Zoo vrt postaje najsavremeniji prihvatni centar za životinje

Zoološki vrt na Paliću sledeće godine imaće jedini i najsavremeniji prihvatni centar za životinje u Srbiji.

 

U Zoološkom vrtu potpisan je Ugovor o izgradnji objekata za prihvat divljih životinja između direktorke Zoo vrta Helene Sagmajster i direktorke republičkog Fonda za zaštitu životne sredine Željke Jurakić, na osnovu kojeg će biti finansirana izgradnja četiri objekta za ove namene. Kako je precizirano, ukupna vrednost ugovora je 48 miliona dinara, deset odsto sredstava obezbediće Zoo Palić, a ostatak Fond za zaštitu životne sredine.

 

Izgradnja aviarijuma 2008. godine

 

Kako je istakla direktorka Fonda Željka Jurakić, na ovaj način republika Srbija sistemski rešava problem smeštaja životinja koje su povređene u prirodi, zaplenjene prilikom sprečavanja nelegalne trgovine ili šverca, odnosno ukoliko su bile nelegalno i neadekvatno držane.

 

„S obzirom na to da je Srbija pogodno tlo za tranzit egzotičnih životinja, ovim rešavamo veliki problem iz prošlosti. Prilikom ranijh zaplena ili oduzimanja životinja, o njima se brinulo na krajnje neadekvatan način“, rekla je Jurakićeva.

 

Direktorka Zoološkog vrta Sagmajster precizirala je da će biti izgrađena četiri objekta u kojem će biti smeštane zveri, reptili, ptice i primati.

 

„Zoološki vrt na Paliću je i do sada, tačnije od 2004. godine, bio prihvatno stanište za takve životinje, a ovim se briga njima podiže na znatno viši nivo i, što je najvažnije, ispunjavaju zakonske norme republike Srbije“, rekla je Sagmajster.

 

Potpisivanju je prisustvovala i članica Gradskog veća Subotice zadužena za oblast komunalnih delatnosti i zaštitu životne sredine Suzana Dulić, koja je podsetila da Zoološki vrt na Paliću postoji već 60 godina, ocenivši da je Zoo vrt na Paliću odavno „prerastao nivo grada“, te da ima „pokrajinski i republički značaj“, o čemu govori i današnje potpisivanje.

 

Od 2004. godine do danas u Zoološkom vrtu na Paliću bilo je smešteno više stotina životinja povređenih u prirodi, zaplenjenih na granici, ilegalno unetih ili oduzetih životinja koje su držane u nelegalnim uslovima. U sklopu ovih aktivnosti, a kroz realizaciju prekograničnog projekta, izgrađen je i jedan od najvećih avijarijuma u zemlji, u kojem se smeštaju velike ptice.

 

Izvori: RTVKOMENTARI

 1. Stein kaže:

  Nije li ovde neko malo pobrljavio sa datumima? Sveže vesti iz 2008? … 🙄

 2. djomla kaže:

  Nije, to je slika radova na aviarijumu iz 2008. godine kao primer izgradnje u Zoo vrtu od 2004. godine od kada je postao prihvatni centar za životinje. U poslednjih 8 godina, mnogo toga se izgradilo u Zoo vrtu, a današnja vest je samo nastavak dobre prakse razvoja.

  Sada je u planu izgradnja četiri nova objekta za koje ne znao ni gde će se tačno nalaziti ni budući izgled.

 3. sima kaže:

  Projekti za gore navede objekte su u proceduri.

  Što se tiče projekata oni su obimni i ako ih izvođenje isprati biće to veliki plus (po meni) za ZOO VRT PALIĆ.

  Projekti obuhvataju: objekat za smeštaj papagaja, objekat za smeštaj primata, izložbeni prostor reptila (uz postojeći objekat – proširivanje), objekat za smeštaj migracionih vrsta, objekat za pingvine sa bazenom, filtracija bazena za foke. 

  Imao sam uvid i u građevinske projekte za koje mogu reći da u potpunosti prate dosadašnji izgled zoološkog vrta. 

 4. djomla kaže:

  sima, hvala na informacijama.

OSTAVITE KOMENTAR