pava kad rezguje. Svaki dan je koga tiro kući od radnika i dovodijo druge, no bilo je i oni koji su bili dobrim mudriji od Grge, pa su lipo sa njim i furtom ga falili , a Grgo nji onda sa njim u mijanu.

I sve većma je Grgo bijo u mijani, bać Lozija birtaš je i volijo da mu ovaj dođe u mijanu jel je ostavljo novaca i novaca i njemu i svircima a i kojkakim „divojkama“.

Najvećma bać Lozija nije volijo kad se Grgo potuče jel kad ovi oko njega što su bez razloga išćušaju čovika, samo ako ji pogleda . Doduše jesu dolazili žandari, al nisu nikad nikog išibali od Grgine bratije, a kamoli Grgu jel Grgo je imo advokata koji je misečno dobijo platu od bać Andrije a i njev sluga je uvik petkom nosijo advokatu u varoš mesa i sira i još kojčega sa salaša.

Jedared kad su Grgo i njegovi pajtaši izboli bricom nike trgovce što su došli na hetiju i svratili ist u mijanu, došli su žandari. Došli su kaki je red, al Grgo okružen ovima njegovima veli njima “ Vi pišite al ima ko će i brisati, a ti mali!!! Drekne na jednog od žandara. Ko je tebi davo da budeš žandar? Pogledaj se kugud trkačko pile si ,ajde biž mi s’očivi“

Išle su tako: nedilje, miseci, godine.snaš Marta je umrla, a bać Andrija i Grgo su ostali sami brez ženske ruke. Bać Andrija već ostarijo i prosvitlila mu se pamet da je zdravo razmazjo ovog njegovog, ali nimu više mogo zapovidit ,pa je počo i plakati jel malo pomalo odvađalo se od gazdašaga. Radnici njim maltene nisu ni dolazili više najvećma zbog Grge, a gazdašag propada ni avlija njim više nije bila kugud kadgod a vamo i advokat i doktor kojeg su plaćali počeli iskati sve više, posebno advokat jel borme tribalo je za Grgu i „podmazati“.

Jedared sidi Grgo pijan ku zemlja dvojca sa njim i nika frajla što ga po ko zna koji put odžepovala pa posli dilila sa Grginim „čuvarima“, side u mijani i gledi Grgo na jedno oko i merka nikog čovičuljka što je ušo u mijanu i sijo ist, gospodin čovik u šeširu sa uglancanim cipelama i zlatnim satom što je visijo mu sa prsluka.

Taki pijan ustane i veli ovim njegovima  „ saću ja prigledat ovog prcopivca“. Dođe on batrgajući čoviku za astal , onaj čovik mirno ide a Grga njemu veli“ Ti!! Ajde ustani i marš iz mijane !!!“ „Oprostite? Meni govorite“- veli taj čovik, sasvim mirno. „Ne nego tvojoj nani „-veli Grgo i namigne njegovima, a ovi se cirikju ku da suludi. Grgu iznervira što je ovaj čovik taki miran i što uopšte nehaje za njega. Razbisne se Grga keči astal , izvadi bricu i krene da će ubost čovika. Ovaj čovik ku mačak skoči izvadi revolver i pukne u Grgu,pogodijo ga direktno u srce. Poskakali ovi Grgini al ovaj drekne „U ime zakona,stoj ili pucam !!! „

Mijana se ispraznila, došli žandari i čim su upali stanu mirno i salutiraje ovom malom što je ubijo Grgu. „Gospodine naredniče! Podnarednik Nađ, stojimo Vam na raspolaganju! „Ništa momci, dovedite onu dvojicu što su za onim stolom i neka nose njihovog pajtaša napolje, kupe se muve“

Bać Lozija se digne iza šanka i pogleda, ovaj mu veli“donesi mi jednu rakiju“. Dono bać Lozija i kad je došo, ovaj mu naredi da sidne i izvadi legitimaciju i veli „ja sam onaj žandar ono trkačko pile, samo od lani radim u civilu kao agent. Nebih pucao da nije nožem krenuo na mene“

Grgu su na koli odneli na salaš, bać Andrija je zvao advokata al ovaj nije tijo ništa jel nije bijo plaćen redovno maltene odkad je snaš Marta umrla.

Nije prošlo dugo umro je i bać Andrija, gazdašag su polak razdilili rodovi kojkaki a polak su na ravne časti razdilili doktor i advokat.

 KOMENTARI

  1. Đuro kaže:

    Uvek aktuelno…danas ovakvih sinova kolko hoćeš (ili nećeš).

  2. Višnjevčanin kaže:

    Ponovo nas je Gornjak prijatno iznenadio dobrom pričom. Iako većina nas živi u uverenju da život na ovim prostorima teče mirno kao ravničarska reka, stvarnost nas ponekad demantuje. Kao u ovoj noveli, junak tragičnog događaja najčešće sam „kreira“ svoju sudbinu.

OSTAVITE KOMENTAR