Životna sredina žrtva čovekovih potreba i navika

Prema zvaničnim informacijama objavljenim ovih dana, Subotica je najzagađeniji grad u Srbiji. Ovo stanje je u najvećoj meri posledica velikog broja automobila na našim ulicama, a pre svega velikog broja neispravnih vozila. Vozeći neispravna vozila ugrožavamo ne samo bezbednost u saobraćaju, nego i svoje zdravlje, zdravlje naše dece, zagađujemo vazduh, zemljište, vodu i svu prirodu.

Ulicama našeg grada u ovom momentu se vozi skoro tri puta više automobila nego 1995. godine, pa čak i da su sva ova vozila potpuno ispravna, a jasno je da nisu, i onda bismo udisali zagađen kiseonik, samo u manjoj meri.

Na žalost, mnogi još uvek pokušavaju, ali i uspevaju, da registruju svoje vozilo iako su svesni da ono ne ispunjava odrebde zakona o tehničkoj ispravnosti vozila. Rezultat toga je i emisija velike količine štetnih gasova, kao što su azotni oksidi, sumpor-dioksid, ugljenikovi oksidi, teški metali itd.

Visoke koncentracije zagađenja izražene su u svim velikim ili većim gradovima u svetu, te je samim tim jasno da je ovo globalni a ne lokalni problem. Ono što mi možemo da učinimo jeste da pokušamo, što je više moguće, svesno da donosimo odluke. Smatramo da ključnu ulogu u ublažavanju negativnih posledica zagađenja imaju agencije za registraciju vozila, odnosno tehnički pregled, koje bi morale striktno da poštuju sve propisane zakonske odredbe, a inspekcije da ih još strožije kontrolišu. Takođe je potrebno da saobraćajna policija pojača kontrolu tehničke ispravnosti vozila na ulicama i da se automobili koji ne zadovoljavaju propisane ekološke norme isključuju iz saobraćaja.

Politika lokalne samouprave u Subotici da se što pre završi izgradnja Y-kraka i da se na taj način izmesti teretni saobraćaj iz urbane gradske sredine, kao i da se širi mreža biciklističkih staza, pokazuje visoku zrelost sadašnje vlasti i nameru da se višedecenijski problemi konačno reše.

Ono što još uvek nedostaje u našoj zemlji je subvencionisanje kupovine električnih automobila i njihova integracija u svakodnevnom životu, kao i izgradnja što više mesta za električno punjenje vozila.

Zeleni Subotice osim stalnih apela i sami daju svoj doprinos očuvanju zdrave prirodne sredine svojim akcijama čišćenja i ozelenjavanja grada, uklanjanja otpada sa divljih deponija, sprečavanja zagađenja podzemnih voda, zemljišta itd.

I ovoga puta pozivamo sve građane sa razvijenom ekološkom svešću da svako za sebe, ili zajedno sa nama, pruže maksimum u očuvanju naše životne okoline.

 

 

Gradski odbor Zelenih SuboticeKOMENTARI

  1. Sofronije kaže:

    E ovako – jedan AIRBUS zagađuje više jednim letom nego sva vozila u Subotici, e sad koliko letova imamo, pa ona gamad koja nas kemtrejlsima truju i zagađuju okolinu ? I sad na našu svest neko apeluje ? Ajte molimvas…

  2. Salamander kaže:

    Za razvoj ekologije potrebna su sredstva koje građani uglavnom nemaju, a što se tiče gradskih vlasti oni prave konstantne greške što se tiče javnog prevoza i to nije počelo danas – ko nam je ukrao tramvaj? Što se tiče bicikala ne može 300 metara staze da reši ekološki problem, a u međuvremenu se zahteva da kupujete karte za prevoz kako bi dobili putni trošak od poslodavca na koji imate zakonsko pravo. Gas za grejanje ima preveliku cenu ako se uporedi sa ekološki neprihvatljivim sistemima samo da bi se napunili džepovi političara i da ne nabrajamo ostale razloge globalne politike. Što se tiče automobila koji zagađuju rešio bi se taj problem da ljudi imaju pristojna primanja dovoljne za dobar život jer niko ne bi vozio automobil star 30 godina ako ima para za nov. Treba i da dodamo da paljenje strnjike i lišća u gradu i okolini isto tako ne doprinosi smanjenju zagađenja, a tu se kao ne zna ko je kriv jer nemamo službu koja bi to kontrolisala? Ima još dosta toga ali ne vredi jer niko u ovoj državi nema interesa da reši ove probleme – upitajte se zašto?

  3. Ana kaže:

    Šta misliš, predsedniče zelenih, da svaki subotičanin kupi Golfa VI kao ti i da tako rešimo problem zagađenja u Subotici? Baš bi bilo lepo.. Samo, moraš nam reći kako.

OSTAVITE KOMENTAR