Žolt Kavai, od drveta pravi umetnost

Za Žolta Kavaija iz Subotice stolarija nije samo zanat. Zahvaljujući intarziji, tehnici uklapanja komadića drveta u parket i druge predmete, stvara prava umetnička dela.

kavai

Žolt je treća generacija stolara i kako kaže, u školu je išao samo da bi dobio diplomu, a sve što zna naučio je od oca i dede.

– Već sa 12 godina sam brusio parket i učio tajne stolarskog zanata – počinje priču Kavai. – Zanat me je odveo u Crnu Goru, gde sam radio na uređenju vile "Gorica" i tamo sam prvi put video šta se sve može uraditi pomoću intarzije. Mogu reći da sam se zaljubio u nju na prvi pogled i počeo da je koristim.

Od alata koristi cirkular i trakaste pile, kojima seče komadiće različitih oblika i dimenzija i onda ih komponuje u crtež, koji je prethodno sam zamislio i nacrtao.

Do pre nekoliko godina, posla je bilo dosta, ali kako je besparica zakucala na vrata, malo je onih koji se odluče da im prostorije krase dekorisani parket i nameštaj.

– To je prvenstveno zbog cene, ljudi misle da je skupo, ali greše, jer je kvadrat parketa srednjeg kvaliteta 25 evra, plus 14 evra košta postavljanje, dok je kvadratni metar intarzije sa svim troškovima 45 evra – objašnjava Kavai, dok nam pokazuje kako pravi delove za ukrase za stepenište.

– Za održavanje je potrebna samo vlažna krpa, kao i svaki parket i intarzija godinama gubi sjaj, ali može se obrusiti i ponovo izlakirati – dodaje Kavai i napominje da u praksi za to nema potrebe bar petnaestak godina.

Iako ima ponude da radi u Americi i Švedskoj, te prilike će zasad odbiti jer radi na uređenju porodične kuće, u kojoj živi sa suprugom Tindom i ćerkama Ritom i Renatom.

– U kući neće biti nijedan kupljeni komad nameštaja, sve što je do sad urađeno, od prozora, vrata, zodova s pozlatom, kupatila sve je Žolt sam uradio sa svojim zlatnim rukama – ponosno će supruga Tinde. – Parket će biti nešto posebno, u njega će utkati svu svoju maštu i veštinu. Jedva čekamo da bude gotovo.

kavai zsolt

ĆERKE UMETNICE

Žolt je treća generacija stolara, a umetnički talenat nasledile su i njegove ćerke Rita i Renata. Rita (11) autorka je najlepše poštanske marke i kao pobednica na konkursu koje je raspisala "Pošta Srbije" nagrađena je putem u Ženevu.

 

NOVOSTIKOMENTARI

 1. Goga kaže:

  PRELEPO!!!

   

 2. rax kaže:

  lepa vest, izuzetno lep rad, zelim mnogo uspeha u daljem radu i da ode negde, gde ce se ovo i nagraditi.

 3. Anonimni kaže:

  Csodálatos,gratulálunk.

 4. Branko kaže:

  Postovani kako da nadjem telefon majstora Žolta Kavaia

OSTAVITE KOMENTAR