Znamenitosti Subotice ceo vek na poštanskim markama

Otvaranjem izložbe poštanskih markica u holu Otvorenog univerziteta i promocijom knjige Ljudevita Vujkovića Lamića obeležava se 100 godina od osnivanja prvog filatelističkog društva u Subotici.

Gradska kuća, sinagoga, grb Subotice, kruna „Dužijance“, Ivan Sarić sa svojim avionom, Bunjevke u narodnim nošnjama, čaplja sa Ludaša, životinje iz ZOO vrta na Paliću… Znamenitosti Subotice 22 puta ukrasile su poštanske marke tokom proteklih stotinu godina.

RTV

Sve njih u svojoj zbirci, koja broji oko 5.000 poštanskih markica, ima Ljudevit Vujković Lamić, koji je u holu Otvorenog univerziteta priredio izložbu povodom veka filatelije u Subotici.

„Sve o Subotici mi je najdraže. Da li to bila poštanska markica koja je bila izdata da bi se sakupio novac za podizanje Spomenika žrtvama fašizma ili bilo koja druga, skupa ili jeftina – meni je samo važno da je to markica Subotice“, kaže filatelista Ljudevit Vujković Lamić, autor izložbe poštanskih markica koja je otvorena u holu Otvorenog univerziteta u Subotici.

RTV

Ljudevit Vujković Lamić živeo je u sedam država, a da ni jednom nije promenio adresu, kao što ni njegovu ljubav ka filateliji, tokom svih tih godina, ništa nije moglo da nadmaši.

Njegov otac, po kome nosi ime, bio je među osnivačima Društva filatelista „Bačka“ koje je nastalo pre stotinu godinu. Ljudevit je pre 56 godina postao sekretar Društva filatelista na severu Vojvodine. Iako je ono ugašeno pre 27 godina, on još uvek pamti sve, a ima čak i njegov pečat.

RTV

„Pričao mi je otac da sam imao svega tri ili četiri godine kada mi je dao pincetu i pokazivao mi kako se marka stavlja u album, a od 1. avgusta 1950. Godine član sam Udruženja filatelista „Bačka“ – kaže Ljudevit Vujković Lamić, s ponosom pokazujući člansku karticu Udruženja.

Pored izložbe poštanskih markica, Ljudevit Vujković Lamić, napisao je i izdao knjigu pod nazivom „100 godina hronologije filatelije u Subotici“.

RTV

U njoj je, između ostalog, zabeležio da je prva poštanska markica sa znamenitostima Subotice izdata 1971. godine, a da je na njoj predstavljena ikona svetog Dimitrija koja krasi pravoslavnu crkvu u subotičkom naselju „Aleksandrovo“.

Takođe, tu je ovekovečeno da je 1983. godine crtež učenice Vesne Paunković, a 30 godina kasnije i crtež učenice Rite Kavai, izabran za poštansku marku „Radost Evrope“.

RTVKOMENTARI

  1. Arhitekta kaže:

    Malo fali u tekstu, dokle je izložba otvorena?

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 1 =