Žužana Sebenji: Muzika je sjaj u očima učenika

Sa više od pola godine zakašnjenja, profesorki Žužani Sebenji uručena je Godišnja nagrada koju dodeljuje Zajednica muzičkih i baletskih škola Srbije. Profesorki violončela u subotičkoj Muzičkoj školi priznanje je dodeljeno za višegodišnje svestrano delovanje u obrazovanju mladih talenata i nesebičnu ljubav, požrtvovanje, prijateljstvo i znanje uloženo u odrastanje umetnika – što je upravo jedan od najlepših opisa posla pedagoga koji radi sa talentovanom decom.

– Punih 37 godina sam u obrazovanju. Prvo sam 13 godina radila u osnovnoj muzičkoj školi u Kanjiži, a onda sam došla u Suboticu, gde radim sa mladima od pripremnog razreda do kraja srednje škole. Osim toga radim sa tri kamerna sastava i jednim gudačkim orkestrom u nižoj Muzičkoj školi. Upravo to je lepota posla, da nije monoton, nijedan učenik nije isti, uvek je novo i drugačije – ističe Žužana Sebenji.

Veoma je važno da se deci pruži mogućnost da dođu u muzičku školu, vide i dodirnu instrument, čuju njegov zvuk. Kaže da je tako i sama svojevremeno zavolela violončelo. Zbog toga je zahvalna roditeljima, koji su njoj i njenim sestrama Magdolni, Klari i Juditi omogućili da steknu muzičko obrazovanje. Osim Judite, sve su i profesionalno ostale vezane za muziku.

– Muzičku školu upisuju deca zainteresovana za muziku, ali ima perioda kada se zamore. Tada je potrebno malo pedagoške veštine da ih vratimo muzici. Sa mališanima onda pevamo pesmice koje najviše vole, a starijima ponudim različite kompozicije. Onda pratim na šta će im oči zasijati, i tada znam to je ono što će voleti i da vežbaju – otkriva Sebenji.

O profesorima i pedagozima koji pronalaze i razvijaju talenat kod dece retko se govori, iako kasnije pojedini među njima postaju kreatori kulturnog života sredine. Ona je potpuno svesna odgovornosti profesora – kaže da je upijala svaku reč i sugestiju svojih nastavnika i prenosila je dalje na nove generacije. Nabraja nam imena svojih učenika koji su osvajali nagrade na takmičenjima širom zemlje, a koji su ostali posvećeni muzici: Laura Jurić, Milena Radović, Katarina Evetović, Tamara Gršić, Laura Kurina, Hilda Čikoš, Mirela Šefčić, Hilda Čikoš.,, Jedna od njenih bivših učenica ima vlastitu muzičku školu u Mađarskoj, njen učenik Milovan Simić sada je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

– Talenat je važan, ali njihov rad je još bitniji – zaključuje profesorka Žužana Sebenji.

PolitikaKOMENTARI

  1. Mister No kaže:

    Sve bilo je muzika. 🙂

OSTAVITE KOMENTAR