Život u najlepšoj gradskoj palati

Kada čovek uđe u raskošnu palatu Likovnog susreta i prošeta prostranim sobama i hodnicima ovog zdanja, teško mu je da zamisli da je to nekada bio nečiji dom. Porodična kuća sa kuhinjom, spavaćom sobom, dvorištem i još mnogo soba koje savremeni Subotičani ne mogu da projektuju u svojoj mašti kao funkcionalan prostor.

Sigurno je da je bogati svet onoga vremena znao kako da napuni svoje velike kuće, na žalost, ni jedan enterijer nije opstao da nam dočara stanovanje u prvoj polovini 20. veka. Što zbog burnih vremena, što zbog činjenice da u jednom momentu mnogima stari nameštaj više nije bio MODERAN.

Ostaje nam da tragamo za starim porodičnim fotografijama i tako otkrivamo zaboravljene detalje uređenja stambenog prostora, pogotovo onog na kome se nije štedelo.

1920-god

Ferenc Rajhl koji je podigao palatu za sebe, nije dugo uživao u njoj. Kažu da je bankrotirao i odselio, mada oni koji istražuju njegovu biografiju, kažu da to verovatno nije tačno, jer postoje podaci koji govore da on već po odlasku iz Subotice, ima velike narudžbe za poslove u Segedinu.

Posetioci ovogodišnje „Noći muzeja“, imali su priliku da vide ostatke ostataka nameštaja koji je nekada služio ovoj palati i mnogo više toga na fotografijama koje su pripadale porodici koja je tu živela tridesetih godina.

Ljubica i Aleksandar Gavanski, bili su mladi ljudi koji su živeli na visokoj nozi, sudeći po onome što pokazuju slike.

trpezarija

Kamin u sobi za bilijar

kamin-u-sobi-za-bilijar

Stara subotička porodica Gavanski

gavanski subotica

Veliki salon

veliki-salon

rajhl palata enterijer

na-prozoru

lodje

Ovako velike kuće, zahtevale su poslugu.

Služavka Micika

posluga

Subotica, 30ih

subotica-30s

Posle II sv. rata, ova kuća je postala javna zgrada. Muzej pa likovna galerija.

DEVETI-LIKOVNI-SUSRET-SUBOTICA-1970

likovni susret

palotaKOMENTARI

 1. Mister No kaže:

  Koliko li je stajalo grejanje ovakvog zdanja u zimskom periodu?

   

 2. Loš Đak kaže:

  E, a onda su došli Partizani …

 3. Petar.SU kaže:

  Kako je lepo videti ovaj retro stil. Svaka cast na slikama. 🙂

 4. srbenda iz b.topole kaže:

  Zna li neko  uopste koliko bi kostala gradnja ovakve kuce  danas .. Pod predpostavkom da se nadje projektant , majstori,  namestaj iz te epohe … itd.. itd

OSTAVITE KOMENTAR