Žuržin: Zelene tehnologije su budućnost

Jovana Žuržin direktorka Odeljenja za komunikacije i odnose sa državnim institucijama, preduzeća Simens u Beogradu, kaže da je dodeljivanje nagrada na temu EE, održivog razvoja, transportna od izuzetnog značaja. Za naš portal ona objašnjava da je ideja Simens "Press awarda" je edukacija na teme koje oni smatraju  izutetno značajnim za funkcionisanje savremenog društva.

– Zelene tehnologije, održivi saobraćaj, energetska efikasnost, infrastruktura su teme o kojima mislimo da treba da se piše više, a  u medijima vidimo svoje strateške partnere i saradnike na ovom projektu, da informišemo javnost i otvorimo teme koje su bitne za savremeno čovečanstvo i društvo.
Četvrtu godinu za redom odrganizujemo takmičenje i ove godine smo odlučili da obiđemo Beč iz nekoliko razloga. "Posetili smo "Simens sity" koji se nalazi u energetski efikasnoj zgradi, gde smo se upoznali sa najsavremenijim tehnologijama u okviru pametnih zgrada. EE i ušteda energije u zgradama je od izuzetnog značaja jer su jedne od najvećih potrošača, a bitne su i u proizvodnji. Konkretan primer je fabrika Simens u Subotici gde se 20 odsto energije štedi i tu energiju korostimo u druge svrhe i procese. Pored toga, ovakav sistem je implementiran u fabrici Fijata u Kragujevcu i drugim mestima. Energetska efikasnost je bitna i svi treba da radimo zajedno. Druga destinacija, je bila Simens mobiliti  fabrika gde smo se upoznali sa rešenjima za moderan saobraćaj. Simens u ovoj oblasti nudi rešenja kada je reč o lakom prevozu, tramvajima, metroima… Važno je da se pomogne u rešavanju gužvi u saobraćaju, a tu posebno mesto zauzimaju integrisani sistemi. U fabrici  Beču zaposleno je  1200 zaposlenih, a fbrika ima dugu tradiciju od  180 godina. Proizvode se metroi, tramvaji za čitav svet. U subotičkoj fabrici imamo 950 ljudi zaposleno koji svojim radom doprinose   zelenim tehnologijama u svetu. Upravo u toj fabrici se prave vetrogeneratori koji su srce vetrenjača i svaka četvrta vetrenjača u Evropi ima generator koji je napravljen u Simensovoj fabrici u Subotici – zaključuje Jovana Žuržin.Sequence 01.Still003KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR