Znate li za GOROCVET?

Botaničari sa severa Bačke zabeležili su da je GOROCVETA nekada bilo na mnogo više staništa na području Subotičko-horgoške peščare i Selevenjske pustare, ali je sa nekih već odavno iščezao. Početkom prošlog veka, pa i kasnije, gorocvet je u ovo prolećno doba cvetao kod Bačkih Vinograda, na obodu istočne lesni Ludaškog jezera, u Horgošu pored pruga za Segedin, Hajdukovačkoj šumi i još nekim mestima.
Gorocvet ukrašava sve manje lokaliteta ne samo u Vojvodini, nego i na širim prostorima u regionu centralne i istočne Evrope.

Adonis vernalis (gorocvet)

Stručnjaci podsećaju da je gorocvet bio široko rasprostranjen, ali da se zadržao i javlja se u izolovanim fragmentiranim populacijama, posebno zbog toga što je ova vrsta populacije izložena većem riziku lokalnih uticaja, kada se fizički uslovi staništa menjaju ka nepovoljnijim. Zbog dugotrajne eksploatacije i razvoja poljoprivrede, područja rasprostranjenja gorocveta se gotovo na čitavom arealu konstantno smanjuju. Glavni faktori ugrožavanja staništa su preoravanje stepa, prisustvo stoke, erozija, zagađenja poljoprivrednim hemikalijama i seča šuma.


Po imenu gorocvet moglo bi se reći da je bliskiji brežuljcima i planinskim predelima, međutim opstaje i u ravnici na peskovitim staništima i sušnim livadama. Biolog Jožef Gergelj iz Sente potvrđuje da je kod Velebita jedno od najmasovnijih staništa gorocveta, gde su načinjeni ovi snimci, ali da gorocveta nadomak Kapetanskog rita ima i na drugoj strani u okolini Malog Peska i Malih Pijaca. Procvetao je i kod Čudotvornog bunara, izvora termalne vode za Kanjišku banju.
Od 215 vrsta biljaka popisanih u Crvenoj knjizi flore Srbije, s detaljnim opisima biljaka i njihovih staništa, kao prirodne retkosti stavljene su pod najstroži režim zaštite, a gorocvet se ubraja među najugroženije vrste uz Pančićevu omoriku, rosulju, banatski božur, srpsku ramondu i zlatni ljiljan.

Gorocvetu je ime pozajmio lik iz grčke mitologije, lepi lovac Adonis, a kako cveta od marta do maja, jedan je od vesnika proleća, pa je po tome dobio latinsko prezime vernalis (prolećni).

 

DnevnikKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR