Zoo vrt nastavio u dobrom tempu

U predhodnih par godina bili smo svedoci činjenice da najveće promene i najbrži razvoj beleži zološki vrt na Paliću. Nakon izgradnje avijarijuma za ptice, "Savana sa terase" kod žirafa, rekontrukcija niza kaveza ali i razvoja prihvatilišta za divlje životinje, Zoo vrt je i ove godine nastavio sa radovima na uređenju kako bi prostor na kome se nalazi što više prilagodio i posetiocima i stanarima vrta. Ti radovi ne spadaju u "velike", ali su itekako vidljivi jer nakon svakod odlaska u Zoo vrt, posetilac može da uoči promene i to uvek na bolje.

Most – vidikovac
Prošle godine je započet most-pasarela na zapadnoj strani Vrta, kod jelena lopatara i bivola koji je tada imao dva početna dela, sada je spojen u jedan. Ukupna dužina je preko 150 metara i širina 2,5 metra. Sa obe strane je moguć prilaz sa dečijim kolicima i za posetioce sa posebnim potrebama. Na sredini je proširenje u vidu terase i odmorišta. Ova pasarela sada omogućava “kružni tok“ posetiocima koji se ne moraju vraćati istim putem. Životinje su odlično primile inovaciju, naročito lopatari koji se u vrelim danima smeštaju u hlad ispod mosta. Pasarela omogućava najdirektniji kontakt sa životinjama koje su vrlo pitome. Ovaj mali projekat je prvi pokušaj da se posetiocima omogući ulaz u prostor gde su životinje, što je moderna koncepcija zooloških vrtova Evrope.

Slika
Foto: ZOO vrt

Novi vodoskok
Kod labudovog jezera realizovan je novi vodoskok, koji pored estetike, ima ulogu osvežavanja vazduha ali i obogaćivanja vode jezera kiseonikom, sto će samu vodu jezera činiti i bistrijom. Osim crnih labudova na ovom mestu bolje se videte i drugi stanari, žabe, kornjače i crveni šarani.

Slika
Foto: ZOO vrt

Za primer
Penzioner Kovač Mihalj, inače farbar po profesiji, ponudio se zoološkom vrtu da izvrši završno farbanje stepenika kod žirafa i to volonterski. Zaštita drvenarije će biti izvršena najkvalitetnijom lazurom za spoljašnje uslove iste mahagoni boje kao što je i original. Ovakva vrsta farbe obezbedit će višegodišnju zaštitu atraktivnog stepeništa.

Slika

Foto: ZOO vrtKOMENTARI

 1. Dragan kaže:

  Poštovani,

  nakon pazljivog pregledavanja vesti o desavanjima na Paliću biću slobodan da iznesem svoja zapažanja o "investicijama na Paliću".
  Prve najave da će Palić postati mondensko turističko mesto i izrada master plana desila se pre 4 pune godine 2006. Nakon toga mnogo priče, jeftinih političkih poena, maketa, nacrta :veliki park, ženski štrand, banja pa kanalizacija itd da ne nabrajam redom. Ali nacrti i priče su jedno a dela drugo, činjenica je da aktuelna vlast i svi koji su uključeni oko palića nisu u stanju da okreče ono što je postojalo na Paliću a investicije u rekonstrukciju velike terase i sve ostalo što se uradilo su kap u moru. Ja živim u 43 Novoj ulici (ulica je odmah paralelno sa solunskom koja je u master planu a čitav taj kvart nema , rasvestu, kanalizaciju , asfalt, gas, vodu. U celoj ulici raste korov, leti se širi miris septičkih jama koje su se ove godine zbog velikih kiša često izlivale. Složićete se da nema visokog turizma kad pored banje prolazi cisterna za pražnjenje septičkih jama koje su od buduće banje udaljene 350m – 400m. Što je još tužnije zbog blizine jezeru u tom delu oko 43 nove su nikle privatne vile(vila Madams , vila Aleksandar itd.) koje prezentuju turizam na Paliću. Zbog svega navedenog ostaje nam da pratimo makete i crteže slušamo izjave političara šta bi kako trebalo da izgleda u budućnosti a da nam u stvarnom životu pored "projektovane banje prolaze cisterne sa čuvenim natpismo CREINA(naravno slovenačke proizvodnje. Mislim da bi o napred iznetom trebalo upoznati i potrencijalne investitore iz slovenije jer su upravo napred pomenute cisterne slovenačke proizvodnje , ubeđen sam da oni vrlo dobro znaju za šta su namenjene u njihovoj zemlji(izvlačenje oseke u tovu svinja) ;)

 2. djomla kaže:

  Lično, slažem se sa 90% vašeg teksta. Sve sem za korov koji raste u vašoj ulici. Ipak su za to odgovorini samo građani, vlasnici parcela a ne grad. Zamislite kada bi grad doneo uredbu da napalćuje kazne svima koji ne održavaju svoje parcele, i tu uredbu još sprovodi kako treba. Pa to bi izazvao taka protest, jer bi ljudi to shvatili kao još jedno "čerupanje" od strane gradske vlasti, a niko to nebi shvatio kao dobar potez za dobrobit svih. :)

  Da se razumemo, Palić je pao najniže. Svakom kome to nije jasno neka se u podne prošeta jezerom i neka izbroji ljude koje usput sretne. Broj je manji od broja prstiju na dve ruke. Voda? Pa to je stara i izlizana priča.

 3. coyote kaže:

  Pa kako smo brinuli o njemu prethodnih 100 godina, takav nam je sad. Za ceo 20. vek nije uspela da se izgradi kanalizacija, nismo bili u stanju cak ni da odrzimo ono sto smo nasledili a za to je kriva i ova i predhodne vlasti u poslednjih 100 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 7 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: