Bazen za radnike jedne subotičke fabrike

Samo nekoliko meseci posle Drugog svetskog rata, avgusta 1945. godine, novine pišu kako radnici jedne subotičke fabrike imaju svoj bazen:

„U dvorištu tvornice traka i čipaka u Subotici, nalazi se betonirani bazen za radnike i njihove porodice. Širok je 6 metara, dug 15 metara i dubok 1 metar. Pored bazena nalazi se tuš, pod kojim se svako istušira pre ulaska u bazen i posle kupanja. Kupačima stoji na raspolaganju deset kabina.Voda u bazenu se stalno osvežava čistom vodom i s vremena na vreme se dodaje izvesna količina hlornoga kreča, kao dezinfekciono sredstvo. Svakoga dana se mogu videti radnici i njihova deca gde se osvežavaju u bazenu. Svakoga dana, a naročito nedeljom i praznikom najveći deo radnika i radnica se ovde kupaju, što je od najvećeg značaja za razvijanje drugarstva u krugu tvornice.“

Iz sačuvanog projekta danas znamo da je taj bazen izgrađen 1943. godine, dakle za vreme rata. Na nacrtu piše da će to biti bazen za kupanje, mada možemo da pretpostavimo da su vlasnici najpre na umu imali vatrogasni tank vode, pa tek onda radnički standard, jer, već naredne godine su u neposrednoj blizini padale bombe. Kako god bilo, zaposleni su dobili nešto što u Subotici još niko nije imao.

U Istorijskom arhivu je sačuvan i projekat za javni bazen pored Gradskog stadiona, takođe napravljen za vreme rata. Stariji se sećaju bazena iza severne tribine koji je kasnije zatrpan. A šta je bilo sa tim radničkim u fabrici čipke „Mladost“?

Ovog maja 2021. godine list „Politika“ otkriva da je on i dalje na svom mestu. Sve ove decenije niko nije proširio neveliko dvorište na račun starog bazena, zbog, recimo parkinga ili nekog novog objekta. Fabrika koja je proizvodila čipke, trake, razne pozamanterije, tekstilne etikete i slične, rekli bi sporedne stvari, imala je stalni razvoj pa je već 1949. dograđivana. Kula sa ulične strane izgrađena je 1954. godine po projektu arh Baltazara Dulića i već tada se pominje manjak prostora za proširenje pogona.

Osnovana 1929. godine na inicijativu akcionarskog društva “Nonenberg i Šodere” iz Nemačke, ova tkačnica tvz “uske robe” radila je punom parom već prvih posleratnih dana kada su mnogi imali muke da pokrenu proizvodnju i dođu do repromaterijala. Prvi naručioci bili su Crvena armija i Jugoslovenska vojska.

Ovo preduzeće nije bilo deo velikih privrednih planova, ali je za “Mladost” uvek bilo posla, što je možda recept za one koji u biznisu ne žele velike rizike i dobitke, već malu ali stabilnu proizvodnju.

Danas u ovoj fabrici boravi ansambl Narodnog pozorišta, dok čeka završetak radova na novoj zgradi. U jednoj od hala održavali su se i rok koncerti, ali ima još onih koji pamte prošlo vreme, tj preduzeće traka i zavesa, pa i taj bazen za koji malo Subotičana zna.

Radnici „Mladosti” koji su razgovarali sa dopisnikom „Politike“, kažu da se samo oni čiji su roditelji ovde radili, sećaju kako su kao deca dolazili ovamo na kupanje. Još šezdesetih godina je prestalo organizovano kupanje u bazenu, međutim, jedna od starijih radnica priznala je da su se ipak još do devedesetih godina radnici, ali samo u drugoj i trećoj smeni, krišom kupali i plivali u bazenu. I posle toga su puštali pomalo vode u bazen, sedeli kraj njega na pauzi i pili kafu.

Foto: A. Isakov (Politika)

LanskyKOMENTARI

 1. Gligorije kaže:

  Fascinantno!!

 2. Kertvaros kaže:

  Ociti primer akumulacije vode za protivpozarne potrebe u ratnim uslovima. Ako vec ne mozes spreciti bombardovanje, onda barem protivpozarnim merama pokusaj da sto vise smanjis mogucu stetu. Sve to zamaskirati kao socijalni doprinos povecanju radnickog standarda je bio imperativ ratnog vremena, jer bi u to i takvo vreme stvar nazvati pravim imenom bilo oznaceno kao defetizam i sve to bi moglo imati jako neugodne posledice za rukovodstvo firme. Da je firma odmah nakon zavrsetka rata krenula punom parom u proizvodnju je do toga doslo najverovatnije zahvaljujuci cinjenici da se radi o “zenskoj fabrici” – jednom preduzecu koje zaposljava najvecim delom zensku radni snagu i ona je nakon rata skoro u punom sastavu bila spremna da nastavi dalje sa svojom delatnoscu. Ja sam u Nemackoj cuo pricu o jednom fabrikantu muske konfekcije (izradjivali su iskljucivo muske patalone na veliko) Vlasnik nije verovao u naciste i njihove “pobede” i predosecao je da ce se sve to zavrsiti onako kako se je zavrsilo. Kao dalekovidi poslovni covek odlucio je da se pripreme za ono sto dolazi posle. Fabrika fotoaparata Leica je imala u to vreme nekakav veliki jubilej i tom prilikom izradila jedan limitirani i numerirani broj zlatnih Lajki, koje su bile skupocene i po materijalu i po kolekcionarskoj vrednosti. On je kupio preko 10 komada, dobro ih konzervirao i zakopao negde na placu svoje firme. Nakon rata vadio ih je jednu po jednu i njima placao repromaterijal iz USA i Engleske i bio jedan od prvih koji se je pojavio na trzistu. Zahvaljujuci i samoj cinjenici da je pretezno zaposljavao zensku radnu snagu odmah je mogao poceti sa produkcijom. Istina za pocetak mu je trebala dozvola za pokretanje preduzeca od okupacionih vlasti, ali jedan mali poklon u vidu zlatne Lajke je resio i taj problem. Slicnih posleratnih primera ima bezbroj sirom cele Evrope. Klasicni kapitalizam je daleko fleksibilniji i vitalniji nego sto to mnogi filozofi i sociolozi pretpostavljaju, odnosno predvidjaju.

 3. Telekinetist (stormwatch) kaže:

  Fabrika Pionir je imala bazen za radnike i njihove familije barem 5x bolji od ovoga. Pored toga slatkisi, sokovi i rostilj su bili veoma povoljni i pristupacni svakom. Zanimljivo da o tom bazenu nikada ovde nije napravljen prilog za sve ove godine.

 4. Igor kaže:

  Živ je Tito, umro nije.

 5. ... kaže:

  Jedan detalj.
  Kamena vaza/česma.
  Ima je na projektu a sačuvana je do danas

 6. Nevaljali_GASTRO_Blogger_naGradeskiprevoz_SUBOTICA kaže:

  Ja sam cesto dolazila kao dete za Suboticu vikendom kod tetke vozom, to je bio za nas poseban dozivljaj. Deo ovog filma sto smo mi kao deca pratili sa prozora je bio Pionirov bazen gde su samo njihovi radnici i deca mogli da idu…To sam uvek gledala zacudjena ko neku drzavnu tajnu sto postoji a Ja nikada necu moci uzivo videti…Raditi u Pioniru je bila posebna cast..Posle ratnog jugoslovonskog moralnog pada kada je pljacka otimanje unistenje postalo napredna stvar u vojvodjanskom drustvu raspao se taj svet i danas kad vidim Pionirov bazen podseca me na to da sagradimo vredne stvari i nesposobni smo zbog TESKOCA koji zivot donese da SACUVAMO…

 7. Telekinetist (stormwatch) kaže:

  @ngbng

  Prisustvo na Pionirovom bazenu bilo je u rangu prisustvovanja skupu tajnog drustva – red, beneficije, povlastice i osecaj pripadanja familiji. Pionirovo odmaraliste na Supetru bilo je najvisi nivo brige o radnicima i kvalitetu zivota. Osamdesete godine ostaju u najlepsoj uspomeni zauvek.

 8. Vasilije kaže:

  Pionirov bazen je zatrpan tereni za fudbal odbojku i rukomet unisteni zahvaljujuci privatizaciji i sad samo mogu da se secaju i da rade dok ne padnu s nogu

 9. Telekinetist (stormwatch) kaže:

  @Atilla

  Ako niste primetili Atila, jedan od samo dva komentara koji pominju bazen, upravo sam napisao ja u toj temi od pre skoro tri godine. Celo detinjstvo sam proveo na tim sportskim terenima Pionira. Legendarne utakmice gde su glavne zvezde godinama bili Skoko i Hudji, ludilo u prepunoj kuglaskoj dvorani u kojoj nije bilo mesta za sedenje osim za sudije, tehniku i trenere kao i letnja zabava na pomenutom bazenu, to se vise nece i ne moze ponoviti a bilo bi tako lepo imati vremensku masinu. Zao mi je klinaca koji isplastificirani djubretom sa tiktoka misle da znaju sta je prava zabava dok gledaju ono tamo sto im se nudi. Imam negde u arhivi sliku bivseg Pionirovog odmaralista na Supetru, bio sam tamo 2016 godine, tacno 26 godina nakon poslednjeg putovanja u Supetar, nisam mogao prepoznati zgradu jer se toliko promenila, ali su distinktivna pokretna spoljna vrata ostala ista.

 10. Pajo Vizin kaže:

  Kada spominjete Pionirov bazen, da se nadovezem. Sa drugovima smo cesto isli bicikama da vidimo kako se ljudi kupaju na bazenu, pa smo odlucili da nekako i mi udjemo tamo.
  Nismo imali nikoga ko je radio u Pioniru, a jako smo zeleli tamo da se kupamo, da i mi budemo deo te ‘porodice’, pa smo smislili plan.
  Dolazili smo u kupacim gacama cak sa prozivke, donoseci u kesama po dve plasticne flase pune vode. Dodjemo do ulaza koji je bio sa strane pruge, polijemo se sa vodom koju smo doneli sa sobom, da budemo mokri i da izgledamo kao da smo pre par minuta izasli iz bazena, i na taj nacin smo uspevali da udjemo neopazeno i uzivamo ceo dan.
  Jednom posle par uspesnih pokusaja, su nas uhvatili i posle toga vise nismo dolazili.

  Inace, stariji su nam pricali da su isli na bazen koji je bio u sklopu fabrike Zorka. Ima li neko informacije o tome?

 11. Trovach kaže:

  @Pajo Vizin…Bas je i meni pao na pamet “Zorkin” bazen. Kasnije je bio zapusten, pa spontano pretvoren u nekakav ribnjak gde su se vidjali retki pecarosi.

 12. Dete Pionira kaže:

  Da… I ja se rado sećam detinjstva i privilegije što sam bila dete Pionira, tj. moj otac je radio u Pionir i imala sam čuvenu propusnicu za ulazak na bazen. I sećam se da smo se umesto kreme za sunčanje mazali kakao puterom. Za zaštitu od sunca nije bio potreban zaštitni faktor. A boja preplanula, nikad lepša. Pa još i miris kakao putera i čokolade……

 13. Zorka 74 kaže:

  Bazen na Zorki je otvoren 1974. godine ali je radio samo to jedno leto. Zatvorila ga je sanitarna inspekcija. Jedan privatnik ga je zakupio 2006. i to je bila labudova pesma. Svoj vek je proveo u funkciji ribnjaka.

 14. Vasilije kaže:

  Nekad bilo sad moze samo da se prica ta vremena vise biti nece nikada

 15. Telekinetist (stormwatch) kaže:

  @Dete Pionira

  Kakao puter je bio glavno sredstvo za suncanje i na Supetru. Svaka familija bi dobila dnevnu dozu kakao putera da nosi na plazu, sa podsmehom smo gledali kako su drugi nosili skupi Coppertone. Mi smo mirisali na kakao i ose su volele da lete oko nas, ipak niko se nije brinuo o preteranom suncanju i osama, svi su uzivali.

 16. Psychokinesist (Lenin) kaže:

  @Telekinetist (stormwatch)
  Gosodine ili druže Telekinetist !?Ne znam koja je svrha,da u zagradi poslije svog niknejma,dopišete ime jedne trollegende ovih i drugih vebstranica.Vi ne vređate,ne omaložavate ostale korisnike tj komentatore i ne “pishete” sa njegovim stilom,osim što i kod vas fale kukice na određenim slovima,pak ne vidim koji karakter zamenjiva slovo “đ”.Da li je samo “d” ili “dj”?
  Ne!Za mene vi niste “stormwatch”.Vi ste “Telekinetist ” i fertik!

 17. amacak kaže:

  “Bazen na Zorki je otvoren 1974. godine ali je radio samo to jedno leto.”

  ako govoriomo o kompleksu između fabrike i kelebijskog puta koliko se sećam radio je više od jednog leta, sad baš tačno koliko ne znam. zanimljivi su bili bazeni raznih oblika, pored olimpijskog. voda mutna i puna punoglavaca ali od tog niko nije umro.

 18. Aleksa kaže:

  Za bazen u fabrici Mladost nisam znao, bazen u Pioniru je bio izgrađen nakon što je sagrađena nova fabrika (stara je bila u gradu u Maksima Gorkog).
  Čini mi se da sam već pisao o bazenu u fabrici Metalija, to je bio bazen usred dvorišta fabrike dimenzija olimpijskog bazena. Sagrađen je pedesetih godina, ali više ne postoji.
  U Zorki je svojevremeno bilo nekoliko bazena koji su prvenstveno služili za hlađenje vode iz pogona fabrike i u njima smo se kao deca kupali, voda je bila prijatno topla, Novi olimpijski bazen je sagrađen,kako je rečeno 1974.godine i nije bio dugog veka

 19. X-MEN kaže:

  Da bazen u PIONIR fabrici 🙂 muzika, sport, milina, svako leto sam se ( uglavnom ) uspešno provlačio ( preko sporstkih terena ) da uđem , stari Puškarević nije uvek bio budan ili je jednostavno puštao decu da uđu bez propusnice, sva deca sa prozivke su išla tamo , nekako je imao bolji ” šmek ” nego dudova šuma….milina…

 20. KRAKOVSKI MAZAK JOLIKA kaže:

  STETA STO VISE NE RADI BAZEN U KRUGU PIONIRA LEPO JE BILO I CISTO RADNICI SU BILI PONOSNI NA NJU DANAS SAMO TO GLEDAJU SVE STO JE LEPO I USPOMENE DA SRUSE.

 21. Telekinetist (stormwatch) kaže:

  Pionirovo odmaraliste na Supetru 2016.

 22. Telekinetist (stormwatch) kaže:

  Jos jedna

 23. Telekinetist (stormwatch) kaže:

  Ista lokacija

 24. Telekinetist (stormwatch) kaže:

  Opet

 25. Telekinetist (stormwatch) kaže:

  Kakao Puter plaza

 26. Marx & Engels kaže:

  Eto kako izgleda i zavrsava Radnicko samoupravljanje. Kada se daje radnicima svih mogucih kvalifikacija i obrazovanja vlast u ruke da sami odlucuju, oni onda trose finansijske resurse na bazene, terene za rekreaciju, letovalista, mazu se skupim (deviznim) i uvoznim sirovinama, grade stanove solidarnosti i sve to iz sredstava koje je firma zaradila odnosno svi zaposleni u njoj. Umesto da zaradjeni novac trose na poboljsanje i povecanje proizvodnje, osvajanje novih tehnologija, kupovinu uvek boljih i modernijih masina, prosirivanje biznisa, povecanje plata i slicno, oni izigravaju pijane milionere. Nije cudo da se drzava i njena preduzeca sa takvom privredom i takvim ekonomisanjem zavrse jednog dana udavljeni u bazenu za rekreaciju.

 27. Telekinetist (stormwatch) kaže:

  @Marx & Engels

  Samo da vas podsetim da ste vi, citiram – “Umesto da zaradjeni novac trose na poboljsanje i povecanje proizvodnje, osvajanje novih tehnologija, kupovinu uvek boljih i modernijih masina, prosirivanje biznisa, povecanje plata i slicno, oni izigravaju pijane milionere.”, pocetkom devedesetih izabrali stvaranje banana drzavica sa nacionalnim predznakom i rekli ne ovom pod navodnicima sto ste naveli. Ako je neka firma, kompanija stare Jugoslavije iz osamdesetih bila itekako profitabilna i pored kvaliteta zivota radnika i njihovih familija ulagala u proizvodnju i nove tehnologije, onda je to svakako bio Pionir. Sam vas tekst ako nije ironicno napisan govori o tome da niste pojma imali sa Pionirom tog vremena. Inace, pocetkom devedesetih ovaj objekat odmaralista na Supetru je otet iz vlasnistva Pionir Subotica i dat isto tako nekom levom kvazi patriJoti na koriscenje.

 28. Lenin kaže:

  Hotel Villa Adriatica sa 5 zvezdica tj bivše Pionirovo letovćlište.

 29. Lenin kaže:

  Hotel Villa Adriatica sa 5 zvezdica tj bivše Pionirovo letovalište.

 30. pista kaže:

  Eh, kada se vec toliko spominje Pionirovo odmaraliste na Supetru za koju neki ovde tvrde da je oteta, neka neko kaza ako zna koja je sudbina zatekla odmaraliste Fidelinke u Dobroti i odmaraliste osnovne skole Ivo Lola Ribar u Ljuti kraj Dobrote u Crnoj Gori. Hvala na odgovorima unapred.

 31. nevaljali blogger na gradskom prevozu subotica kaže:

  huuuu mogu misliti boravak u njoj kolko kosta a nekada za normalnu sumu moglo se otici dve nedelje ti da se spava naravno kao radnik pionira

 32. Telekinetist (stormwatch) kaže:

  @nevaljali blogger na gradskom prevozu subotica

  U to odmaraliste islo se na otplatu u 12 rata, jedna od beneficija starih vremena.

 33. Nevaljali_GASTRO_Blogger_naGradeskiprevoz_SUBOTICA kaže:

  Nekada su ljudi bili mnogo skromniji, nije im trebalo odmaraliste koje je perfektno za oko…nego mesto gde mogu da spavaju, dobiju skromnu redovnu klopu i organizovan prevoz za solidne cene…luxuz kosta toliko i to moramo i placati

OSTAVITE KOMENTAR