Zorka – polje betona i armature

Hemijska industrija Zorka je osnovana 1904. kao filijala matične firme iz Budimpešte – KLOTILD. Uprava Klotilda je imala u kombinaciji i Sombor i Baju ali je odabrala Suboticu jer su gradske vlasti besplatno ustupile 17 jutara zemlje za izgradnju pogona. 1938. godine pogon za proizvodnje plavog kamena premešten je u Šabac i on radi kao filijala subotičke fabrike.

.

Razglednica iz 1910. godine

Slika

Vek i par godina kasnije, situacija je vraćena na početak.

.

Grede, cigle, kamen, čelik, gvožđe, bakar… sve što je moglo da se ukloni, uklonjeno je. Od pogona, mašina, krovova, cisterni, zidova do puteva i pruga – sve sem jednog tornja, trafostanice i ulazne porte. Od 110 000 m2 fabričkog kompleksa pod krovom od Zorke je ostalo samo polje porušene armature i betona, ali i velika količina gipsa, pirita, sumpora i ostalih nečistoća koji čekaju narednu fazu – fazu sanacije.

.

2010. godina – tokom rušenja

Slika

Slika

danas… polje ruševina deluje izuzetno depresivno.

Pirit (lažno zlato) se upotrebljava za proizvodnju suporne kiseline

Upravna zgrada izrađena na temeljima skloništa

BazenKOMENTARI

 1. mislilac kaže:

  Jako tužno! Od rada u toj fabrici, živelo je 5000 građana, a ove ruševine su rezultat rada Victoria grupe, jedne od naših vodećih kompanija.
  Perspektivno, nema šta!

 2. djomla kaže:

  (Ne)kreativni haos

 3. Karoly kaže:

  Pa mislioce jesi ti normalan,100 godina nas truju,raduj se sto nema vise hemijske industrije.

 4. Radnik kaže:

  Da nebude zabune, nema veze uništenje Zorke sa VIKTORIJA GROUP, Zorku su uništavali polako i planski, a dotukao je Petrović Duško, aferom sa đubrivom, kada je tonu kupovao za jeftinije, nego sami džakovi u koje se pakovalo ! Pošto je bio igrač Mihalja Kertesa, za kaznu je premešten za načelnika carine severnobačkog okruga… Sva dešavanja posle toga, su samo posledica ove krađe, koja je dotukla Zorku…

 5. Grafičar kaže:

  Sve je korektno napisano i uslikano. Ipak zamolite LANSKOG da priloži slike i iz tridesetih godina kada ova fabrika nije trovala grad. Postoje slike iz kruga ZORKA kada je direktor i uže rukovodstvo sa porodicama stanovalo u strogom centru. Ispred fabrike bio je ŠOR gde su izgradjene kuće u nizu za radnike. Kao i iza fabrike u pravcu severo – istok koje kuće neke od njih i sada postoje. Vezano za turizam pogledajte crno-bele slike o jezeru, istina voda je bila kiselkasta, ali smo se kupali, okoli stogodišnja drveća, vrbe i večik uređen park. Moji preci bili su zaposleni, ali tvrdim da do 50-tih godina ZORKA nije trovala grad, Aleju MT.

 6. Lansky kaže:

  Uskoro ću postaviti zanimljive fotografije starog jezera i parka na Zorci, kao i prostora oko kasarne.

OSTAVITE KOMENTAR

24 + = 30

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: